Ensi yönä voisi nähdä tähdenlentoparvia taivaalla – pilvisyys kuitenkin hankaloittaa bongailua

Pilvetöntä on ensi yönä hetkellisesti vain maan länsirannikolla ja lounaisosissa.

Yöllinen pilvisyys hankaloittaa meteoriparvien havaitsemista koko Suomessa. Kuva: Seija Paasonen / Yle

Jos sääolosuhteet sallivat, tulevina öinä voi Suomessa nähdä taivaalla perseidien tähdenlentoja.

Parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14. elokuuta, kertoo tähtieteellinen yhdistys Ursa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Tähdenlentoja eli meteoreja nähdään yötaivaalla harvakseltaan heinäkuun loppupuolelta aina 24. elokuuta saakka, mutta valtaosa tähdenlennoista nähdään juuri näiden neljän päivän aikana.

Erityisesti keskiviikon ja torstain välinen yö on yhdistyksen mukaan otollista aikaa tähdenlentoparvien bongailuun. Ensi yönä meteoreja voi nähdä iltayhdentoista eteenpäin. Silloin voi tunnin aikana nähdä parhaimmillan jopa muutamia kymmeniä parveen kuuluvia tähdenlentoja.

Koska yöt ovat pohjoisessa Suomesa yhä hyvin valoisia, perseidejä näkee Ursan mukaan käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Tulevien öiden pilvisyys voi kuitenkin haitata tähdenlentojen havaitsemista kaikkialla Suomessa.

Ylen meteorologi Anniina Valtosen mukaan keskiviikon ja torstain sekä torstain ja perjantain väliset yöt ovat pääosin pilvisiä. Ensi yönä ennen puolta yötä pilvetöntä on hetkellisesti länsirannikolla ja maan lounaisosissa.

Torstain ja perjantain välisenä yönä pilvisyys jatkuu. Parhaat mahdollisuudet tähdenlentojen bongaukseen ovat silloin maan itäosissa. Puolen yön jälkeen pilvetöntä voi olla Pohjanmaan tienoilla.

Jos meteoreja haluaa pilvisyydestä huolimatta yrittää tähystellä, tähtitieteellinen yhdistys Ursa neuvoo etsimään sitä varten avoimen paikan kaukana taajamien valoista.