1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukuvuosi

Kouluvuosi alkaa koronan varjossa, mutta millaisin erityisjärjestelyin? Vierailimme yhdessä Helsingin suurimmista kouluista

Monissa kaupungeissa koulut alkavat varautumisella liki kaikkeen mahdolliseen koronan takia, esimerkiksi osittaiseen etäopetukseen.

Koulun pihalla kyltti, jossa lukee: yksi saattaja per oppilas/perhe.
Syyslukukausi käynnistyy lähiopetuksessa, mutta tilanne voi koronan vuoksi muuttua. Toimittaja Tuulia Thynell vierailee helsinkiläisen Pukinmäenkaaren koulussa.

Korona-aika herättää monenlaisia kysymyksiä. Kuten saako äiti tai isä tai molemmat saattaa lapsensa koulun pihalle sakka? Koulun piha-alueelle ei tänä syksynä nimittäin toivota ylimääräisiä kontakteja, vain koulun henkilökunta ja koululaiset saavat kulkea portin läpi. Poikkeuksena uudet koululaiset, eli ekaluokkalaiset, heille sallitaan yksi saattaja.

Vierailimme helsinkiläisessä Pukinmäenkaaren peruskoulussa, joka on yksi suurimmista Helsingissä oppilasmäärässä mitattuna: viime lukuvuonna koulussa oli 950 oppilasta, tänä vuonna määrä nousee yli tuhannen.

Lukuvuosi alkoi Pukinmäenkaaressa poikkeuksellisesti.

– Kaikilla alkaa samalla tavalla, eli niin sanottu omaopettaja tai luokanvalvoja ottaa ryhmän haltuun ja vie omiin kotiluokkiin ja tutustutaan toisiin ja käydään läpi tätä koulupäivää, Pukinmäenkaaren rehtori Leena Hiillos kertoo.

– Kouluvuosi on varmasti monella tapaa poikkeuksellinen, mutta hieno päivähän koulun aloituspäivä aina on, juhlapäivä, OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo iloitsee.

Alkavana lukukautena Pukinmäenkaaren peruskoulussa kiinnitetään erityisesti huomiota ryhmäytymiseen.

– Nyt ensimmäiset kaksi päivää myös meidän oppilashuollon väki on mukana siellä ryhmäyttämässä oppilaita, ja samalla käydään läpi poikkeusjärjestelyt.

Kuvassa koululaiset odottavat pääsevänsä sisälle koulurakennukseen.
Perusopetuslakia muutettiin väliaikaisesti elokuussa vuoden loppuun asti niin, että osittaiseen etäopetukseen voidaan siirtyä nopeastikin. Pukinmäen peruskoulun rehtori Leena Hiillos ja OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Jaakko Salo pohtivat etäopetuksen järjestämistä.

Syyslukukausi käynnistyy lähiopetuksessa, mutta tilanne voi muuttua. Esimerkiksi Helsinki varautuu mahdollisiin poikkeusjärjestelyihin kouluopetuksessa. Koulujen erityisjärjestelyistä päätetään paikallisesti THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistuksen mukaisesti.

Rehtori Leena Hiillos kertoo, että lukujärjestyksen laadinnassa koronavirukseen varautuminen ei näy. Kaupungilta on kuitenkin tullut vuorotteluohje, jota koulut voivat tarpeen tullan noudattaa.

Elokuun alussa tehty perusopetuslain muutos mahdollistaa esimerkiksi osittaisen etäopetuksen järjestämisen nopeasti, jos se on koronatilanteen takia välttämätöntä. Väliaikainen muutos on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Vuorotteluohje koskee vain oppilaita neljännestä luokasta ylöspäin. 1.–3.-luokat ja erityisluokkien oppilaat ovat lähiopetuksessa.

– Omassa koulussamme olemme huolehtineet siitä, että kaikki opetusmateriaali ja opettajan ohjeet laitetaan verkkoon ja ne voidaan tarvittaessa suorittaa myös etänä, Hiillos sanoo.

  • Toimittaja Tuulia Thynell vieraili koulujen aloituspäivänä helsinkiläisessä Pukinmäenkaaren koulussa. Haastateltavana lähetyksessä oli rehtori Leena Hiillos ja OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo. Voit katsoa koko lähetyksen tästä:
oppilaita ja liitutaulu
Syyslukukausi käynnistyy lähiopetuksessa, mutta tilanne voi koronan vuoksi muuttua. Toimittaja Tuulia Thynell vierailee helsinkiläisen Pukinmäenkaaren koulussa.

Lue seuraavaksi:

Uusissa luokkahuoneettomissa kouluissa vedetään nyt seiniä ja verhoja avoimiin tiloihin koronan takia – suurimmat ongelmat kuitenkin perinteisissä luokissa

Etäkoulurumba pelottaa riskiryhmään kuuluvan Ollin äitiä: "Välillä tuntuu ihan fyysinen ahdistus, vaikka olen normaalisti tosi lunki ihminen"