Joe Biden ja Kamala Harris pitivät ensimmäisen kampanjatilaisuutensa – eivät säästelleet sanojaan hyökätessään Trumpia vastaan

Bidenin ja Harrisin Trump-kritiikin kärjeksi nousi koronapandemian hoito.

USA:n vaalit 2020
Demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris kommentoi valintaansa
Demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris kommentoi valintaansa

Yhdysvaltain demokraattipuolueen presidenttiehdokas Joe Biden ja hänen varapresidenttiehdokkaansa Kamala Harris pitivät ensimmäisen yhteisen kampanjatilaisuutensa torstain vastaisena yönä Suomen aikaa.

Kaksikko maalasi puheenvuoroissaan kuvaa vaaleista ratkaisevana suunnannäyttäjänä Yhdysvalloille. Amerikkalaisille luvattiin niin työpaikkoja, puuttumista rasismiin kuin taistelua ilmastonmuutosta vastaan.

Molemmat käyttivät ison osan puheenvuoroistaan istuvaa presidenttiä Donald Trumpia vastaan hyökkäämiseen, eikä kovia sanoja säästelty. Kritiikki keskittyi etenkin siihen, miten Trump on hoitanut koronapandemian.

– Siihen on syy, miksi tämä virus on iskenyt Amerikkaan pahemmin kuin mihinkään muuhun kehittyneeseen maahan. Se johtuu siitä, että Trump ei ottanut asiaa vakavasti alusta alkaen, Harris sanoi.

Harris syytti Trumpia myös koronapandemiaa seuranneesta talouskriisistä ja huonosta työllisyystilanteesta.

– Näin käy kun valitsemme tyypin, josta vain ei ole tähän työhön. Maamme on riekaleina ja niin on myös maineemme maailmalla, Harris lausui.

Biden huomioi myös Trumpin reaktion ilmoitukseen Harrisin ehdokkuudesta. Trump kutsui Harrisia tiistain tiedotustilaisuudessaan senaatin "ilkeimmäksi, kamalimmaksi, epäkunnioittavimmaksi" jäseneksi, ja kampanjatiimin lausunnossa Harris leimattiin äärivasemmiston ehdokkaaksi.

– Valittamisessa Trump on paras, parempi kuin kukaan presidentti Amerikan historiassa, Biden sanoi.

Biden muisti Charlottesvilleä

Biden ja Harris nostivat esiin myös Black Lives Matter -mielenosoitukset ja tarpeen puuttua rasismiin ja rodulliseen syrjintään.

Biden muistutti päivän olevan myös Charlottesvillen väkivaltaisuuksien vuosipäivä. Kolme vuotta sitten Charlottesvillessa järjestettiin äärioikeiston mielenosoitus, jossa yksi ihminen kuoli äärioikeistolaisen miehen ajettua autolla väkijoukkoon.

Ehdokkaat puhuivat toisistaan lämpimästi ja muistivat puheenvuoroissaan myös Bidenin edesmennyttä poikaa Beau Bidenia, jonka ystävä Harris oli. Beau Biden toimi Delawaren osavaltionsyyttäjänä samaan aikaan, kun Harris oli samassa virassa Kaliforniassa.

Kampanjatilaisuus järjestettiin ilman yleisöä paikallisen koulun liikuntasalissa Bidenin kotikaupungissa, Wilmingtonissa, Delawaressa.

Wilmingtonin hotelli Du Pontissa järjestettiin samalla online-varainkeruutapahtuma demokraattien vaalikassan kartuttamiseksi. Biden huomautti puheenvuorossaan edellispäivän olleen tähän mennessä kampanjan paras päivä ruohonjuuritason rahoituksen keräämisessä.

Lue lisää:

Kuka on Yhdysvaltain demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris? Koostimme kiinnostavimmat faktat lasikattoja rikkoneesta syyttäjästä

Kirjeenvaihtajalta: Trump ja Pence vapiskaa – Kamala Harris käy päällenne kuin yleinen syyttäjä!

Joe Biden valitsi varapresidenttiehdokkaakseen senaattori Kamala Harrisin – Trump mollasi "senaatin kamalimmaksi jäseneksi"