Jos vanhemmat sairastuvat vakavasti koronaan, lapsi voidaan sijoittaa läheisille – riski-ikä ei sulje isovanhempiakaan pois

Kuopion sosiaalitoimessa varaudutaan siihen, että koronavirus aiheuttaa avuntarvetta perheissä.

Lastensuojelu
lapsi keinuu, synkkä varjo
Kuopiossa ei ole tähän mennessä jouduttu väliaikaissijoittamaan lapsia koronavirustartuntojen vuoksi. Kuvituskuva.Paulus Markkula / Yle

Kuopion sosiaalitoimessa varaudutaan siihen, että perheiden avuntarve saattaa kasvaa, jos koronavirusepidemia voimistuu syksyllä. Perheeseen tarttuva koronavirus voi aiheuttaa tarvetta sosiaalitoimen avulle ja lastensuojelulle.

Kuopion lapsiperhepalveluiden johtava sosiaalityöntekijä Heli Pärnänen kertoo, että keväällä perheitä pyrittiin tiedottamaan aktiivisesti siitä, millaista apua kaupungilta voi saada arkeen.

– Me koeponnistimme nämä toimintatavat keväällä, ja minun mielestäni onnistuimme silloin ihan hyvin, Pärnänen sanoo.

Lastensuojelusta voi saada apua pienistä pulmista raskaampiinkin tilanteisiin. Jos esimerkiksi perheen molemmat vanhemmat sairastuisivat niin vakavasti, että joutuisivat sairaalahoitoon, lapsi voitaisiin väliaikaisesti sijoittaa.

Käytännössä kyse olisi jo melko äärimmäisestä tilanteesta. Pärnäsen mukaan Kuopiossa ei ole jouduttu väliaikaissijoittamaan yhtään lasta vanhempien koronavirustartuntojen vuoksi.

Lievin ratkaisu paras

Lähtökohtana on aina lievimmän riittävän toimenpiteen periaate, sanoo Pärnänen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että ensisijaisesti lapselle pyritään löytämään väliaikainen paikka läheisten, kuten sukulaisten luota, vasta sen jälkeen muualta.

– Koronahan sinällään ei ole lastensuojelullinen peruste huostaanottaa tai sijoittaa. Mutta jos lapsella ei ole huoltajaa, niin sitten joudutaan miettimään ratkaisuja.

Monet perheet ovat välttäneet vierailuja isovanhemmilla, koska he ovat usein ikänsä puolesta riskiryhmää. Pärnäsen mukaan lapsi voidaan sijoittaa tarpeen vaatiessa myös isovanhemmille, vaikka he olisivat riskiryhmäläisiä. Tilanne arvioidaan yhdessä terveydenhuollon kanssa.

– Sinne isovanhemmille voidaan myös järjestää tukitoimia tarvittaessa, vaikka kotipalvelua, kertoo Pärnänen.

Lue lisää:

Lastensuojeluilmoitusten määrä kaksinkertaistui kymmenessä vuodessa – asiantuntija: "Lastensuojelu ei tapahdu tyhjiössä"

Koronakriisi heikensi jo aiemmin huonoimmassa asemassa olevien lasten elämää – työryhmä kaipaa ripeitä toimia tilanteen korjaamiseksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus