Hyppää sisältöön

Halaavia koruvarkaita liikkeellä pääkaupunkiseudulla – poliisi varoittaa voroista, jotka vievät hetkessä ketjun kaulasta ja lompakon taskusta

Vikkelät varkaat saattavat silmänräpäyksessä vaihtaa aidon korun rihkamaan.

Varkaat ovat halauksen yhteydessä vieneet uhrilta korun kaulasta. Kuvituskuva. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Pääkaupunkiseudulla on tullut kesän aikana poliisin tietoon useita tapauksia, joissa tuntematon henkilö on lähestynyt uhriaan viattomalta vaikuttavalla asialla varastaakseen tämän omaisuutta.

Itä-Uudenmaan alueella sattuneissa tapauksissa uhrilta on kysytty esimerkiksi ajo-ohjeita. Keskustelun päätteeksi kysyjä on halannut uhriaan ja anastanut samalla kultaisia koruja suoraan tämän kaulalta.

Joissain tapauksissa esimerkiksi kaupan pysäköintialueella on tultu juttelemaan ja esittelemään kultakoruja. Jutustelun päätteeksi korujen esittelijä on halannut kohdettaan ja samalla vaihtanut tämän kaulassa olleen aidon kultakorun rihkamaan.

‒ Toivomme ihmisiltä tarkkaavaisuutta näissä tilanteissa. Nykyisen koronatilanteenkin vuoksi kannattaa ehdottomasti kieltäytyä halauksesta ja säilyttää keskustelussa suositeltu turvaväli, noin kaksi metriä, muistuttaa rikoskomisario Marianne Mettovaara Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Rahaa pyytänyt vei pankkikortin ja 1 200 euroa tililtä

Itä-Uudellamaalla on halauksen päätteeksi myös viety rahaa lompakosta ja pankkikortti. Erästä henkilöä huijattiin siten, että hänen luokseen tultiin kaupassa pyytämään rahaa. Hän suostui pyyntöön nähtyään tekaistun rahankeräyspaperin.

Tämän jälkeen varas halasi häntä, ja siinä samassa lompakosta katosi 240 euroa rahaa, jotka uhri oli hetkeä aikaisemmin nostanut pankkiautomaatista.

Toisessa tapauksessa varkauden uhria halattiin huoltoaseman pihalla ilman syytä. Halauksen yhteydessä uhrilta oli anastettu pankkikortti, ja pian tapahtuman jälkeen hänen tililtään oli hävinnyt 1 200 euroa.

‒ Nämä näpistelijät ja varkaat ovat hyvin vikkeliä ja taitavia toimissaan. Poliisi on huolestunut ilmiön yleistymisestä ja pyytääkin ihmisiä tekemään rikosilmoituksia (siirryt toiseen palveluun) tällaisista tilanteista mahdollisimman matalalla kynnyksellä, Mettovaara neuvoo.

Osa varkaista saatu kiinni

Myös Helsingin poliisilla on tutkinnassa muutama samankaltainen tapaus. Niissä rikosten uhreja on lähestynyt yksi tai useampi henkilö, joka on puhunut paljon ja tarjonnut kaulalle korua. Korua kaulaan laitettaessa uhrin kaulalta on lähtenyt hänen oma korunsa, ja tilalle on ilmestynyt rihkamakoru.

Helsingin poliisi on tehnyt kyseisiin rikoksiin liittyen kiinniottoja, kotietsintöjä ja paikanetsintöjä, joiden perusteella osa varastetuista kultaketjuista on saatu palautettua niiden oikeille omistajille.

– Epäiltyjä on useita, sekä naisia että miehiä. Tapauksia on ollut koko Etelä-Suomen alueella, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tero Tyynelä Helsingin poliisilaitokselta.

Itä-Uudellamaalla tapahtuneiden varkauksien tekijät ovat yhä tuntemattomia. Siksi kaikki vihjeet (siirryt toiseen palveluun)tapauksista ovat poliisille nyt tervetulleita. Poliisilla ei ole tiedossa, liittyvätkö Helsingin ja Vantaan tapaukset toisiinsa.

– Voisi olettaa, että liittyvät, Mettovaara toteaa.