1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Matkustajat kiittelevät Italian tiukkaa linjaa: "Korona-asiat otetaan Italiassa huomattavasti vakavammin kuin meillä"

Lappeenrannan lentokentälle saapuneiden suomalaismatkailijoiden mukaan Italiassa kaikki pitävät maskeja kasvoillaan. Lisäksi käsidesiautomaatteja on paljon.

Ihmiset tulivat lentokoneesta ulos rauhakseen ja pitivät myös turvavälit. Kuva: Elli Sormunen / Yle

Matkustajat tulevat lentokoneesta ulos rauhalliseen tahtiin, turvavälit huomioiden. Useimmilla matkustajilla on maski kasvoillaan.

Lappeenrannan lentokentälle on juuri laskeutunut Ryanairin lento Italian Bergamosta. Matkustajia koneessa on joitain kymmeniä.

Italian lennolta astelee myös Mikkolan pariskunta. He ovat käyneet Italiassa tapaamassa ainoaa lastenlastaan. He kiittelevät Italian tarkkoja toimia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Tämän reissun perusteella voin sanoa, että Italiassa korona-asiat on otettu huomattavasti vakavammin kuin meillä Suomessa. Siellä oli joka paikassa kontrolli, toteaa Simo Mikkola.

Simo ja Marjo Mikkola kertovat yhteen ääneen, että Italiassa kaikilla oli maskit kasvoillaan.

– Olipa nuori tai vanha, niin maskeja käytettiin. Lisäksi käsidesiautomaatteja oli joka paikassa, kiittelee Mikkolan pariskunta, jotka jatkavat Lappeenrannasta kotimatkaansa pääkaupunkiseudulle.

Ryanair lentää tällä hetkellä Lappeenrannasta ainoastaan Italian Bergamoon, Kuva: Elli Sormunen / Yle

Lappeenrannan lentoasemalle ei testata turisteja

Lappeenrannan lentokentälle saapuvien Italian-lentojen matkustajille ei tehdä koronavirustestejä kentällä. Mikkolan pariskunta oli saanut tuloaulassa hoitohenkilökunnalta infolehtisen, jossa neuvotaan menemään testeihin, mikäli oireita tulee.

Bergamosta saapuvien ei tarvitse myöskään jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Tämä johtuu siitä, että Italia ei kuulu tällä hetkellä riskimaihin, vaikka koronavirusepidemia oli siellä keväällä paha.

Kentällä on paikalla Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin työntekijöitä, jotka ohjeistavat matkustajia tarkkailemaan oloaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronavirustesteihin.

Kiipeilijä kiittelee Italian järjestäytynyttä tilannetta

Helsinkiläinen Aki Kukkonen on saapunut juuri kahden viikon lomaltaan Italiasta Lappeenrannan lentokentälle. Häneltäkin satelee kiitoksia Italian tiukalle kurille ja järjestykselle.

– Oli hienoa, että joka paikassa pitää pitää maskeja. Lisäksi siellä käsketään pitää turvavälit. Ja et voi mennä pieneen kauppaan, niin että sinne menisi montaa asiakasta kerralla. Siellä otetaan asiat vakavasti, toteaa Kukkonen.

Kukkonen oli kiipeilemässä kaksi viikkoa Alpeilla. Vuorilla oli väljempää kuin tavallisesti.

– Alkuun varoitettiin, että viikonloppuisin vuorimajat saattavat olla ihan täynnä. Viikonloppuisin ne olikin täynnä, mutta viikolla ne olivat ihan tyhjillään, kuvailee Kukkonen.

Kukkonen ei aio pitää omaehtoista karanteenia matkan jälkeen vaan palaa töihin parin päivän päästä. Mies oli kiipeilemässä Aostanlaaksossa. Hänen mukaansa paikka on turvallisempi kuin Helsinki, jonne hän palaamassa.

– Aostanlaaksossa ei ole ollut viikkoon koronatartuntoja. Tilastollisesti se on turvallisempi kuin Helsinki, jonne olen seuraavaksi menossa.

Bergamon lennolta Italiasta Lappeenrantaan saapui joitain kymmeniä matkustajia. Kuva: Elli Sormunen / Yle

STM: Bergamon reitin vaikutusta koronavirustartuntoihin tarkkaillaan

Vaikka Lappeenrannan lentokentällä matkustajia ei testata, niin Helsinki-Vantaalla ja Turun lentokentällä on testattu Bukarestista ja Skopjesta tulleita lentomatkustajia.

Erityisasiantuntija Krista Lyyra sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että Lappeenrannan ja Italian Bergamon välisen reitin vaikutusta koronavirustartuntoihin tarkkaillaan huolellisesti.

– Olemme hyvin tietoisia eteläkarjalaisten huolesta Bergamon lentoreittiin liittyen, Lyyra kertoo.

STM, Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan lentokenttäsäätiö, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote ja Rajavartiolaitos laativat tämän ja ensi viikon aikana Bergamon lentoihin liittyvän tarkemman suunnitelman koronaviruksen ehkäisemiseksi.

Lappeenrannan lentokenttä ei toimi Finavian vaan kaupungin alaisuudessa. Tällä hetkellä kentältä lennetään vain Bergamosta kaksi kertaa viikossa.

Yle seuraa koronauutisia niin Suomessa kuin maailmalla. Lue ne tältä sivulta.