1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

“Kenellä on oikeus sanoa, että matka on turha?” kysyy Italiaan ja Itävaltaan matkustanut Hanna Temmes – korona-aika jakaa matkailijoita hyviksiin ja pahiksiin

Kriisipsykologin mukaan muiden syyllistäminen ulkomaanmatkoista on yksi selviytymiskeino. Matkalle lähtijät taas kokevat olevansa haavoittumattomia.

Hanna Temmekselle matkailu on henki ja elämä. Koronakesänä hän on saanut kuulla olevansa maanpetturi. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ruudulla vilkkuu tekstiviesti.

Helsinkiläinen Hanna Temmes, 43, on odottanut sitä pian viikon.

Kyse on koronatestin tuloksesta. Temmes kävi testissä tultuaan lomalta Wienistä viime tiistaina.

Hän meni testiin lieväoireisena, koska lensi maasta, jonne Suomi oli palauttanut edellisellä viikolla rajatarkastukset.

Kun Temmes varasi lennot heinäkuun lopulla, Itävalta oli vielä sallittujen listalla. Kotiinpaluun koittaessa rajatarkastukset oli palautettu.

Passijonossa Helsinki-Vantaalla väkeä oli niin paljon, ettei turvavälien pitäminen onnistunut.

– Silloin pelotti ensimmäistä kertaa koko reissulla.

Temmeksen matkakohde Itävalta sijaitsee keskellä Eurooppaa ja siellä koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä 10 tapausta 100 000 asukasta (siirryt toiseen palveluun)kohti. Arvo ylittää Suomen asettaman 8 tapauksen rajan rimaa hipoen.

Itävallan lisäksi riskimaita ovat nyt muun muassa Portugali, Espanja, Hollanti ja Ruotsi. Myös niissä käyneitä ilmoittautui Ylen kyselyyn. Jatkossa hallitus aikoo luokitella maat liikennevalomallilla vihreisiin, kertaisiin ja punaisiin. Punaisista tullessa matkailija joutuisi pakollisseen karanteeniin.

Hanna Temmes on yksi Ylen nettikyselyyn vastanneista, joista ulkomaanmatkoja oli tehnyt suurin osa. Temmekselle kaupunkiloma Wieniin oli koronakesän toinen ulkomaanreissu.

Hanna Temmes kertoo, että Euroopassa myytiin värikkäitä maskeja muun muassa turistikioskeissa. Kuva: Silja Viitala / Yle

Noin viidennes vastanneista ei ollut matkaillut tai oli perunut varatun loman.

Dubain matkansa perunut lietolaisnainen olisi toivonut malttia muiltakin. Hänen mielestään ulkomaille lähteminen oli tänä kesänä “välinpitämätöntä”. Nainen kertoo “ounastelleensa toista aaltoa”, eikä halunnut ottaa riskiä, että itse sairastuisi tai levittäisi virusta oireettomana. Etenkin pitkä lentomatka arvelutti.

Osa vastaajista oli "ylpeitä" siitä, että oli jäänyt kotimaahan. Sen katsottiin olevan yksi keino ”kantaa kortensa kekoon”.

Viroon, Kreikkaan, Saksaan

Ylen kyselyssä suosituin matkakohde oli Viro. Tärkein syy matkustamiseen taas oli matkailu itsessään.

Myös perhesyyt olivat yleisiä. Moni kertoi matkustavansa tapaamaan esimerkiksi lapsenlapsiaan.

Hanna Temmes perheineen pakkasi laukkunsa heti, kun rajat aukenivat. Sopivaa ja turvallista kohdetta oli “kyttäilty” pitkään. Samaa kertoi moni Ylen kyselyyn vastannut.

Temmekselle matkustaminen on tärkein asia perheen ja terveyden jälkeen. Hän on asiantuntijatyössä kiinteistöalalla ja on koronan aikana tehnyt etätöitä.

– Rytmitän elämääni matkoilla ja lähden aina, kun pääsen. En suostu siihen, että se mistä eniten pidän, viedään minulta pois. Kenellä on oikeus sanoa, että jonkun toisen matka on turha?

Temmes kertoi matkoistaan somessa otsikolla "Maskimatkat". Kuva: Silja Viitala / Yle

Temmeksen kesälomamatkat ajoittuivat kesä-heinäkuulle. Silloin esimerkiksi normaalisti turisteja täynnä olevassa Vatikaanissa ruuhkista ei ollut tietoakaan. Roomasta Temmeksen perhe ajoi vuokra-autolla silmiä hivelevästä siluetistaan kuululle Napolinlahdelle ja Amalfin rannikolle.

– Se oli paras loma ikinä. Kuvatkin onnistuivat, koska aasialaisten turistiporukoiden päät eivät olleet pilaamassa maisemaa.

Kuumemittareita, maskeja, käsidesiä

Turvallisuudesta matkakohteissa ei Temmeksen mukaan tingitty: museoiden ovella mitattiin kuume ja niissä oli maskipakko. Käsidesiä oli kaikkialla. Italiassa ravintoloissa oli pöytien väliin aseteltu pleksejä.

Ylen kyselyssä moni kertoo valinneensa matkakohteen epidemiatilanteen perusteella ja kiinnittäneensä huomiota hygieniaan matkalla ollessaan. Näin teki myös Temmes. Aniharva oli matkustanut maihin, joista tullessa Suomi sillä hetkellä edellytti karanteenia.

Hanna Temmeksen tavoin useat kertoivat tunteneensa olonsa ulkomailla jopa turvallisemmaksi kuin kotimaassa. Temmeksen mielestä tuntui hurjalta lähteä lähikauppaan “ryysimään ilman maskia”. Hänen palatessaan maskisuositusta ei oltu vielä annettu.

Temmes sai matkalla viestejä, joita hän piti paheksuvina. Moni jakoi karanteeniohjeita ja kysyi, miksi Temmes “lähti ehdoin tahdoin hakemaan koronan”. Osa taas ylisti kotimaan kohteita somessa sanoen, että “kyllä sinne ulkomaille taas pääsee”.

– Tuli absurdi olo, kun seisoin Wienissä lähes autiolla Hofburgin linnan aukiolla ja luin juttuja täyteenvaratun Kolin ruuhkista ja Tuurin kyläkaupan kilometrien mittaisista bensajonoista.

Ylen kyselyssä kävi ilmi, että koronakesänä ulkomaanmatkailuun on suhtauduttu mustavalkoisesti.

"Laivamatka Viroon on ollut monen mielestä ok, mutta lentäminen ei. Sen moralisointi on saanut koronasta uusia kierroksia." Kuva: Silja Viitala / Yle

Monet niistä, jotka eivät itse matkustaneet, pitivät ulkomaille lähteneitä itsekkäinä “minä-minä ihmisinä”. Yksi kertoi halveksivansa heitä, koska he vaarantavat muiden terveyden. Toinen taas sanoi, että “matkustaminen pitäisi kieltää”.

Puolet ulkomailla olleista kertoi, ettei ollut saanut kielteisiä kommentteja. Toinen puoli taas kertoi “lynkkausmielialasta”. Siksi moni ei ole hiiskunut ulkomaanreissuistaan kuin lähimmille.

Tähän ratkaisuun on päätynyt ensin Latviassa, Liettuassa ja sittemmin myös Kreikassa lomaillut vantaalaisnainen, joka kertoo kuulleensa kautta rantain olevansa itsekäs “kun raahaa ruhonsa grillattavaksi ulkomaille.”

Nainen kirjoittaa kommenteista, joissa toivotaan hänen joutuvan “maksamaan mahdollisen koronataudin hoidon omasta pussistaan”.

Ne jotka eivät matkustaneet ulkomaille, kertovat sen tuntuneen “turhalta epävarmassa tilanteessa”.

Pahikset lähtee, hyvikset jää

Kriisipsykologiasta väitellyt Eija Palosaari sanoo, että matkustavia syyllistävän syntipukki-ilmiön taustalla on rankka koronakevät. Taudille on uhrattu paljon.

Päätään nostava toinen aalto on saattanut kääntää kupin nurin ja silloin paha olo on helppo kohdistaa toiseen, esimerkiksi ulkomaille matkaaviin. Sillä lailla harmituksen saa hetkeksi väistymään.

– Kun on pitkään sinnitellyt ja purrut hammasta, voi tuntua, että oma pinnistely valuu hukkaan, kun toiset ottavat riskejä. Näin voi käydä, jos ulkomaiden varotoimista ei ole tarkkaa tietoa.

Palosaaren mukaan koronan kaltainen pitkäkestoinen kriisi vie voimia, koska paluu normaaliin on vielä usvan peitossa. Hajuton, äänetön ja näkymätön uhka vaanii nurkissa.

Hanna Temmes on ollut vapaaehtoisessa karanteenissa Wienin matkansa jälkeen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Mutta mikä saa jonkun ottamaan riskin ja lähtemään ulkomaille tässä tilanteessa?

– Se, ettei ihminen kiinnitä vaaran tunnetta itseensä vaan ulkopuolelle. Hän ajattelee olevansa haavoittumaton.

Koronakriisi on myös eriarvoistanut ihmisiä: jotkut ovat menettäneet työnsä, toiset ovat tehneet etätöitä merenrantamökeiltään.

– Matkustelu voi ärsyttää, jos itsellä on talous tiukalla ja ongelmia arkisessa toimeentulossa, sanoo Palosaari.

Raha nousi esiin Ylen kyselyssäkin. Moni vastaaja kertoi, lähteneensä ulkomaille koska “siellä saa samoilla euroilla enemmän”.

Hanna Temmes kokee, että hänen lapsuuden ystäväpiirinsä on linnoittautunut “sisällissotaan”. Rintamalinjan toisella puolella ovat ne, jotka matkailivat kotimaassa ja toisella puolella ne, jotka lähtivät ulkomaille.

– Meitä pidetään pahiksina, kotimaan täpötäysissä kohteissa lomailleita hyviksinä ja lähes kansallissankareina.

Mutta miten kävi Hanna Temmeksen koronatestissä?

Juuri tulleessa tekstiviestissä kerrotaan, että COVID-19-testitulos on negatiivinen. Temmes on silti karanteenissa vielä muutaman päivän.

Keväällä peruuntuneiden matkojen tilalle hän on varannut reissut Berliiniin ja Barcelonaan. Kataloniaan lähteminen näyttää epätodennäköiseltä, koska siellä tautilanne on heinä-elokuussa pahentunut.

Haaveissa on myös joulumatka kaukomaille, jos tilanne sallii.

Sillä ainahan se on mielessä. Seuraava matka.

– Heti kun maailmalle pääsee, mä lähden. Se on mun juttu enkä mä siitä helpolla luovu.

Tältä näytti koronakesä Euroopassa Hanna Temmeksen silmin:

Lennolla Helsinki-Wien heinäkuun lopulla. Kuva: Hanna Temmes
Schönbrunnin linna Wienissä elokuun alussa. Kuva: Hanna Temmes
Ravintolapöytä Roomassa heinäkuussa. Kuva: Hanna Temmes
Vatikaanin Pietarinaukio heinäkuussa. Kuva: Hanna Temmes

Ylen matkailuaiheiseen nettikyselyyn 7.8.2020 osallistui noin sata suomalaista. Jutun kommentit ovat peräisin kyselystä.

17.8.2020 Lisätty linkki/ koronan ilmaantuvuus Itävallassa, lähteenä käytetty Johns Hopkins yliopiston päivittäin vaihtuvia tietoja.

Lue lisää:

Tiistaina Turkuun saapuneessa Skopjen koneessa viisi koronatartuntaa – seuraava lento taas lauantaina

Matkustajat kiittelevät Italian tiukkaa linjaa: "Korona-asiat otetaan Italiassa huomattavasti vakavammin kuin meillä"

Pääministeri Marin: "Nyt ei ole aika matkailla huolettomasti" – Hallitus jatkaa koronatoimien käsittelyä torstaina aamulla