1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Valkovenäläiset protestoivat myös Suomessa – Helsingin ovensuukyselyn tulokset eroavat Valko-Venäjän virallisista luvuista

Eroista huolimatta voiton vie selvästi opposition pääehdokas Svjatlana Tsihanouskaja.

Valko-Venäjä
Valko-Venäjän tukimielenosoitus Senaatintorilla 11. elokuuta
Valkovenäläiset kokoontuivat tiistaina 11.8. osoittamaan mieltään Senaatintorille Lukašenkaa ja väkivaltaisuuksia vastaan. Yuri Birjulin / Yle

Valko-Venäjän tapahtumat ovat saaneet myös Suomessa asuvat valkovenäläiset liikkeelle. Maan suurlähetystön edessä päivysti vaalien ajan vapaaehtoisten ylläpitämä ovensuukysely, ja tiistaina satakunta mielenosoittajaa kokoontui Helsingin Senaatintorille osoittamaan mieltään maan hallinnon toimia vastaan.

– Me valkovenäläiset olemme yhdistyneet viimeisen parin viikon aikana. Yritämme vaikuttaa kaikilla mahdollisilla tavoilla: järjestämme keräyksiä Facebookissa uhrien sakkorangaistuksia varten, pidämme mielenosoituksia, ja olemme yhteydessä Suomen ulkoministeriöön, ovensuukyselyyn osallistunut Kirill Kirillov kertoo.

Suurlähettiläs: "Eroja tulee aina olemaan"

Valko-Venäjän suurlähetystön virallisten lukujen mukaan Suomessa asuvien valkovenäläisten keskuudessa voiton vaaleissa vei selvästi Svjatlana Tsihanouskaja. Samaa kertoo ovensuukysely.

Viralliset luvut ja ovensuukyselyssä saadut luvut eivät kuitenkaan aivan täsmää: suurlähetystöstä saatujen tietojen mukaan Tsihanouskajaa äänesti 132 ihmistä ja istuvaa presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa 47 ihmistä. Ovensuukysely taas kertoo, että Lukašenkaa äänesti ainoastaan 8 ihmistä ja Tsihanouskajaa 165 ihmistä. Kuusi henkilöä jätti vastaamatta kyselyyn.

Valko-Venäjän vaalien ovensuukyselyn tulokset Helsingissä
Helsingin ovensuukyselyn tulokset.Kirill Kirillov

Valko-Venäjän Suomen-suurlähettiläs Aljaksei Samasujev kertoo Ylelle, että ero johtuu siitä, että äänet on laskettu eri tavalla, ja että kyselyyn eivät vastanneet kaikki äänestämässä käyneet. Ovensuukysely myös suurlähettilään mukaan edustaa enemmän opposition intressejä.

– Ovensuukyselythän eivät anna virallista lopputulosta, vaikka niiden työ onkin todella tärkeää. Eroja tulee aina olemaan, esimerkiksi metodologiassa. Itse en esimerkiksi usko sitä, että niin pieni osa ihmisistä olisi jättänyt vastaamatta kyselyyn. Me myös vähän seurasimme sivusta, ja voin sanoa, että kyselyyn jätti vastaamatta enemmän ihmisiä, kuin he ilmoittivat.

valko-venäjä vaalit
Ovensuukysely ja viralliset luvut eivät täsmänneet.Maxim Fedorov

Samasujev korostaa, että tulokset olivat kuitenkin pääpiirteittäin samansuuntaisia. Merkittävää on suurlähettilään mukaan myös se, että äänestämään saapui poikkeuksellisen suuri joukko ihmisiä. Helsinkiin tultiin äänestämään Tanskasta, Norjasta, Virosta ja Latviasta saakka.

– Eurooppaan on muotoutunut oma valkovenäläisten yhteisö, joka tekee omat valintansa. Tämä yhteisö ei tue istuvaa presidenttiä.

Kirill Kirillov, Valko-Venäjän tukimielenosoitus Senaatintorilla 11. elokuuta
Kirill Kirillovin mukaan todellisuudessa Lukašenka sai myös Valko-Venäjällä yhtä laihan potin, kuin Suomessakin.Yuri Birjulin / Yle

Kirill Kirillov on eroista huolimatta tyytyväinen maailmalla julkistettuihin virallisiin presidentinvaalien tuloksiin.

– Tulokset vastaavat todellisuutta, ja oikeasti ne ovat samanlaisia myös Valko-Venäjällä. Tietysti on olemassa ihmisiä, jotka eivät halua osallistua politiikkaan tai jotka äänestävät Lukašenkaa, mutta heitä ei ole paljoa.

Valko-Venäjän virallisten tulosten mukaan istuva presidentti Lukašenka voitti ylivoimaisesti vaalit ja sai 80% äänistä. Opposition edustajat ilmoittivat, etteivät hyväksy vaalien tulosta.