1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oulun koronvastaanotoilla odottelu lisääntynyt ja ruuhka pahentunut – testejä lähes viisinkertainen määrä heinäkuun alkuun verrattuna

Drive in - testauspiste pystytetään jollekin parkkipaikalle Oulun alueella näillä näkymin ensi viikon alkupuolella.

Esimerkiksi Kontinkankaan hyvinvointikeskukseen lisätään edelleen testaushenkilöstöä. Kiireetön hoito voi tästä kärsiä. Arkistokuva. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulussa koronavastaanotoilla Kontinkaalla ja Haukiputaalla on ollut ennennäkemätön ruuhka tällä viikolla. Näin on, vaikka kaupunki jo viime viikolla kuormituksen huomattuaan lisäsi muun muassa testaushenkilöstöä ja takaisinsoittopalvelua yhteydenottoihin.

Oulun kaupungin terveysjohtajan Jorma Mäkitalon mukaan koronatestimäärät ovat nousemassa jo yli 1 500:een viikossa, kun heinäkuun alussa puhuttiin 350:sta. Myös koronapuhelin on ruuhkautunut, ja takaisinsoittopalvelu on ollut pois käytöstä.

– Tilanne paheni uudestaan nyt alkaneella viikolla, olimme jo saaneet edellisen viikon tilanteen aisoihin, Jorma Mäkitalo sanoo.

Oulun terveysjohto miettii nyt, kuinka toimintoja voitaisiin virtaviivaistaa. Tarkoituksena on ainakin lisätä entisestään henkilöstöä testaukseen, ja sitä saadaan kun nyt lomalla olevat palaavat töihin.

– Jouduimme jo viivästyttämään henkilökunnan lomia, kun arvioimme toisen aallon alkavan heinäkuussa. Ihmiset ovat lomansa nyt ansainneet, Jorma Mäkitalo sanoo.

Henkilökunnan uudelleensijoittelu vaikuttaa kiireettömän hoidon saantiin kaupungissa.

Ensi viikolla aiotaan myös perustaa drive in -testipaikka jollekin kaupungin parkkipaikalle, sijaintia harkitaan parhaillaan muun muassa ruuhkanäkökulma huomioiden.

Mäkitalon mukaan Oulussa on tällä hetkellä normaalia kesäflunssaa, itse epidemiatilanne on rauhallinen. Ihmiset näyttävät hakeutuvan testeihin nyt kesäloman päätyttyä. Samaan aikaan valtiovalta on asettanut uusia koronarajoituksia- ja suosituksia tautitapausten hieman lisäännyttyä.

– Edelleen muistutamme, että lievinkin oirein on hakeuduttava testiin. Testaaminen on tie, jolla pidämme taudin aisoissa, Jorma Mäkitalo muistuttaa.

Lisätty 13.8. kello 9.47 tieto drive in -testipisteen aikataulusta.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.