1. yle.fi
  2. Uutiset

Porin ja Helsingin välisillä lennoilla tyhjää – alle viisi matkustajaa lentoa kohti

Lentoyhtiön mukaan lentäminen on kuitenkin kannattavampaa kuin koneiden pysyminen maassa korona-aikana.

lentoliikenne
Lentokone Porin lentokentällä.
Porin ja Helsingin välisiä lentoja on lennetty varsin tyhjillä koneilla.Jenni Joensuu / Yle

Heinäkuun alussa uudelleen alkaneilla Porin ja Helsingin välisillä lennoilla on ollut keskimäärin alle viisi matkustajaa. Koronan vuoksi lennot menivät tauolle maaliskuussa, mutta ne alkoivat uudestaan runsas kuukausi sitten.

Lentoja operoivan unkarilaisen Budapest Aircraft Service -lentoyhtiön maajohtaja Juha Köykkä sanoo, että joitakin lentoja on jouduttu lentämään ilman yhtään matkustajaa. Toisaalta aamulennoilla Porista Helsinkiin on voinut olla noin kymmenen matkustajaa. Kyytiin mahtuisi kolmisenkymmentä ihmistä.

– Kysyntä on ollut maltillista. Lennoillamme matkustajille suositellaan maskien käyttöä, ja henkilökunta käyttää maskeja. Jos matkustajalla ei ole maskia mukana, me tarjoamme sellaisen, Köykkä kertoo.

Köykkä arvioi, että porilaisilla on tällä hetkellä tarvetta käydä Helsingissä, mutta toiseen suuntaan matkustajia on ollut kesällä varsin vähän.

Toisen aallon odotus katkaisi kasvun

Kysyntä kasvoi hieman elokuun alkuun saakka, mutta viime päivien koronakeskustelu ja pelko toisen korona-aallon alkamisesta on pysäyttänyt kasvun. Ensi maanantaista alkaen Karhu Aeron nimellä lennettäviä vuoroja on arkipäivisin kolme molempiin suuntiin.

BAS:n maajohtaja Juha Köykkä sanoo, että lentäminen on yhtiölle kannattavampaa kuin kahden vuorovälille varatun koneen pitäminen maassa.

– Henkilökunnan lomauttaminen ei täysin onnistu, koska lentäjille on tällöin ostettava simulaattoriaikaa. Ja koneista tulee joka tapauksessa kuluja.

Kaupunki tukee miljoonilla

Porin kaupunginvaltuusto päätti vuosi sitten tukea lentoliikennettä 3,4 miljoonalla eurolla vuodessa.

Unkarilaisen BAS:n operoimat lennot olivat varsin suosittuja, ennen kuin koronatilanne romahdutti kysynnän.

Ennen kuin BAS aloitti lennot vuonna 2019, Porista ei päässyt Helsinkiin lentämällä yli vuoteen. Edellinen reittiä lentänyt yhtiö Nextjet meni konkurssiin toukokuussa 2018.

Lue seuraavaksi