1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. fluori

Suksivoiteiden fluoriyhdisteitä löytyi vähän Lahden pohjavedestä – "Suurta haittaa ei aiheudu"

Lahdessa on saatu ensimmäisiä tuloksia fluoriyhdisteiden kulkeutumisesta suksista maahan ja pohjaveteen.

Kansainvälinen hiihtoliitto haluaa fluoriyhdisteet pois suksivoiteista. Lahden kaupunki päätti tutkia itse, mitä Salpausselän kisamaastot ovat imeneet. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Suksivoiteiden fluoriyhdisteistä ei näytä koituvan isoa ympäristöhaittaa Salpausselän luonnolle. Lahdessa on tutkittu fluoriyhdisteiden kulkeutumista suksien pohjista laduille, maaperään ja sieltä edelleen pohjaveteen.

Tulosten perusteella haitallisista fluoriyhdisteistä ei ole jälkiä maaperässä.

Talvella otetuista luminäytteistä löytyi hyvin pieniä pitoisuuksia yhdisteitä Häränsilmästä ja ensilumenladulta. Sen sijaan Lahden stadionilta, Intiaanikukkulalta ja Neulansilmästä fluoriyhdisteitä ei havaittu. Fluorivoiteita käyttävät lähinnä kilpaurheilijat, minkä vuoksi näytteitä on otettu kilpaladuilta.

Tänä kesänä Lahden kaupunki otti pohjavesinäytteitä. Fluoriyhdisteitä oli vähän Urheilukeskuksen kaivossa, muissa näyttöönottopaikoissa ei huomattu pitoisuuksia pohjavesissä.

– Osa pohjavesinäytteistä analysoitiin eri laboratorioissa ja analyysin tarkkuus on ollut eri. Muistakin pohjavesinäytteistä olisi voinut löytyä pieniä pitoisuuksia, jos analytiikka olisi ollut sama, sanoo vesiensuojelusuunnttelija Riikka Mäyränpää Lahden kaupungilta.

Mäyränpään mukaan tuloksia ei ole ehditty verrata Norjassa saatuihin tuloksiin, joten tarkkaa kuvaa niiden merkityksestä ei ole.

– Mitään valtavan suurta ympäristöhaittaa suksivoiteiden fluoriyhdisteistä ei ole kuitenkaan aiheutunut, arvioi vesiensuojelusuunnittelija Riikka Mäyränpää.

Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS on päättänyt kieltää fluorivoiteiden käytön ympäristö- ja terveyssyistä. Nyt saaduista tuloksista on tarkoitus koostaa myöhemmin raportti.