Kysely: karhua ja punkkia pelätään enemmän kuin sutta – tutkija: pelko on hyvästä, jotta ihminen osaa vältellä vaarallisia asioita

Karhuissa pelottaa koko, punkeissa tuntemattomuus ja sudessa arvaamattomuus.

pelko
Punkki ihmisen kämmenellä.
Punkeissa pelottaa niiden tuntemattomuus.Yle

Karhua ja punkkia pelätään enemmän kuin sutta, selviää SusiLIFE-kyselyssä. 44 prosenttia vastaajista arvioi, että pelkää karhua. Punkkeja pelkää 43 prosenttia ja sutta 35 prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Jani Pellikan mukaan monesti sama ihminen pelkää sekä karhua, sutta että ilvestä.

– Voisi puhua suurpetopelosta sen sijaan, että puhutaan susipelosta. Punkeissa pelottaa se, että niitä voi tavata arkisemmissa maisemissa kuin suurpetoja.

Tietty pelko on Pellikan mielestä hyvästä, jotta ihminen osaa vältellä vaarallisia asioita. Tietyistä peloista ei ole tarkoituskaan päästä eroon.

– Tarvitaan tiedonhankintaa ja tiedon käsittelyä, jos pelon kokemus on voimakas ilman, että se kohdistuu riskitekijöihin, tai jos pelkoa ei pysty hallitsemaan.

Suurpetopelko on yleistynyt ja voimistunut viiden vuoden aikana. Myös muita eläimiä kuten mäyrää pelätään aiempaa enemmän.

SusiLIFEN kyselyyn vastasi 2000 suomalaista, jotka asuvat poronhoitoalueen eteläpuolella. Vastaajista 83 oli Kainuusta ja 245 Pohjois-Pohjanmaalta.

Lisää Kainuun uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.