Katastrofikevät muuttui kohtuukesäksi – yrittäjä pelkää koronan moukaroivan vaatekauppaa ensi vuonnakin: "Mallistot suppeampia kuin koskaan"

Kesäkausi on helpottanut monen vaatekauppiaan ahdinkoa, mutta syksyä odotetaan jännityksellä.

vaateliikkeet
Alennusmyynti , 16.7.2020 , kauppakeskus Kaari
Tänä vuonna vaatekaupat ovat yrittäneet lisätä myyntiä tavallista isommilla hinnanalennuskampanjoilla. Kuvituskuva heinäkuun puolivälistä.Juha Heikanen / Yle

Moni vaatekauppias ei osannut tämän vuoden tammikuussa edes kuvitella mitä tuleman pitää.

Alkuvuodesta vaatekauppiaat saivat monessa osin maata odotella talventuloa – jota ei sitten lopulta kunnolla tullutkaan. Talvivaatteet jäivät suurelta osin hyllyyn.

Seuraavaksi kauppiaat odottelivat kevään tuloa kevätsesonkivaatteidensa kanssa, mutta kevät antoi odottaa.

Odotus päättyi siihen, kun koronapandemia tuli ja hiljensi vaatekaupan lähes kokonaan.

– Myyntiä ei juurikaan ollut, kun ihmisiä ei liikkunut Helsingin keskustassa. Lisäksi ihmiset olivat etätöissä ja kaikki juhlat oli peruttu, kertoo yrittäjä Lotta Varesvuo Solo for men -liikkeestä.

Huhtikuussa vaatteiden vähittäiskauppa tippui yli 70 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) ja vielä toukokuussakin 50 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Vain viidennes alan yrityksistä kykeni huhtikuussa normaaliin liikevaihtoon.

Moni yrittäjä ja kauppias myöntää, että ei ollut osannut varautua tällaiseen tilanteeseen.

Potrettikuva prismajohtaja Ilkka Riialista
Prisman johtaja Ilkka Riiali sanoo kevään opettaneen, että muutoksiin on reagoitava vaatekaupassa nopeasti.Mats Sund / Yle

– Kevään koronaepidemia on opettanut ainakin sen, että meidän pitää pystyä reagoimaan nopeasti ja ketterästi eri tilanteisiin, sanoo Helsingin Kannelmäen Prisman johtaja Ilkka Riiali.

Kesä helpotti monen ahdinkoa

Suomen Tekstiili ja Muoti, alan yritysten järjestö, julkistaa elokuun loppupuolella tekstiili- ja vaatealalle tehdyn kyselyn tulokset siitä, miten kesä on sujunut koronakevään jälkeen. Edellinen kysely (siirryt toiseen palveluun) tehtiin kesäkuun puolivälissä.

Alustavasti näyttäisi siltä, että koronarajoitusten purkaminen ja kotimaan matkailun suosio ovat tuoneet monelle vaatealan yritykselle helpotusta keväällä romahtaneeseen myyntiin.

– Toukokuussa tilanne alkoi helpottaa, ja kesä-heinäkuu on ollut jo aika normaalia myyntiä, kertoo helsinkiläisen Beamhillin toimitusjohtaja Juha Malkavuori.

Samansuuntaista viestiä kuuluu tavaratalo Prisman vaatemyynnistä.

– Kesäajan myynti on onnistunut meiltä yllättävän hyvin, ja kokonaistilanne on tällä hetkellä ihan kohtuullinen, sanoo Riiali.

Korona on koetellut kovimmin juhla- ja työvaatteita myyviä liikkeitä, kun taas vapaa-ajan ja kotiasujen kauppa on sujunut paremmin.

– Kyllä vuosi on ollut tähän asti erittäin haastava, sanoo Solo for men -liikkeen Lotta Varesvuo.

Syksy on suuri arvoitus

Haasteille voi tulla jatkoa, jos koronan toinen aalto iskee voimalla.

– Tavarat syysmyyntiä varten on jo tilattu yli puoli vuotta sitten, eli ne on vain yritettävä saada kaupaksi. Ongelmallisinta olisi, jos tilanne menisi samaan mitä keväällä eli liikettä ei kannattaisi pitää auki, sanoo Beamhillin Malkavuori.

Potrettikuva Juha Valkavuoresta.
Pahin vaihtoehto on, että kauppoja joudutaan koronan takia taas sulkemaan, sanoo Beamhillin toimitusjohtaja Juha Valkavuori.Mats Sund / Yle

Myöskään Prisman Ilkka Riiali ei toivo kevään kaltaisen tilanteen palaavan.

– Se olisi raskas tilanne sitten, koska koko vuosi jouduttaisiin elämään kaupassa poikkeustilanteessa.

Varesvuon mukaan ongelmat eivät ole pelkästään myynnissä, vaan myös tavaran toimituksissa. Hänen myymäläänsä tekstiilit tulevat pääosin Italiasta, missä on ollut suuria vaikeuksia.

– Tämän syksyn tavaratilaukset olemme tehneet jo tammi-helmikuussa, mutta nähtäväksi jää, milloin toimitukset saadaan tänne myymälään.

Kauppias: Kevään mallistot voivat olla suppeampia kuin koskaan

Parhaillaan vaatealan yrityksissä tehdään sisäänostoja ensi kevättä ja kesää varten epävarmoissa tunnelmissa.

– Kristallipallo pitäisi olla, että osaisi ennustaa ihmisten mielialoja, Varesvuo sanoo.

Hänen mukaansa kaupankäynnissä kyse on pitkälti psykologiasta.

Toisaalta kyse on myös siitä, suljetaanko tai rajoitetaanko yhteiskuntaa jollain tavalla koronan takia.

– Menee vähän arvailuksi, mutta me emme aio ainakaan paljon pienentää tavaratilauksia, koska siinä tapauksessa myynti vähenee varmasti. Luotamme siihen, että ensi keväänä homma on hallinnassa, Beamhillin Malkavuori sanoo.

Varesvuo muistuttaa, että koronan vaikutukset heijastuvat koko vaatealan tuotantoketjuun mallistojen suunnittelusta niiden myyntiin.

– Voi olettaa, että ensi kevään ja kesän mallistot tulevat olemaan suppeampia kuin koskaan aikaisemmin.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 15. elokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Muotikauppa on elpynyt kesän alennusmyyntien myötä: Itä-Suomen kauppakeskuksissa alet lähteneet vauhdikkaasti käyntiin

Kansa lähti shoppailemaan koronakurimuksen jälkeen – muotikaupassa hiljaisempaa kuin ennen

Muotilupaus Sofia Ilmosella piti olla näytön paikka, sitten tuli korona – nyt ala ympärillä kuohuu, ja se voi olla hyvä asia