EK: Maskien on oltava työntekijöille vähennyskelpoinen kulu kodin ja työpaikan välisillä matkoilla jo pelkän suosituksen perusteella

Verohallinnon mukaan vasta käyttöpakko joukkoliikenteessä tekisi maskeista vähennyskelpoisia, pelkkä suositus ei.

Työnantaja saa verotta antaa henkilöstölleen maskeja käytettäväksi myös kodin ja työpaikan välisille matkoille. Työntekijä voi vähentää ostamansa maskit verotuksessa vain, jos niiden käyttäminen on pakollista. Kuva: Matti Myller / Yle

Verohallinnon suhtautuminen kasvomaskien vähennyskelpoisuuteen henkilöverotuksessa vaihtelee sen mukaan, onko maskien käyttö pelkästään suositeltua vai pakollista. Nyt THL:n linjauksessa (siirryt toiseen palveluun) on kyse suosituksesta.

Mikäli maskien käyttäminen kodin ja työpaikan välisellä matkalla olisi pakollista, voisi maskien hankinnasta aiheutuneet kulut vähentää verotuksessa.

Pelkkä suositus ei siis tuottaisi vähennyskelpoisuutta. Asiasta on julkaistu ohje (siirryt toiseen palveluun)Verohallinnon nettisivuilla.

Siinä todetaan, että jos joukkoliikenteeseen on määrätty maskipakko eikä työnantaja tarjoa maskeja asunnon ja työpaikan välisille matkoille, työntekijä voi ostaa maskit itse. Työntekijä voi siinä tapauksessa vähentää maskit verotuksessa matkakuluina.

Kodin ja työpaikan välisissä matkoissa omavastuu on 750 euroa. Ellei maskipakkoa joukkoliikenteessä ole, ei itse ostettuja maskeja voi vähentää matkakuluina.

Jo suosituksen pitäisi tuottaa vähennyskelpoisuus

Elinkeinoelämän keskusliitossa asiasta ollaan toista mieltä.

EK:n asiantuntijalääkärin Auli Rytivaaran mukaan suosituksen pitäisi tehdä maskikuluista kodin ja työpaikan välisillä matkoilla vähennyskelpoisia.

– Vaikka se olisi suositusasteella, olisin kannattamassa sitä, että työntekijä voisi vähentää sen, Rytivaara sanoo.

Toisaalta työnantajapuolella kiitellään Verohallinnon päätöstä siitä, että työnantajien mahdollisesti ilmaiseksi antamat maskit eivät ole työntekijälle verotettava etu.

– Verottajan linjaus maskien verokohtelusta on tervetullut. On tärkeää, että työnantaja voi halutessaan tarjota maskeja työntekijöille työmatkoja varten ilman, että tästä syntyy veroriskiä työntekijälle, toteaa johtaja Kaj Schmidt Palvelutyönantajista.

Työntekijät halutaan pitää terveinä

Muutenkin moni työnantaja on jo varautunut maskien käytön lisäämiseen.

– Osa yrityksistä on järjestänyt työpaikalle maskipisteen, josta maskeja voi halutessaan ottaa esimerkiksi työmatkaliikenteeseen, kertoo Schmidt.

Koottua tarkkaa tietoa työpaikkojen suhtautumisesta mahdolliseen maskisuositukseen ei kuitenkaan vielä juurikaan ole.

– Asiaa on tiettävästi käsitelty yksittäisissä kunnissa laajemminkin, mutta valtakunnallisia linjauksia odotetaan, vastaa neuvottelupäällikkö Jorma Palola KT Kuntatyönantajista.

Hänen mukaansa maskien käyttö - ja niiden hävittäminen on myös työturvallisuusasia, joista työnantajalla on erityinen vastuu.

Varsinaisten työtehtävien osalta vastuu maskeista on muiden suojavarusteiden tapaan työnantajalla.

Työntekijää ei voi määrätä tekemään työtä, jos siinä tarvittavia suojavarusteita ei ole käytettävissä.