1. yle.fi
  2. Uutiset

Meri-Lapin koronapuhelin on ruuhkautunut – soittojen määrä on kolminkertaistunut viime päivinä

Akuuttiklinikan puhelinneuvontaan ei silti saa soittaa koronavirusta koskevissa asioissa.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri
Mehiläinen Länsi-Pohja
Länsi-Pohjan koronapuhelimen takaisinsoittoajat ovat pidentyneet viime päivinä.Karoliina Marttala /Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä koronapuhelin on ruuhkautunut. Alkukesään verrattuna yhteydenottojen määrä on kolminkertaistunut viime päivinä. Tämän vuoksi takaisinsoittoajat ovat tavallista pidemmät.

Alueellinen pandemiatyöryhmä muistuttaa, että vaikeita oireita lukuun ottamatta koronavirusepäilyssä ei pidä lähteä päivystysvastaanotolle oma-aloitteisesti.

Myöskään akuuttiklinikan puhelinneuvontaan ei saa soittaa koronavirusta koskevissa asioissa, koska puhelujen ruuhkautuminen vaarantaa muiden potilaiden hoidon.

Ennen näytteenottoon hakeutumista on aina otettava yhteyttä koronaviruspuhelimeen numeroon 040-825 1072.

Meri-Lapin koronatilanne on rauhallinen

Koronavirustilanne on Länsi-Pohjassa tällä hetkellä rauhallinen. Uusia tartuntoja todettiin viimeksi viime viikolla, jolloin tehtiin 592 testiä.

Riskimaista, kuten Ruotsista tuleville matkustajille mahdollisesti asetettavasta pakkokaranteenista ei ole tullut soveltamisohjeita tai aikataulua.

Paikalliset tartuntatautiviranomaiset käyvät asiasta keskustelua sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

– Länsirajalla tulee erityiskysymyksenä ratkaistavaksi rajan ylittävään työmatkaliikenteeseen liittyvät asiat ja sitä koskevat ohjeistukset, kirjoitetaan pandemiatyöryhmän tiedotteessa.

Länsirajalla on edelleen voimassa omaehtoinen karanteeni

Tällä hetkellä länsirajalla toimitaan aiempien ohjeiden mukaisesti.

–Voimassa on valtioneuvoston suositus välttää matkustamista riskimaihin, Ruotsi mukaan lukien. Myös omaehtoista kahden viikon karanteenia tulee noudattaa maahan saapumisen jälkeen, työryhmä muistuttaa.

Länsi-Pohjan alueellinen pandemiatyöryhmä ei suosittele massatapahtumien järjestämistä tai niihin osallistumista syksyn aikana.

– Turvavälien ja muiden varotoimenpiteiden noudattaminen isoissa joukkokokoontumisissa on vaikeaa tai jopa mahdotonta, joten tartuntavaara on merkittävä, työryhmä perustelee.

Lue seuraavaksi