Johtajaylilääkäri ei jäänyt odottamaan virallista linjausta – kirjoitti kirjeen, jossa vetoaa kasvomaskien puolesta: "Toivomme, että kaikki tekisivät osansa"

Johtajaylilääkärin kirje edustaa sote-kuntayhtymä Kymsoten kantaa.

kasvomaskit
Marja-Liisa Mäntymaa, johtajaylilääkäri, Kymsote.
Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toivoo jokaisen tekevän osansa koronaviruksen torjunnassa. Arkistokuva.Antro Valo / Yle

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa on ottanut kantaa kasvomaskien käytön puolesta.

Hän nostaa kasvomaskien käytön esiin koronatilannetta käsittelevässä kirjeessään. Kymenlaaksolaisille suunnattu kirje on julkaistu Kymsoten verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Vaikka virallista kasvomaskisuositusta ei ole vielä annettukaan, suosittelen harkitsemaan sen käyttöä, jos turvaetäisyyksien ylläpito esimerkiksi ruuhkabussissa ei ole mahdollista, Mäntymaa kirjoittaa.

Hän kertoo Ylelle kirjeen edustavan Kymsoten kantaa. Kyseessä on paikallinen suositus, jonka sote-kuntayhtymä halusi antaa jo ennen virallista maskisuositusta. Suomen hallitukselta odotetaan torstaihin mennessä linjausta muun muassa maskien käytöstä.

Mäntymaa ennakoi valtakunnallisen ohjeistuksen olevan samansuuntainen kuin Kymsoten nyt antama suositus.

"Toivomme, että kaikki tekisivät osansa"

Kymsoten kirjeen taustalla on Mäntymaan mukaan se, että koronaepidemian toisen aallon suhteen eletään nyt ratkaisevia aikoja.

– Nyt olisi tärkeää, että saisimme pidettyä toisen aallon poissa. Toivomme, että kaikki tekisivät osansa sen eteen. Mitä vähemmän on sairastumisia, sitä vähemmän on myös vakavia sairastumisia, ja sitä normaalimmin pystymme myös yhteiskunnassa toimimaan, Mäntymaa sanoo Ylelle.

Hän muistuttaa kirjeessään myös siitä, että koronaviruksen torjunnan perusohjeet ovat voimassa, vaikka esimerkiksi kokoontumisrajoituksia onkin kesän aikana lievennetty.

– Vilkastuneen katukuvan lisäksi vapautuminen näkyi valitettavasti myös koronantorjunnan perussääntöjen löystymisenä. Turvaetäisyydet eivät toteutuneet keväisen väljästi, eikä käsidesin käyttö näytä olevan enää kaikille itsestään selvää. Terassien ja yleisötilaisuuksien juhlatunnelmassa on nähty tungoksia, joihin koronatartuntojen lisääntyessä ei ole varaa, Mäntymaa kirjoittaa.

Kirjeen mukaan koronatilanne on vielä rauhallinen niin Kymenlaaksossa kuin koko Suomessakin. Tartuntojen määrä on kuitenkin kasvanut rauhallisen kesän jälkeen, eikä koronapandemiaa ole vielä selätetty.

– Uhkaava pandemian uusi aalto olisi huonoin mahdollinen vaihtoehto niin terveydenhuollon kuin koko yhteiskunnan toiminnalle ja toimeentulolle, kirjeessä todetaan.

Turun kaupungin maskisuositus astui voimaan koulujen alkaessa. Tänään on uutisoitu myös Itä-Suomen yliopiston maskisuosituksesta.

Lue myös:

Hallitus neuvottelee Säätytalossa koronatoimista, Yle seuraa – Pääministeri Marin: "Katsomme, mitä toimia joudumme ottamaan uudelleen käyttöön"

Turun kasvomaskisuositus alkoi joukkoliikenteessä – aamubusseissa vain harvalla oli maski

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kymenlaaksossa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus