1. yle.fi
  2. Uutiset

Metsämarjojen sadosta yllättäen erinomainen – heinäkuun sateet olivat mustikalle taivaan lahja

Luonnonvarakeskuksen mukaan myös puolukkasadosta voi odottaa varsin hyvää Satakunnassa.

marjat
Mustikoita
Mustikkaa on edelleen metsissä paljon.Kare Lehtonen / Yle

Metsämarjojen sadosta tuli tänä vuonna hieman yllättäen erinomainen koko Suomessa ja myös Satakunnassa.

Luonnonvarakeskus arvioi heinäkuun alussa, että esimerkiksi mustikan sato olisi hieman keskinkertaista parempi (siirryt toiseen palveluun). Sateinen heinäkuu nosti kuitenkin sadon paremmaksi kuin vuosiin. Mustikkaa ja puolukkaa tulee keskimäärin noin 40 kiloa hehtaarilla.

– Tänä vuonna mustikan pölytys onnistui lämpimän alkukesän ansiosta eikä kypsymisvaiheessa tullut normaalia parinkymmenen prosentin tappiota, koska heinäkuussa saatiin sateita, erikoistutkija Rainer Peltola sanoo.

Puolukka on mustikkaa varmempi

Mustikkasatoa on saatu korjata jo useiden viikkojen ajan, mutta puolukkasato on vasta alkamassa kypsyä. Ensimmäisiä kypsiä puolukoita on metsistä jo löytynyt eteläisessä Suomessa ja myös Satakunnassa.

Peltola arvioi, että puolukkasadosta tulee hyvä kuten mustikastakin, koska puolukka kestää hellettä ja kuivuutta mustikkaa paremmin. Puolukalla satotappiot jäävät kuivinakin kesinä yleensä vain kymmeneen prosenttiin.

– Jos mustikasta tulee hyvä sato, yleensä puolukastakin tulee. Raakilehavaintojen perusteella sadosta voi odottaa hyvää.

Lue seuraavaksi