Hyppää sisältöön

Herukkapensaat tekivät paluun pihoille – perinteinen marjapuska oli syrjässä monta vuotta

Pihoille halutaan nyt sekä uusia että perinteisiä marjapensaita. Meri-Lapissa pensasmustikka on uusi, suosittu tulokas.

Meri-Lapin Taimi Oy:n yrittäjä Sisko Ainassaari kertoo, että herukoiden suosio on jälleen kasvanut. Eniten menee mustaherukkaa. Kuva: Laura Valta / Yle

Innostus hyötykasvien kasvattamiseen on palauttanut perinteisten herukkapensaiden suosion.

Tutut marjapensaat jäivät taka-alalle useiksi vuosiksi, kun varsinkin nuoret talonrakentajat innostuivat laittamaan pihoillensa enimmäkseen koristekasveja.

Merilappilaisilta puutarhoilta ja taimimyymälöistä kerrotaan, että viime vuosina virinnyt kiinnostus hyötykasvien viljelyyn on kuitenkin lisännyt myös viinimarjapensaiden menekkiä myös nuorten keskuudessa.

– Varsinkin uudisrakennusten pihoille nuoret eivät aiemmin välttämättä halunneet niitä marjapensaita. Nyt nekin, jotka tässä välissä jättivät ne laittamatta, ovat tulleet ja sanoneet, että haluavat myös ne marjapensaat, kertoo simolaisen Meri-Lapin Taimi Oy:n yrittäjä Sisko Ainassaari.

Pensasmustikka on uusi ilmiö Meri-Lapissa

Aiemmin pohjoisessa huonommin menestynyt pensasmustikka on myös kasvattanut suosiotaan huomattavasti. Meri-Lapissa menestyvät lajikkeet myydään usein loppuun nopeasti, sillä kysyntä on tarjontaa suurempaa.

Suosiota selittää se, ettei pensasmustikoita ole ollut laajalti saatavilla kovin montaa vuotta Meri-Lapin korkeudella.

– Se on viime vuosien tulokas, koska se on aika vaativa kasvatettava ja lajikkeissa on paljon vaihtelua eli toiset menestyvät paremmin kuin toiset. Nyt sitä on kyllä tänä vuonna kysytty paljon, Ainassaari sanoo.

Vuosia taimitarhaa Simossa pitänyt Ainassaari arvelee, että marjapensaiden suosioon on vaikuttanut muun muassa metsämarjojen satovaihtelut ja huonot satovuodet.

.
.