Koronan hoitoon metanolia, valkosipulia ja kamelin virtsaa – somessa leviävän valheellisen terveystiedon seurauksena kuollut yli 800 ihmistä

Vuoden kolmena ensimmäisenä kuukautena tehty tutkimus varoittaa valheellisen koronatiedon vaaroista.

Suojamaskien on todettu ehkäisevän viruksen leviämistä. Kuva Kairon kadulta keskiviikkona. Kuva: Ahmed Gomaa / AOP

Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin 800 ihmistä maailmassa kuoli vuoden ensimmäisinä kolmena kuukautena virheellisen tai valheellisen koronavirustiedon seurauksena.

Sairaalahoitoon päätyi samana aikana noin 5 800 ihmistä johtuen komplikaatioista, jotka aiheutuivat sosiaalisessa mediassa kiertäneestä virheellisestä koronatiedosta. Asiasta kerrotaan American Journal of Tropical Medicine and Hygiene (siirryt toiseen palveluun) -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan koronaan liittyvät haitalliset huhut ja salaliittoteoriat sekä ennakkoluulot ovat levinneet pandemian aikana somekanavissa eri puolilla maailmaa. Myös Maailman terveysjärjestö WHO on todennut väärän informaation olevan oma uhkansa keskellä kriisiä.

Erityisen haitallinen on ollut virheellinen mutta laajalti levinnyt väite siitä, että juomalla metanolia keho desinfioituisi ja näin puhdistuisi koronatartunnalta. Tutkimusajankohtana juuri tämän tiedon seurauksena ihmisiä on kuollut ja joutunut sairaalahoitoon.

Vähemmän vaarallisina mutta yhtä virheellisinä huhuttuina hoitoaineina tutkimuksessa mainitaan muun muassa valkosipuli, vitamiinit, suolavesi, erinäiset lääkekasvit sekä lehmän ja kamelin virtsa.

Tutkimuksessa kerrotaan, että väärä tieto on levinnyt laajalti myös aiempien terveyskriisien, kuten hivin, ebolan ja zikaviruksen aikana. Virheellisen terveystiedon leviäminen johtaa luottamuksen vähenemiseen terveysviranomaisia ja -instituutioita kohtaan.

Tutkimus painottaakin ensisijaista tarvetta tutkitun, varmennetun ja luotettavan tiedon välittämiselle kriisiaikana.

Lue lisää: