Hyppää sisältöön

Joe Biden valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Kamala Harrisin – Trump mollasi "senaatin kamalimmaksi jäseneksi"

Harris on ensimmäinen musta nainen, joka on mukana presidenttikilvassa pääpuolueiden ehdokkaana. 

Senaattori Kamala Harris on koulutukseltaan juristi ja kuuluu demokraattipuolueen liberaalisiipeen. Kuvassa Joe Biden ja Kamala Harris kampanjoivat Detroitissa maaliskuussa. Kuva: Scott Olson / AFP

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on valinnut varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Kamala Harrisin.

55-vuotias Harris on kalifornialainen ensimmäisen kauden senaattori. Harris pyrki myös itse demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta jättäytyi kilvasta joulukuussa.

– Minulla on suuri kunnia ilmoittaa, että olen valinnut varapresidenttiehdokkaakseni Kamala Harrisin – peloton taistelija pienen ihmisen puolesta ja yksi maan hienoimmista virkamiehistä, Biden tviittasi myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Harris on koulutukseltaan juristi ja kuuluu demokraattipuolueen liberaalisiipeen. Hän työskenteli ennen politiikkaan siirtymistään San Franciscon piirisyyttäjänä ja Kalifornian oikeusministerinä.

Jos Biden voittaa vaalit, Harrisista tulee Yhdysvaltain ensimmäinen naisvarapresidentti. Biden ilmoitti jo keväällä aikovansa valita varapresidenttiehdokkaakseen naisen. Harrisia pidettiin etukäteen yhtenä ennakkosuosikeista ehdokkaaksi.

Harris on myös ensimmäinen musta nainen sekä ensimmäinen aasialais-amerikkalainen, joka on mukana presidenttikilvassa pääpuolueiden ehdokkaana. Harrisin äiti on intialainen ja isä jamaikalainen.

Demokraattien presidenttiehdokas on 77-vuotias Joe Biden. Kuva: Tracie van Auken / EPA

Harris tviittasi ilmoituksen jälkeen varapresidenttiehdokkuuden olevan hänelle kunnia.

– Joe Biden pystyy yhdistämään yhdysvaltalaiset, sillä hän on taistellut puolestamme koko elämänsä, Harris kirjoitti Twitterissä.

Harrisin ja Bidenin on määrä esiintyä yhdessä julkisesti keskiviikkona Bidenin kotikaupungissa Wilmingtonissa, Delawaressa. He ottavat ehdokkuutensa virallisesti vastaan demokraattien puoluekokouksessa ensi viikolla.

Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama hehkutti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun)tuoreeltaan Harrisia "nappivalinnaksi" ja ihanteelliseksi kumppaniksi Bidenille presidenttikilpaan.

Trump: "Senaatin kamalin jäsen"

Harrisin mollaus republikaanien suunnalta alkoi heti, kun valinta oli julkistettu.

Presidentti Donald Trump sanoi tiedotustilaisuudessaan tiistaina paikallista aikaa yllättyneensä Harrisin valinnasta, sillä tämä pärjäsi demokraattien esivaaleissa niin huonosti ja käyttäytyi Bidenia kohtaan epäkunnioittavasti.

Trumpin sanoi Harrisin olleen "ilkein, kamalin, epäkunnioittavin kaikista senaatin jäsenistä", kun korkeimman oikeuden tuomari Brett Kavanaugh'ta kuultiin senaatissa.

Trumpin vaalikampanjan lausunnossa Harris leimattiin äärivasemmiston ehdokkaaksi.

– Hän on todiste sitä, että Joe Biden on tyhjä kuori, jonka vasemmistoradikaalit täyttävät ääriagendallaan, kirjoitti kampanjan neuvonantaja Katrina Pierson lausunnossa.

Lausunnossa ja Trumpin tviittaamassa kampanjavideossa Harrisia nimitettiin teeskentelijäksi. Lausunnossa väitettiin Harrisin kutsuneen Bidenia rasistiksi, mikä viittaa ilmeisesti Bidenin ja Harrisin yhteenottoon demokraattien väittelyssä viime vuonna. Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Harris ei kuitenkaan koskaan ole sanonut Bidenia rasistiksi.

Korjattu artikkelia klo 0.26: Harris ja Biden esiintyvät keskiviikkona Wilmingtonissa, Delawaressa, eivät Pohjois-Carolinassa, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Lue lisää: