Tupakointi kallistuu, terveydenhuolto halpenee ja oppivelvollisuus pitenee – näin ensi vuoden budjettiehdotus muuttaisi suomalaisten elämää

Korona varjostaa valtiovarainministeriön budjettiehdotusta. Paljon kiperiä kysymyksiä jää syyskuun budjettiriiheen.

budjetit

1

Oppilaat omissa pöydissä tunnilla.
Mikko Savolainen / Yle

Oppivelvollisuus pitenee 18 ikävuoteen

Joka vuosi peruskoulusta valmistuu 10 000 nuorta, jotka eivät koskaan suorita ammatillista tai lukiokoulutusta. Heidän on arvioitu aiheuttavan yhteiskunnalle noin 300 000 euroa enemmän kustannuksia kuin koulutuksen hankkivat.

Valtiovarainministeriön esityksessä oppivelvollisuutta pidennetään ja toisesta asteesta tehdään maksuton ensi vuonna. Opiskelijoilta säästyy rahaa, sillä esimerkiksi lukion suorittaminen maksaa Suomen lukiolaisten liiton arvion mukaan noin 2 700 euroa.

2

Oluttuoppi tiskillä. Tzetor ravintola. Helsinki
Markku Rantala / Yle

Tupakka ja alkoholi kallistuvat

Ministeriö toivoo päihteiden verotuksesta yhteensä 100 miljoonan euron lisätuloja.

Oluttölkki voisi kallistua ensi vuonna 3 senttiä, viinipullo 20 senttiä ja puoli litraa väkeviä 30 senttiä, jos korotus painottuisi samalla tavalla kuin aiempina vuosina, arvioitiin Veronmaksajain Keskusliitosta aiemmin kesällä.

Myös tupakka-aski voisi kallistua ensi vuonna muutamalla kymmenellä sentillä.

3

Seppo Laine musiikkiterapiassa Sipoon hoivakodissa.
Jaani Lampinen / Yle

Vanhuksille lisää hoitajia ja terveydenhuoltoon halvemmat hinnat

Kevääseen 2023 mennessä vanhuspalveluissa on oltava seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden. Ministeriön esityksessä kunnat saavat ensi vuonna 53 miljoonaa euroa uudistuksen toteuttamiseen, ja myös lähihoitajia lisätään rutkasti.

Lisäksi terveydenhuollon maksut alenevat ja esimerkiksi hoitajan vastaanotolla käymisestä tulee perusterveydenhuollossa kokonaan maksutonta heinäkuussa 2021. Ministeriön budjettiehdotuksessa tälle on varattu 18 miljoonaa euroa.

4

Mies ja nainen kaupunkipyörillä Helsingissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Työmatkapyöräilyyn porkkanoita

Bussilla, junalla, metrolla tai ratikalla kuljettuihin työmatkoihin voi jatkossa törsätä 3 400 euroa vuodessa eli noin 280 euroa kuukaudessa verovapaasti, ehdottaa valtiovarainministeriö.

Myös työsuhdepyöräetu olisi verovapaata 750 euroon saakka. Lisäksi budjettiehdotuksessa halutaan halpuuttaa sähköautolla ajelua.

5

Kiire XL Tuire Joutsenvuo pasilan poliisitalo
Jouni Immonen / Yle

Lisää poliiseja katukuvaan

Poliisille ehdotetaan 10 miljoonaa euroa lisärahaa. Myös harmaan talouden kitkemiseen on varattu 3 miljoonan euron panostuksia.

Tämän hallituskauden aikana Suomeen halutaan 300 uutta poliisia.

6

Finnairin lentokoneita toukokuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Silja Viitala / Yle

Yrityksiä tuetaan koronakriisin keskellä

Koronan kourissa kärvisteleville vientiyrityksille on odotettavissa helpotuksia, sillä budjettiehdotuksessa alennetaan teollisuuden sähköveroa.

Tällä halutaan lisätä teollisuuden kilpailukykyä. EU:n määrittelemä minimitaso, 50 senttiä megawattitunnilta, on käytössä muun muassa Ruotsissa. Suomessa teollisuuden sähkövero on seitsemän euroa megawattitunnilta, joskin yritykset ovat saaneet siitä osan takaisin palautusten muodossa.

Lisäksi pienyrittäjien tilannetta halutaan helpottaa korottamalla arvonlisäveron alarajaa nykyisestä kymmenestätuhannesta 15 000 euroon.

Aiheesta voi keskustella torstaihin 12. elokuuta kello 23 saakka.