1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pääministeri Marin: "Nyt ei ole aika matkailla huolettomasti" – Hallitus jatkaa koronatoimien käsittelyä torstaina aamulla

Huomenna neuvottelussa käsitellään rajojen tilannetta, maskisuositusta ja etätyösuositusta.

Hallitus neuvotteli uusista koronatoimista
Hallitus neuvotteli uusista koronatoimista

Hallitus kokoontui tänään Säätytaloon ensimmäiseen lomien jälkeiseen iltakouluun ja neuvotteluun. Keskustelut jatkuvat huomenna aamuyhdeksältä.

– Saimme tänään kattavan tilannekatsauksen koronaviruksesta. Emme vielä tehneet päätöksiä, vaan huomenna on tarkoitus linjata terveysturvallisuudesta rajoilla, maskisuosituksesta ja etätyösuosituksesta, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi Säätytalon edustalla neuvottelun jälkeen.

Ylen tietojen mukaan hallitus on pohtinut etätyösuosituksen palauttamista ainakin valtionhallintoon mahdollisesti erilaisilla alueellisilla järjestelyillä.

Rajojen tilanteesta puolestaan nousi vilkas keskustelu sen jälkeen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ilmoitti kovista toimista maanantai-iltana ministeriönsä tiedotustilaisuudessa. Niin kutsutuista "riskimaista" Suomeen saapuvat määrättäisiin jatkossa karanteeniin.

Kyseessä ei olisi enää niin kutsuttu omaehtoinen karanteeni tai karanteenisuositus, vaan juuri tartuntatautilain tarkoittama karanteeni. Viime päivinä sitä on alettu kutsua "pakkokaranteeniksi".

Pääministeri Marin painotti tänään, ettei hallituksen ole sinänsä tarpeen antaa erillistä linjausta asiasta.

– Nykyinen tartuntatautilaki antaa tartuntatautilääkäreille mahdollisuuden ohjata ihmisiä testeihin, myös pakolla, ja asettaa heidät karanteeneihin. Olemme nähneet, että nyt niin on tehty, hän sanoi ja viittasi esimerkiksi Turun tapauksiin.

– Hallitus ei tee poliittisia päätöksiä siitä, että tietyt koneet tai laivat pakkotestattaisiin. Nämä ovat päätöksiä, joista nykyisen lainsäädännön mukaan vastaavat viranomaiset.

Elinkeinoministeri Lintilä: Pidän hyvin outona ministeri Kiurun esitystä

Myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja oikeuskansleri Tuomas Pöysti kommentoivat karanteenikysymystä Säätytalon portailla.

Viime päivinä on paljastunut, ettei hallitus ole täysin yksimielinen karanteenikysymyksessä. Lintilä ehti kuvailla Kiurun maanantaista esitystä "oudoksi" ja arveli sitä myös hätiköidyksi.

– Mielestäni kukaan ei ole ministeri Kiurun esityksiä vielä kuitannut eikä ymmärtänytkään. Nehän tulivat täysin hänen henkilökohtaisina, hänen oman ministeriönsä kantoina. Hallitus ei ole tähän millään tavalla sitoutunut, Lintilä sanoi.

– Palaamme tähän huomenna.

Lintilä oli myös sitä mieltä, että hallituksen tulisi arvioida riskimaan rajaa uudelleen elinkeinoelämän ja erityisesti matkailun vuoksi. Hallitus on käyttänyt raja-arvona kahdeksaa tapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Oikeuskansleri Pöysti puolestaan painotti, että tartuntatautilain 60. pykälä edellyttää riittävän yksilöllistä lääketieteellistä harkintaa.

– Kategorinen soveltaminen ei siis ole mahdollista. Mutta laki ei myöskään edellytä lääkärin tekemää diagnoosia, vaan karanteeniin määräämiseksi riittää perusteltu epäily.

Pääministeri Marin sanoi, että asiaan palataan vielä huomenna. Hän muistutti, että pandemia on globaali ja tilanne maailmalla pahenee jatkuvasti.

– Ehkä nyt ei ole paras aika matkustella huolettomasti, Marin muistutti.

Pääministeri viittasi tällä myös maihin, joissa tartuntariski on matala.

Karanteenista maksettavat korvaukset kirvoittivat kommentteja

Tartuntatautilain tarkoittamaan karanteeniin määrätyillä on oikeus ansionmenetystä korvaavaan Kelan tartuntatautipäivärahaan.

Rahallinen korvaus on herättänyt tänään vilkasta keskustelua hallituksen ministerien piirissä.

– Ansionmenetyskorvaukset pakkokaranteenin ajalta tai erityinen kysymys Ruotsin maarajasta on käsiteltävä nyt hallituksen piirissä tarkoin. Koen, ettei ole oikein, että korkean tautiriskin maihin tietoisesti matkustava saisi reissunsa jälkeen valtiolta korvauksen menetetystä toimeentulosta pariksi viikoksi. Itse karanteeni sinänsä on oikein ja välttämätön, twiittasi muun muassa tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.).

Samoilla linjoilla oli sisäministeri Ohisalo.

– Omaa oikeustajuani vastaan rikkoo se, jos ehdoin tahdoin riskialueelle lomailemaan lähtenyt kuittaisi täydet karanteenikorvaukset. Tarpeettomasta riskinotosta pitäisi vastuuta kantaa itsekin, Ohisalo twiittasi.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kuitenkin muistutti – niin ikään Twitterissä –, että oikeus on lakisääteinen.

– Eli joko muutetaan tartuntatautilakia tai sitten ei määrätä virallisia karanteeneja kaikille.

Pääministeri Marin sanoi Säätytalolla, että juuri korvaussyistä hallitus päätyi aiemmin vuonna suosittamaan omaehtoisia karanteeneja.

– Ymmärrän hyvin, että se tuntuu epäoikeudenmukaiselta, niin kuin minustakin, että jos ihminen tietoisesti lähtee korkean tautitilanteen alueelle ja hänet määrtään karanteeniin, että hän saa ansionmenetyskorvauksen, Marin kommentoi ennen neuvottelun alkua.

Illalla Marin totesi, että olisi tarpeen selvittää, voisiko tartuntatautilakia muuttaa näiltä osin. Muutos ei kuitenkaan kävisi hetkessä.

"Testaukseen on aivan liian pitkät jonot"

Sanna Marin puhuu lehdistölle.
Hallitus saa Säätytalon iltakoulussa tilannekatsauksen koronavirustilanteesta ja neuvottelee sen jälkeen uusista koronatoimista ja -rajoituksista. Voit katsoa tästä videosta, mitä ministerit sanoivat Säätytalolle saapuessaan.

Hallitukselta odotetaan huomenna myös maskisuositusta. Pääministeri Marin näytti tänään vihreää valoa myös maskien käyttämiselle, vaikkei hallitus ole vielä asiasta suositusta antanutkaan.

– Ehkä olisi hyvä, että tilanteessa, jossa ei ole mahdollista pitää etäisyyttä toiseen ihmiseen, myös nämä maskit otettaisiin avuksi. Uskon, että hallitus, kun keskustelee tästä asiasta, tulee samankaltaiseen johtopäätökseen, hän sanoi Säätytalolle saapuessaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoi tänään Ylelle, että hallituksella on luonnollisesti mahdollisuus linjata maskisuosituksesta omalta osaltaan niin halutessaan. THL:n on tarkoitus julkistaa oma suosituksensa huomenna.

Hallitus sai tänään selvityksen myös koronatestauksen tilanteesta.

– Ei missään nimessä saisi olla niin, että testeihin ei pääse. Niihin pitäisi päästä heti, ja tuloksen tulisi tulla mahdollisimman nopeasti, pääministeri Marin sanoi.

– Nyt on aivan liian pitkiä viipeitä, eikä näin pitäisi olla.

Juttu on päivitetty lopulliseen muotoonsa klo 21.41.

Voit keskustella aiheesta huomiseen torstaihin 13.8. klo 23 saakka.