Katso suorana, kun alokas Valtteri Nuora ja sata muuta tulevaa sissiä vannovat sotilasvalan – Läheiset eivät pääse valatilaisuuksiin tänä vuonna

Suomen pohjoisimman varusmiesten koulutusyksikön alokkaat vannovat sotilasvalan Raja-Joosepissa. Suora lähetys alkaa kello 10.15.

Sotilasvalatilaisuus Inarin Raja-Joosepissa
Sotilasvalatilaisuus Inarin Raja-Joosepissa

Yle seuraa Lapin rajavartioston rajajääkärikomppanian alokkaiden sotilasvalatilaisuutta Raja-Joosepissa. Valan antaa torstaina pitkän maastomarssin päätteeksi 102 alokasta, joista yksi on keravalainen Valtteri Nuora.

Nuora halusi asepalvelukseen nimenomaan Ivaloon, joka tunnetaan pohjoisten olosuhteiden takia vaativana paikkana.

– Lappi kiinnostaa luonnossa liikkumisen näkökulmasta. Oikein nautinnollista on ollut, maisemat on hienot ja puitteet kohdillaan, alokas Nuora kertoo.

Keravalainen Valtteri Nuora halusi asepalvelukseen Lappiin, koska Ivalossa aikaa vietetään paljon eräolosuhteissa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Lapin rajavartioston rajajääkärikomppania on Suomen ja koko Euroopan unionin pohjoisin varusmiesten koulutusyksikkö. Komppania kouluttaa asevelvollisista tiedustelijoita.

Varusmieskoulutukseen ei ole pääsykokeita, mutta palveluspaikkana Ivalo on haluttu juuri vaativan koulutuksen ja olosuhteiden vuoksi.

Valaa ennen varusmiehet suorittavat perinteisen valamarssin samoissa maisemissa kuin Petsamon erillisosasto eli Luton miehet taistelivat. Lapin rajavartiosto on Luton miesten perinnejoukko-osasto. Valapaikalla Raja-Joosepin kentällä oli jatkosodan aikana myös Petsamon erillisosaston suojausasemia.

Valamarssi kulkee läpi Lapin erämaan. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tänä vuonna Ivalon alokkaat marssivat lähes 50 kilometrin matkan. Edes painava rinkka ei latista alokas Nuoran tunnelmaa.

– Sehän painaa aina, siitä ei päästä mihinkään. Täällä porukka hitsautuu tosi hyvin yhteen, vaikka en tuntenut ketään, kun tänne tulin.

Alokas Valtteri Nuoran tavoitteena on vähintään vuoden palvelus, ja lähitulevaisuudessa siintää kapteenin lupaama valaloma.

Omaiset eivät pääse valatilaisuuteen

Koronatilanteen takia läheiset eivät pääse tänä vuonna osallistumaan alokkaiden valatilaisuuksiin missään päin Suomea. Koronaviruksen leviämistä pyritään hillitsemään palveluksen aikana muutenkin.

– Ollaan pitempään kiinni ja pitempään lomilla, ja vältetään sisällä luokassa istuskelua mahdollisimman paljon. Ulkoilma on erittäin hyvää lääkettä, kapteeni Mikko Heikkilä sanoo.

Heikkilä seurasi valamarssia läpi erämaan ja kehuu alokkaiden kuntoa kovaksi. Marssin loppupuolella suoritettiin vielä Luton kaste, mikä tarkoittaa Luttojoen ylitystä uimalla.

Kapteeni Mikko Heikkilä johtaa rajavartioston valatilaisuuden. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Seuraa suorana sotilasvalatilaisuutta Raja-Joosepissa

Sotilasvalatilaisuus pidetään Urho Kekkosen kansallispuiston koillislaidalla, aivan valtakunnan rajalla kulttuurihistoriallisesti merkittävällä vanhalla asuinkentällä, jonka vieressä virtaa Luttojoki.

Rajavartioston valatilaisuuden johtaa rajajääkärikomppanian päällikkö kapteeni Mikko Heikkilä. Valan ottaa vastaan Lapin rajavartioston komentaja eversti Jarkko Alén ja valakaavan esilukijana toimii Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tuomas Aslak Juuso. Sotilasvalatilaisuuden rukoushetken toimittavat sotilaspastori Mauno Hepola ja ortodoksinen sotilaspastori isä Rauno Pietarinen.

Valatilaisuuden lopuksi kuullaan Finlandia-hymni. Voit seurata alokkaiden valan antoa Ylen sivulla kello 10.15-11.15 välisenä aikana.

Alokkaat kunnioittavat Luton miesten perinteitä marssimalla pitkän marssin sotilasvalan alla. Kuva: Vesa Toppari / Yle