Hyppää sisältöön

Leirintäalueiden kesä oli todella vilkas: kesäkuukaudet lähes viime vuotta parempia, norjalaisia liikkeellä enemmän kuin koskaan

Poikkeuskesä on houkutellut matkailijoita etenkin Etelä-Suomesta ja Norjasta.

Tommi Savikko pyörähti lapsineen tänä kesänä Kolilla, Varkaudessa ja Vuokatissa. Kuva: Raila Paavola / Yle

Keskipohjalaiset leirintäalueet ovat vetäneet matkailijoita todella vilkkaasti.

Kokkolan Camping leirintäalueella kesäkuu oli jopa viime vuotta parempi. Alue oli kolmisen viikkoa täynnä, kun koronarajoitukset vapautuivat ja kotimaan matkailijat lähtivät liikkeelle, kertoo alueen vetäjä Erkki Ahtiainen.

– Kolmen viikon härdelli oli aika hurja. Ei voitu ohjata muillekaan leirintäalueille, esimeriksi Luotoon tai Himangalle, koska paikat olivat täynnä. Heinäkuukin ylsi myynniltään edellisvuoden tasolle, vaikka iso tapahtuma Kokkola Cup jäi pois.

Matkailijoiden virta ei ole ehtynyt täysin vieläkään: Halsuan Masalassa ja Kokkolassa pitää edelleen kiirettä. Masala on täyttynyt etenkin viikonloppuisin.

– Vielä viime viikollakin leirintäalue oli ihan täynnä, Ahtiainen kummastelee.

Himangan Sautinkarilla tehtiin päiväkävijäennätys heinäkuun lopulla. Silloin alue veti 117 autokuntaa sadan kausipaikkalaisen lisäksi.

– Kankean alun jälkeen saatiin vilkkaat kesäkuukaudet ja norjalaisia on näkynyt paljon. Vielä kesän alussa emmittiin, että avataanko olleenkaan, mutta kyllä kannatti! iloitsee alueisäntä Juha Eskeli.

Poikkeuskesä innosti ensikertalaisiakin tien päälle

Norjalaisia on nähty maakunnassa tänä kesänä enemmän kuin koskaan, arvioi Ahtiainen. Kokkolassa parhaimmillaan noin 20 prosenttia päiväkävijöistä oli norjalaisia.

Kotimaan matkailijoita on saatu tänä vuonna etenkin Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta.

Kotimaan matkailukohteet ovat houkutelleet tänä kesänä myös uusia karavaanareita tien päälle.

Kokkolan leirintäalueen vetäjä Erkki Ahtiainen on kesän matkailijasaldoon tyytyväinen. Kuva: Raila Paavola / Yle

Lähes keltanokka on myös Kokkolan leirintäalueelle päätynyt Savikon perhe Ilmajoelta.

– Tämä on meidän kolmas karavaanireissu. Ensimmäisestä on nelisen vuotta ja silloin haukattiin vähän liian iso pala heti alkuun, kun ajettiin Seinäjoelta Kööpenhaminaan lähes yhtä soittoa, paljastaa naureskellen Tommi Savikko.

Nyt asenne karavaanielämään on jo löytynyt.

– Ahtauttakin sietää, kun pääsee liikkeelle.

Savikon perhe ei ole matkassa omalla, vaan laina-autolla. Jos sitä olisi saatu, perhe olisi päätynyt vuokra-autoon.

Perheen lomareissu on mutkitellut Kolilla, Vuokatissa ja Varkaudessa.

– Lapset ovat viihtyneet ja maisema onneksi vaihtuu. Kun tottuu ylimääräiseen säätöön: ruoka-, astia-, vessa- ja leirin purkuun sekä laittotouhuihin, niin sitten voi keskittyä viettämään aikaa, summaa Savikko.