1. yle.fi
  2. Uutiset

Armeija pitänyt koronaviruksen kurissa: Ei yhtään tartuntaa Lapin varusmiehillä

Virusepidemiaa on torjuttu Puolustusvoimissa erityisjärjestelyin viime maaliskuusta lähtien.

varuskunnat
Jääkäriprikaatin varusmiehiä harjoituksessa Rovaniemellä.
Jääkäriprikaatista kerrotaan, että koronan takia tehdyt muutokset eivät ole vaikuttaneet varusmieskoulutukseen. Kuvassa prikaatin sotilaita maastossa.Puolustusvoimat

Lapin varusmiehiltä ei ole löytynyt lainkaan koronavirusta. Näin kerrotaan Jääkäriprikaatista ja Lapin rajajääkärikomppaniasta.

Tätä voidaan pitää ainakin jonkinlaisena yllätyksenä, sillä perinteisesti influenssat ja flunssat ovat levinneet kasarmeilla epidemiaksi asti.

Sen sijaan yhdeltä Rovaniemen varuskunnan työntekijältä löytyi koronavirustartunta runsas kuukausi sitten (siirryt toiseen palveluun). Puolustusvoimista ei kerrota, missä yksikössä hän työskentelee, mutta henkilö on parantunut ja jälleen töissä.

Lapissa varusmiehiä kouluttavat Lapin rajajääkärikomppania Ivalossa sekä Jääkäriprikaati Rovaniemellä ja Sodankylässä.

Virusepidemiaa on torjuttu Puolustusvoimissa erityisjärjestelyin viime maaliskuusta lähtien.

– Meillä käskettiin muuttaa koko koulutus- ja lomajärjestelyt. Jääkäriprikaatissakin kirjaimellisesti yhdessä yössä tehtiin uudet säännöt ja ne olivat jo seuraavana päivän toimeenpanossa, Jääkäriprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mikko-Petteri Monola sanoo.

Monolan mukaan joukot jaettiin kolmeen osaan. Yksi osasto oli palvelusvapaalla, toinen kasarmilla tai lähialueella ja kolmas maastossa. Osastot vaihtavat paikkaa keskenään viikon tai kahden viikon välein.

– Kaikki liikkumiset suunniteltiin sen mukaan, että osastot eivät kohdanneet toisiaan. Myös kouluttajat pysyivät samoissa osastojaoissa varusmiesten kanssa. Koulutusvälineistöäkään ei vaihdettu osastojen välillä.

Jos jotakin materiaalia piti vaihtaa osastoiden välillä, ne on desinfioitu.

Pitkistä lomista kiitosta

Monolan mukaan muutokset eivät ole vaikuttaneet Jääkäriprikaatin valmiuteen tai varusmieskoulutukseen. Esikuntapäällikkö kertoo kuulleensa varusmiehiltä myönteistä palautetta järjestelystä, vaikka heidät on komennettu metsään aiempaa useammin.

– Metsässä aika kuluu nopeammin eli tekemistä riittää. Myös aiempaa pidemmät lomat tuntuvat paremmalle viikonloppuvapaiden sijaan, Monola kertoo.

Vielä ei ole tiedossa, kuinka pitkään tällä tavalla jatketaan.

– Jatkamme toistaiseksi. Valitettavasti ei ole minkäännäköisiä merkkejä, että virus olisi hellittämässä vaan näyttää käyvän päin vastoin. Jatkamme tätä niin kauan kuin tarvitsee. Kaikki tehdään sen eteen, ettei varuskunnista epidemiahautomoita.

Jääkäriprikaatissa varusmiehiä on noin 2000 ja työntekijöitä noin 400.

Kymmeniä testattu

Jääkäriprikaatin väen koronanäytteet otetaan varuskuntien terveysasemilla ja näytteet analysoi Sotilaslääketieteen keskus. Monolan mukaan Jääkäriprikaatissa on testattu tähän mennessä kymmeniä ihmisiä, mutta kaikkien tulokset ovat olleet negatiivisia.

Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniassa Ivalossa kaikki tehdyt koronatestit ovat niin ikään olleet puhtaita eikä virusta ole havaittu. Rajajääkärikomppaniassa on noin 150 varusmiestä ja noin 20 työntekijää.

– Olemme torjuneet epidemiaa aika samantyylisillä keinoilla kuin Puolustusvoimien varusmiesyksiköissä eli yleistä hygieniaa lisätty ja on muutettu rytmiä siten, että ollaan aiempaa pidempään kiinni ja pidempään lomilla, Lapin rajavartioston rajajääkärikomppanian päällikkö, kapteeni Mikko Heikkilä sanoo.

Rajajääkärikomppanian koronavirustestit otetaan Ivalon terveyskeskuksessa.

Lapin lennostosta Rovaniemeltä kerrotaan, että heiltäkään koronaa ei ole toistaiseksi todettu lainkaan. Lennostolla ei ole Rovaniemellä varusmiehiä, vaan pelkästään henkilökuntaa. Heidän koronatestit tehdään julkisen terveydenhuollon paikoissa.

KORJATTU: Lisätty tieto Rovaniemen varuskunnassa koronatartunnan saaneesta työntekijästä. Varusmiehiltä ei ole todettu koronaa Lapissa. Muutettu otsikkoa.

Lue seuraavaksi