Nobelisti kehottaa Valko-Venäjän Lukašenkaa: Väisty, ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan

Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut väkivallan kiristyessä viikonlopun presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjä
Svetlana Aleksijevitš kirjailija Valko-Venäjä 2016
Svetlana Aleksijevitšille myönnettiin kirjallisuuden Nobel-palkinto vuonna 2015.Keith Morris / AOP

Valkovenäläinen kirjallisuuden nobelisti Svetlana Aleksijevitš kehottaa Valko-Venäjän itsevaltaista presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa väistymään sivuun, ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan.

72-vuotias Aleksijevitš tuomitsi myös poliisin mielenosoittajiin kohdistaman väkivallan yhdysvaltalaisrahoitteisen Radio Free Europe / Radio Libertyn haastattelussa. Aleksijevitsh syytti viranomaisia sodan julistamisesta omaa kansaansa vastaan.

Kirjailija arvioi, että Lukašenka haluaa vain valtaa ja että presidentin mielihalut johtavat verenvuodatukseen. Aleksijevitš kehottikin, että Lukašenka jättäisi tehtävänsä rauhanomaisesti estääkseen verisen sisällissodan ennen kuin on liian myöhäistä.

Aleksijevitš on käsitellyt kirjoissaan muun muassa Afganistanin sotaa, naisen asemaa kylmän sodan keskellä ja Tšernobylin ydinvoimalaturmaa. Keskiviikkoinen haastattelu oli kirjailijan ensimmäinen julkinen kannanotto, joka liittyi viikonlopun kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeisiin mielenosoituksiin.

Tilanne Valko-Venäjällä kärjistyi sunnuntaisten laajalti kritisoitujen presidentinvaalien jälkeen. Ainakin kaksi mielenosoittajaa on kuollut ja tuhansia otettu kiinni viikonlopun jälkeen.

Lue lisää: Poliisin ja mielenosoittajien yhteenotot siirtyivät Minskin lähiöihin – kaksi mielenosoittajaa kuollut sunnuntain jälkeen

Mellakkapoliisin toimet "epäinhimillisiä ja satanistisia"

Aleksijevitš ilmaisi olevansa järkyttynyt mellakkapoliisin "epäinhimillisistä, satanistisista" toimista. Hänen mielestään vastaavia toimia ei olisi aiemmin pystytty edes kuvittelemaan.

Aleksijevitš arvioi hallinnon tuoneen vahvistuksia Venäjältä. Sosiaalisessa mediassa on levinnyt vahvistamattomia väitteitä venäläisjoukoista Valko-Venäjällä.

Kirjailija kertoi ennen sunnuntain vaaleja äänestävänsä Lukašenkan merkittävintä vastustajaa, opposition presidenttiehdokasta Svjatlana Tsihanouskajaa.

Oppositioehdokas pakeni presidentinvaalien jälkeen oman turvallisuutensa vuoksi naapurimaahan Liettuaan. Kirjailija kertoi keskiviikkoisessa haastattelussa ymmärtävänsä, miksi Tsihanouskaja poistui Valko-Venäjältä.

– Hän teki sen, mitä pystyi. Minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa hänestä. Hän oli ja on edelleen muutoksen ja uuden elämän tavoittelun symboli, Aleksijevitš sanoi.

Kirjailija kertoi myös tukevansa oppositiopoliitikko Valeri Tsepkaloa, jonka vaimo oli mukana Tsihanovskajan kampanjassa.

Entinen diplomaatti Tsepkalo julisti keskiviikkona suunnitelmansa uuden poliittisen liikkeen perustamiseksi. Tsepkalon kaavaileman Kansallisen pelastusrintaman on määrä edistää oppositioaatetta.

Aleksijevitš kertoi ihailevansa valkovenäläisiä mielenosoittajia. Hän sanoi rakastuneensa omaan kansaansa edellisten kahden viikon aikana.

– Nämä ovat täysin eri ihmisiä, heidän voimansa on täysin erilainen. Ennen olin hieman pettynyt – mutta nyt, kirjailija ilmaisi ihailuaan.

Lue lisää:

Valko-Venäjällä saattaa olla edessä ankara kurinpalautus, uskoo tutkija — Kolme olennaista kysymystä maan tilanteesta

Valkovenäläiset protestoivat myös Suomessa – Helsingin ovensuukyselyn tulokset eroavat Valko-Venäjän virallisista luvuista

Valko-Venäjä: Poliisi pidätti yli tuhat mielenosoittajaa kolmantena protestipäivänä

Ruotsin ulkoministeri Ann Linde: EU:n ulkoministerit kokoontuvat perjantaina keskustelemaan mahdollisista pakotteista Valko-Venäjälle

Valko-Venäjällä osoitettiin mieltä kolmatta päivää peräkkäin – viranomaisten kerrotaan koventaneen otteitaan