Ruotsista tuleville omaehtoinen karanteeni – Infektioylilääkäri Broas: Rajakunnissa tartuntariski kohtalaisen pieni, karanteenipäätöksille tuskin tarvetta

Länsirajalle suunnitellaan testauspistettä, mutta ei muutoksia karanteeniohjeistuksiin.

karanteeni
Rajavartijat jututtamassa Torniossa rajan yli pyrkiviä autoilijoita.
Torniossa valmistellaan terveyspisteen avaamista rajan läheisyyteen. Tiloissa toimisi sekä neuvontapiste että näytteenottopiste. Kuvassa rajaliikennettä Ruotsista Suomeen päin kesäkuussa.Maija-Liisa Juntti / Yle

Tämän hetkisen tiedon mukaan länsirajalle ei ole tulossa muutoksia karanteeniohjeistuksiin. Sen sijaan vilkkaimmalle rajanylityspaikalle Tornioon suunnitellaan neuvontapistettä, jossa voitaisiin ottaa tarvittaessa myös koronatestejä.

Hallitus ja THL linjasivat päivän infossa niin sanotun liikennevalomallin, jossa punaisista maista saapuvat henkilöt voidaan testata laajasti ja heidät voidaan asettaa viranomaispäätöksellä karanteeniin. Keltaisista maista tuleville omaehtoinen karanteeni riittää ja vihreistä maista tuleville ei ole tarvetta omaehtoiselle karanteenille.

Ruotsissa tartunnat ovat laskussa ja maa sijoittuu tällä hetkellä keltaiseen ryhmään.

Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa ilmaantuvuusluku on nyt hieman yli 20, kun Suomen suositus on 8-10. Rajakunnissa tilanne on kuitenkin parempi.

– Yksittäisiä tartuntoja tulee Ruotsin puolelta. Tartuntariski on kuitenkin kohtalaisen pieni ja ympärillä olevissa kunnissa, kuten Haaparannalla ja Övertorneålla, missä on aika pieniä tartuntalukuja. Siellä yksilöllisiin karanteenipäätöksiin ei välttämättä ole tarvetta, Lapin keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sanoo.

Tornion johtava lääkäri: Ei tarvetta pakkokaranteeneille, päätöksiä viikon kuluttua

Myös Tornion johtava lääkäri Jukka Ronkainen haluaa rauhoitella ihmisiä, jotka joutuvat kulkemaan rajan yli töiden vuoksi.

– En näe aihetta tällä hetkellä pakkokaranteenia rajan ylittäville. Järkevää käytäntöä mietitään ja päätöksiä on odotettavissa noin viikon kuluttua.

Ronkainen on Tornion korkein tartuntatautiviranomainen, joka on päättämässä koronatoimista Ruotsin ja Suomen Tornion rajalla. Nyt vilkkaissa rajakunnissa tilanne on hyvä.

– Haaparannassa ja Övertorneålla tartuntoja on ollut vähän viime viikkoina, hän toteaa ja toivoo, että ihmiset noudattaisivat voimassa olevia koronaohjeita.

STM:n asiantuntijaryhmä luottaa kansalaisten omaehtoiseen karanteeniin

Sosiaali- ja terveysministeriön aloitteesta perustetun Terveysturvallisuus länsirajalla -työryhmän puheenjohtajan, Tornion perusturvajohtajana toimivan Leena Karjalaisen mukaan kaikkia Ruotsista Suomeen tulevia ei aseteta automaattisesti 14 vuorokauden pakkokaranteeniin, vaan karanteenista tehdään aina tilanteen mukainen yksilöllinen päätös.

Karjalainen korostaa, että päätös on aina lääketieteellinen ja perustuu tartuntatautilakiin.

– Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tartuntataudeista vastaa johtajalääkäri Jyri J. Taskila ja Torniossa niistä vastaa johtava lääkäri Jukka Ronkainen, Karjalainen mainitsee.

Leena Karjalaisen mukaan länsirajalla luotetaan kansalaisiin ja omaehtoiseen karanteeniin.

– Tällä hetkellä käsityksemme tässä työryhmässä on, että pakkokaranteenit - ja testaukset eivät tuo toivottua tulosta kansalaisten keskuudessa. Ne eivät myöskään tuo luottamusta terveysviranomaisiin, Karjalainen luonnehtii.

Karjalainen muistuttaa, että tilanne voi muuttua.

– Tietysti tilanne on eri, jos meillä epidemia yltyy tosi vakavaksi. Mutta luotamme kansalaisiin ja omaehtoisen karanteenin noudattamiseen.

Terveyspiste avataan rajalle lähiaikoina

Torniossa valmistellaan parhaillaan terveyspisteen perustamista rajan läheisyyteen. Tiloissa toimisi sekä neuvontapiste että näytteenottopiste.

– Koronatestejä tehdään tarpeen mukaan ja matalalla kynnyksellä, vähäisten oireidenkin perusteella, Leena Karjalainen sanoo.

Karjalainen kertoo, että päätöksen testin ottamisesta tekee aina terveydenhuollon ammattilainen hoidontarpeen arvioinnin perusteella.

– Suunnitelmat terveyspisteestä valmistuvat ensi viikoksi ja valmius käytännön toimiin on heti, kun sosiaali- ja terveysministeriön valmiusyksikkö antaa luvan toiminnan aloittamiseen.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus