Kirjeenvaihtajalta: Trump ja Pence vapiskaa – Kamala Harris käy päällenne kuin yleinen syyttäjä!

Kamala Harrisin liittyminen kisaan sähköistää Yhdysvaltain presidentinvaalia. Biden saa hänestä tarvitsemansa voimakkaan ja äänekkään apurin, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa. 

USA:n vaalit 2020
Kamala Harris
Kamala Harris Washingtonissa tammmikuussa 2020.Brendan Smialowski / AFP

WASHINGTON Demokraattien Joe Bidenin päätöstä varapresidenttiehdokkaasta saatiin odottaa, mutta lopputulos oli odotettu. Huhumylly jauhoi hurjana sen jälkeen, kun Michiganin kuvernöörin Gretchen Whitmerin kerrottiin viikko sitten vierailleen Bidenin kotikaupungissa.

Lopulta kuitenkin kuultiin, että Biden on päätynyt Kamala Harrisiin.

Kalifornian senaattorista tuli saman tien Yhdysvaltain tämän hetken seuratuin nainen. Kortteliimme ilmestyneistä lukuisista kameraryhmistä tajusin, että Harris asuu mahdollisesti naapuritalossani. Ainakin hänen oli nähty astuvan talon sisään aiemmin päivällä.

Kuvaajat odottivat mahdollisuutta ikuistaa hänen lähtönsä kohti Wilmingtonia, jossa hän pitää keskiviikkona tiedotustilaisuuden ja kertoo tarkemmin, miten aikoo Bidenin kanssa lyödä Donald Trumpin ja Mike Pencen marraskuussa.

Biden saa Harrisista villikissamaisen taisteluparin, joka ei epäröi iskeä kynsiään Trumpiin ja Penceen – ei pelkästään ravistellakseen, vaan suorastaan raadellakseen heitä.

55-vuotias Harris työskenteli ennen poliitikon uraansa San Franciscon piirisyyttäjänä ja Kalifornian yleisenä syyttäjänä. Hän ansioitui ankarana, peräänantamattomana lainoppineena.

Sama linja on jatkunut poliitikkona. Harris on yksi äänekkäimmistä Trumpin epäiltyjen väärinkäytösten tutkimista vaatineista senaattoreista. Ei ole epäilystäkään, etteikö jatka sitä myös varapresidenttiehdokkaana.

Jotkut ovat pitäneet Bidenia vaisuna vanhuksena, jonka Trump jyrää maanrakoon. Harrisin myötä tämä mielikuva saattaa muuttua.

Harris ei häviä Trumpille oveluudessa eikä tarvittaessa edes räävittömyydessä.

Washingtonissa kiertää huhuja, että Trump miettisi vielä tylsän aisaparinsa vaihtamista. Harris kun pistää Pencen teflonin koetukselle.

Valinnallaan Biden osoitti sen, ettei ole erityisen herkkähipiäinen. Demokraattien esivaaleihin osallistunut Harris otti nimittäin väittelyissä silmätikukseen juuri Bidenin. Hän väitti Bidenin veljeilleen nuorempana poliitikkona rasistien kanssa.

Harris varmistaa Bidenille runsaasti naisten, mustien ja muiden etnisten vähemmistöjen ääniä. Jamaikalaisen ja intialaisen maahanmuuttajan tytär on ensimmäinen tummaihoinen varapresidenttiehdokas.

78-vuotiaan Bidenin uumoillaan pyrkivän Valkoiseen taloon vain yhdeksi kaudeksi, jolloin Harris saattaa olla neljän vuoden kuluttua demokraattipuolueen presidenttiehdokas. Hän on erityisen suosittu voimakkaasti muuttuvan puolueen värillisten äänestäjien keskuudessa. Kevään ja kesän aikana hänet on nähty Black Lives Matter –mielenosoituksissa.

Myös Harrisin heikko kohta voi löytyä hänen syyttäjätaustastaan.

Kalfornian syyttäjäviraomaisena Harris joutui mukaan useisiin kiisteltyihin oikeusjuttuihin. Kerran hän jopa puolusti osavaltionsa kuolemantuomiota, jota sittemmin on julkisesti vastustanut.

Muuten Harris näyttäisi vain vahvistavan Bidenin asemaa.

Trumpin kampanja lanseerasi jo tiistaina uuden mainoksen, jossa kutsui Bidenia ja Harrisia ”Hitaaksi Joeksi ja huijari-Kamalaksi” (Slow Joe and Phony Kamala). Mainoksen olisi syytä tehota, jos Trump ja Pence meinaavat jatkaa virassaan.

Biden ja Harris johtavat mielipidemittauksissa (siirryt toiseen palveluun), sekä koko maassa että vaalin lopputuloksen kannalta tärkeimpinä pidetyissä niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa.