1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rautavaara

Rautavaaran kunta haluaa kolminkertaistaa Tiilikkajärven kansallispuiston pinta-alan – ryntäys luontoon luo painetta myös palveluiden kehittämiseen

Rautavaaran kunta esittää kansallispuiston laajentamista ja palveluiden parantamista.

Kuva: Matti Myller / yle

Kansallispuistojen kävijämäärien kasvu sekä koronatilanteen myötä yleisesti lisääntynyt luonto- ja kotimaanmatkailu luovat painetta kehittää eri luontomatkailureitistöjä.

Rautavaaran kunnan tietojen mukaan Tiilikkajärven kansallispuistossa oli 16 000 kävijää vuonna 2019. Kuluvan vuoden alkupuoliskolla kävijämäärä on ollut lähes kaksinkertainen verrattuna edellisvuoteen.

Tämä on kunnanjohtaja Henri Ruotsalaisen mielestä selvä peruste niin alueen laajentamiselle kuin palveluiden kehittämiselle. Toisaalta kunta on kirjannut strategiaansa elinkeinoelämänsä kehittämisen esimerkiksi elämyspalvelujen ja ravitsemus- sekä majoituspalvelujen avulla.

– Ajatus kansallispuiston laajentamisesta tuli kevään mittaan, kun huomattiin luontomatkailun kasvavan koronapandemian myötä. Kuntaankin asti on tullut palautetta, että nykyisellä kansallispuiston alueella on jo parkkipaikoista pula, kertoo Ruotsalainen.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa ensi viikolla

Laaejennusosa muodostuisi nykyisistä yhtenäisistä Tiilikan, Löytynsuon-Maamonsuon ja Pumpulikirkon Natura 2000 -alueista. Niistä suuri osa on jo luonnonsuojelualuetta. Laajennusalueella on kaksi maanomistajaa, Metsähallitus ja Tornator.

Laajennusosa ulottuisi Ylä-Keyritty-järven rantaan, jossa nykyisinkin toimii Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Metsäkartano. Kunta on alustavasti kysynyt Metsäkartanoa yhteistyöhön asiakaspalvelupisteen perustamiseksi.

Rautavaaran kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina 17. elokuuta. Käytännössä esitys menee Pohjois-Savon maakuntaliiton, Pohjois-Savon ELY:n, Tornator Oy:n, Metsähallituksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön arvioitavaksi.

Lue myös:

Rautavaaralla satsataan matkailuun – uusi sivusto kokoaa yhteen kohteet, palvelut ja aktiviteetit