1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varuskunnat

Näin sotilasvalat vannottiin ilman kotiväkeä – katso alokkaiden tunnelmat Satakunnan lennostosta: "Tiedän, että ne on siellä kotona tsemppaamassa"

Koronaepidemia vei yleisön, mutta muuten valapäivästä pyrittiin tekemään mahdollisimman juhlallinen ja perinteinen.

varuskunnat
Alokkaat haastattelussa valatilaisuuden kynnyksellä
Alokkaat haastattelussa valatilaisuuden kynnyksellä

Satakunnan lennoston vuoden toisen saapumiserän valatilaisuus järjestettiin tänään Pirkkalassa ilman läheisiä ja kutsuvieraita.

Koronaepidemia vei yleisön, mutta muuten tilaisuus noudatti tuttua valakaavaa. Lennosto näytti tilaisuuden ohimarsseineen ja ylilentoineen suorana netissä.

Satakunnan Lennoston vala.
Tilaisuuteen osallistui yhteensä 164 alokasta. Miikka Varila / Yle

Alokkaat tuntuivat suhtautuvan koronarajoituksiin varsin rauhallisesti.

– Mulle se ei oo maailmanloppu. Tiedän, että ne on siellä kotona tsemppaamassa, niin kaikki on hyvin, alokas Nuppu Häyhtiö sanoo.

– Tuskin tänne moni olisi päässyt, mutta harmittaa sinällään. Lähinnä serkkuja olisi voinut tulla ja puoliso, sanoo Joensuusta Tampereelle varusmieskoulutukseen tullut Pyry Hartikainen.

Satakunnan Lennoston vala.
Satakunnan lennostossa valapäivästä pyrittiin tekemään mahdollisimman juhlallinen ja perinteinen.Miikka Varila / Yle

Häyhtiö olisi kutsunut valatilaisuuteen pääkaupunkiseudulla asuvat isän, äidin ja pikkuveljen.

– Mullahan kävi niin, että he eivät päässeet edes yo-juhliin, nekin oli etänä. Tätä on harjoiteltu jo kevään aikana, Häyhtiö sanoo.

Alokkaat uskovat, että kotiväki on ollut tiiviisti netin ääressä.

– Linkki on mennyt kotiin asti ja katotaan netin kautta sitte, sanoo Hartikainen.

Korona näkyy varuskunnan toiminnassa monin tavoin

Suojauskomppanian päällikkö, kapteeni Ilkka Juvela harmittelee eniten sitä, että valan pitopaikka siirtyi Ikaalisista Pirkkalaan.

– Vanhana ikaalislaisena se kirpaisi hirveästi. Valmiit suunnitelmat oli ja olisi ollut kiva viedä oma komppania sinne, mutta nyt mennään näin, Juvela sanoo

Suojeluskomppanian päällikkö Ilkka Juvelan mukaan kalustoesittelyä ei pidetä samassa laajuudessa kuin yleensä, kun paikalla ei ole yleisöä jolle sitä esitellä.

Korona näkyy varuskunnan arjessa nyt monin tavoin. Väki pyritään pitämään mahdollisimman paljon omissa osastoissaan ja joitain harjoituksia joudutaan toteuttamaan sovelletusti.

– Kasarmilla on kerrallaan vähemmän väkeä kuin normaalisti. Koulutuspäivien määrä on pystytty pitämään normaalina, Juvela sanoo.

Satakunnan Lennoston vala.
Korona näkyy varuskunnan arjessa nyt monin tavoin. Miikka Varila / Yle

Lue lisää:

Katso suorana, kun alokas Valtteri Nuora ja sata muuta tulevaa sissiä vannovat sotilasvalan – Läheiset eivät pääse valatilaisuuksiin tänä vuonna

Lue seuraavaksi