1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Useita koronatestejä ja karanteeni hotellin täysihoidossa – thaipoimijoista aiheutuu tänä vuonna Suomen marjayrityksille valtavat kustannukset

Thaipoimijat ovat saapuneet Suomeen, mutta ilman ehtoja se ei tapahtunut.

Vaikka thaipoimijat eivät ehtineet Suomeen hillakauden aikana, heitä odottaa myös poikkeuksellisen hyvä mustikka- ja puolukkasato. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Osa thaipoimijoista saapui Suomeen jo viime viikolla, mutta suurin osa tulee tämän viikon aikana.

Alun perin Suomeen piti tänä vuonna tulla noin kolmetuhatta thaipoimijaa, mutta nyt heitä on tulossa vain noin kaksituhatta.

– Todennäköisesti moni perui tulonsa myöhästyneen aikataulun vuoksi, marjayritys Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.

Suomussalmelainen Kiantama Oy on kutsunut Suomeen tänä vuonna noin 400 poimijaa, mutta heistä paikan päälle on kuitenkin tulossa vain kolmesataa. Kiantaman kutsumat poimijat aloittavat marjastuksen tämän viikon lopulla Etelä-Suomessa.

Rovaniemellä sijaitsevan Polarica Marjahankinta Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kristo kertoo, että heille tulee tänä vuonna Lappiin kaikkiaan lähes 700 poimijaa.

Poimijoiden saapuminen Suomeen ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut itsestäänselvyys.

Thaimaalta tiukat ehdot poimijoiden Suomeen tulolle

Suomi väläytti heinäkuun puolessa välissä thaipoimijoiden Suomeen tulolle vihreää valoa. Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunnan mukaan koko prosessia olisi helpottanut, mikäli päätös olisi annettu jo touko-kesäkuun vaihteessa.

Jukka Kriston mukaan neuvottelut poimijoiden matkustusluvasta olivat tänä vuonna erityisen vaikeat ja niitä käytiin kauan.

– Ehkä Thaimaassa ollaan oltu niin omassa suojakuoressa koronan vuoksi, että sieltä on ollut todella vaikea päästää ketään töihin ulkomaille, arvelee Kristo.

Kriston mukaan vuosittain noin kuusi miljoonaa thaimaalaista käy vierastöissä ulkomailla. Tänä vuonna Thaimaa on kuitenkin rajoittanut määrää huomattavasti.

– Siinä mielessä Suomi ja Ruotsi olivat poikkeus, että poimijat saivat luvan lähteä, Jukka Kristo kertoo.

Täysin ilman ehtoja Thaimaan viranomaiset eivät kuitenkaan myöntäneet lupaa poimijoiden Suomeen tulolle.

Marjankeruusta kaivataan perusteellista keskustelua Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Suomen viranomaiset ovat jo vuosien ajan edellyttäneet thaipoimijoilta kolmenkymmenen euron minimipäiväansioita, mutta Thaimaan viranomaisilta tuli kehotus sen kasvattamisesta 42:een euroon. Tästä syystä marjayritysten tuli tehdä pankkitakaus Thaimaahan.

– Jos joku poimija ei pääse minimiin, niin rahan pitää löytyä kutsujayrityksen asettamasta pankkitakauksesta ja se kuitataan sieltä, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.

Ansioiden lisäksi tarkat ehdot asetettiin myös turvatoimille koronaviruksen ehkäisemiseksi. Jokaiselle thaipoimijalle tehdään koronatestit Thaimaassa ennen Suomeen saapumista.

Thaimaan valtiolla on myös tarkat kriteetit poimijoiden kotiinpaluulle. Heille tehdään koronatestit myös Suomessa ennen kotimaahan paluuta. Marjayrityksille merkittäviä lisäkustannuksia aiheuttaa myös kahden viikon karanteeni, joka odottaa poimijoita Thaimaassa.

– Käytännössä thaipoimijat menevät hotelliin täysihoitoon eristyksiin, ja kutsujayritykset kustantavat tämän, Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo.

Kiantamalle lisäkustannuksia tästä tulee koitumaan Vasunnan arvion mukaan yhteensä noin 400 000 euroa.

Marjayritys harmissaan thaipoimijoiden missaamasta hillasadosta

Polarica Marjahankinta Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kristo harmittelee kovasti sitä, että poimijat ennättivät Suomeen näin myöhään ja hillasato ehti mennä ohitse.

– Rehellisyyden nimissä me missattiin historiallinen hillasato. Thaimaalaisten poimimana hillaa olisi tullut aivan valtavasti, Kristo kertoo.

Kristo arvioi, että hillaa saatiin alle kymmenen prosenttia siitä, mitä yhtiö olisi saanut ulkomaalaisten poimimana Ruotsista ja Suomesta yhteensä.

Kiantamalle thaipoimijoiden myöhästyminen hillasadosta ei kuitenkaan ollut menetys. Poikkeuksellisen hyvän hillasadon myötä paikalliset innostuivat keräämään Kainuusta hillaa, ja Vasunnan mukaan sitä saatiin riittävästi yhtiön tarpeisiin.

– Tästä kuuluu iso kiitos kainuulaisille, Vasunta kehuu.

Vasunta kertoo, että tällä hetkellä näyttää siltä, että mustikkasadon osalta yhtiö ei tule saamaan niin paljon marjaa kuin alun perin oli toiveena.

Kiantaman marjatehtaalla työ on automatisoitua, ja roskat puhdistetaan marjoista koneiden avulla. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Jukka Kristo puolestaan uskoo, että Lapista tullaan saamaan mustikkaa hyvin, mutta kokonaissatoa on vielä vaikea arvioida.

– Pohjoisessa on valtavan hyviä mustikkapaikkoja. Uskon, että normaali tai jopa parempi sato tullaan saamaan mustikan osalta, Kristo veikkaa.

Kuitenkin sekä Vasunta että Kristo ovat toiveikkaita tämän vuoden poikkeuksellisen hyvästä puolukkasadosta.

Herättikö juttu ajatuksia? Keskustele aiheesta lauantaihin klo 23:een saakka.