1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Kulttuurin talousarvio paikkaa koronavaurioita – veikkaustulojen romahtamisesta 60 miljoonan euron lovi

Kulttuurin ja taiteen kokonaisbudjetti on lähes 600 miljoonaa euroa.

budjetit
Sapiens, Kansallisteatteri
Kansallisteatterin Sapiens-esitystä viime vuodelta. Katri Naukkarinen / Kansallisteatteri

Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdottaa varattavaksi taiteen ja kulttuurin määrärahoihin 594 miljoonaa euroa. Se on 109 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2020 varsinaisessa talousarviossa.

Painopisteitä ovat esimerkiksi kulttuurivienti, kirjastotoimi, kulttuuriperintö ja audiovisuaalinen kulttuuri. Lisäksi taiteen jakelua halutaan monipuolistaa.

Tavoitteena on kulttuurin yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Lisäksi halutaan että kulttuuri on kaikkien väestöryhmien saavutettavissa.

Koronapandemia on kouraissut rankalla kädellä kulttuurialaa. Nyt toivotaan, että tilanne palaisi normaaliksi mahdollisimman pian

Rohkeus, rakkaus, vapaus,  Kansallismuseo, muumit
Kansallismuseon uusi Rohkeus, Rakkaus, vapaus! -näyttely juhlistaa muumien 75-vuotista taivalta. Jussi Mankkinen / Yle

Museolle lisää rahaa

Teattereiden, orkestereiden ja museoiden käyttökustannuksiin, muun muassa palkkakuluihin, ehdotetaan valtion budjettivaroista lähes 70 miljoonaa euroa.

Kansallisteatterin peruskorjaukseen ehdotetaan ensi vuodelle 20 miljoonaa euroa. Hanketta tuetaan useamman vuoden ajan yhteensä 50 miljoonalla eurolla.

Museoviraston toimintamenoihin haluttaisiin 22,4 miljoonaa euroa. Museovirasto vastaa Kansallismuseosta, jonne rakennetaan lähes 4000 neliömetrin kokoista lisärakennusta.

Suomenlinnan kiinteistöjen peruskorjauksen ja -parannuksen määrärahoihin ehdotetaan 7,3 miljoonaa euroa.

Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolla (KAVI) annetaan samansuuruinen summa, eli 7,4 miljoonaa euroa.

Lapsi taidenäyttelyssä.
Kätkö -näyttelyä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARXissa Hämeenlinnassa. Heidi Kyrö / Yle

Lisämäärärahoja lastenkulttuurille

Kuntien ja alueiden kulttuuritoiminnan kehittämiseen ehdotetaan 5,5 miljoonan euron lisämäärärahaa. Se on tarkoitettu kunnille, joiden toimintaympäristö on haasteellinen.

Yhteensä lähes 13,7 miljoonan euron lisämäärärahoja ehdotetaan jaettavaksi myös muun muassa Euroopan Kulttuuripääkaupunki 2026 -hankkeelle, saamelaismuseo Siidalle, lastenkulttuurille sekä muutamalla muulle kohteelle.

Kulttuurimatkailua halutaan vahvistaa kolmella miljoonalla eurolla.

Jatkossa taiteilijaeläkkeen saa yhä useampi. Taiteilijaeläkkeiden saajien määrä halutaan nostaa sataan.

Saimaan taideluola, Suvi Parrilla
Savonlinna lähialueineen on ehdolla vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Kuvassa Punkaharjulla sijaitsevaa Saimaan Taideluolaa. Jussi Mankkinen / Yle

Kymmenien miljoonien eurojen vaje

Suurin osa valtion kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotyömenoista rahoitetaan Veikkauksen tuotoista. Taiteen ja kulttuurin rahoituksesta noin puolet tulee Veikkaukselta.

Koronakevään aikana pelihallit ja -automaatit ovat olleet suljettuina, ja Veikkauksen kokonaistuotot putoavat tänä vuonna noin 300 miljoonalla eurolla.

Taiteen ja kulttuurin ensi vuoden budjettiarviossa Veikkaukselta saatavia rahoja olisi 252,3 miljoonaa euroa. Uuden arvion mukaan tuo summa putoaisi koronan takia yli 190 miljoonaan euroon.

Budjettiarviossa on siten 60 miljoonan euron lovi. Vielä ei ole tietoa, mistä nuo kymmenet miljoonat eurot kulttuurille ja taiteelle saataisiin.

Korjaus 17.8. klo 12:25: Tarkennettu kohtaa 13,7 miljoonan euron lisämäärärahoista.

Lue seuraavaksi