1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto odottaa valtakunnallista maskisuositusta – nyt kasvomaski annetaan, jos työssä ei voi pitää turvaväliä

Jyväskylän yliopisto aloittaa syyslukukauden lähinnä etäopetuksessa, lähiopetusta tarjotaan uusille opiskelijoille.

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston päärakennus
Jyväskylän yliopiston kampuksella ei tänä syksynä nähdä suuria opiskelijajoukkoja.Jyväskylän Yliopisto

Jyväskylän yliopisto laati jo kesäkuussa ohjeet syyslukukauden opetuksen varalle. Suunnitelmissa varauduttiin siihen, että koronatilanne pahenee uudelleen kesän mittaan.

Yliopisto on perustanut koronatilanteen seurantaan erillisen työryhmän, jonka puheenjohtajana toimii kehitysjohtaja Jarkko Pirkkalainen. Hän sanoo, että yliopisto tuntee vastuunsa suurena, kansainvälisenä organisaationa.

– Lähdemme lukuvuoteen turvallisuus edellä. Etäopetuksen lisäksi järjestämme vain pienryhmäopetusta lähinnä uusille opiskelijoille, eikä mitään isoja tapahtumia ole tulossa, Pirkkalainen luettelee.

Pirkkalaisen mukaan lähiopinnot helpottavat uusien opiskelijoiden asettautumista yliopistoon, mutta on tärkeää järjestää ne mahdollisimman turvallisesti.

Kasvomaskien käytöstä Jyväskylän yliopisto odottaa THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön linjausta. Jo nyt yliopisto on päättänyt tarjota maskit ja tarvittaessa myös suojavisiirit sellaisessa työssä ja tutkimuksessa, jossa turvavälejä ei pysty pitämään.

Varadekaanit suunnittelevat oman alansa tieteelliset opinnot ja tekevät tarkemmat linjaukset siitä miten opinnot suoritetaan. Pirkkalainen arvioi, että ainakin liikuntatieteellisen ja matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opinnot edellyttävät ryhmäopetusta lähiopintoina.

Jyväskylän yliopisto tarjoaa kasvomaskit myös muulle henkilökunnalle ja lähiopetukseen osallistuville opiskelijoille, jos sellainen suositus annetaan. Hallinto pohtii vielä sitä, millaisia maskeja tarkoitukseen hankitaan.

– Meidän pitää päättää, tarjoammeko kertakäyttö- vai kangasmaskeja, Pirkkalainen sanoo.

Korona pyritään pitämään loitolla monilla muillakin keinoilla.

Esimerkiksi yliopistoliikuntaa tarjotaan lähinnä ulkotiloissa ja opiskelijaravintoloissa on noudatettava turvallisuusohjeita. Syyslukukaudella yliopisto ei lähetä eikä vastaanota uusia opiskelijoita kansainväliseen vaihto-opiskeluun tai harjoitteluun.

Yliopisto tiedottaa koronaohjeistaan nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun), ja korona-seurantaryhmä seuraa tautitilanteen kehittymistä ja päivittää ohjeita tarvittaessa.

Lue seuraavaksi