1. yle.fi
  2. Uutiset

Vahva nainen on presidentti Trumpille kova pala – republikaanit etsivät tapaa, jolla hyökätä Kamala Harrisia vastaan

Demokraattien varapresidenttiehdokkaan Kamala Harrisin kannattajat voivat viedä ratkaisevia ääniä presidentti Trumpilta Joe Bidenille vaa'ankieliosavaltioissa.

USA:n vaalit 2020
Donald Trump ja Kamala Harris.
Presidentti Donald Trump ja demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris.Jim Lo Scalzo, Tom Williams / EPA

Yhdysvaltain republikaaninen puolue ja presidentti Donald Trump testaavat keinoja, jotka murentaisivat tehokkaimmin äänestäjien mielikuvaa Kamala Harrisista, demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokkaasta.

Harris on osoittautunut juristin ja syyttäjän urallaan voimakastahtoiseksi ja itsevarmaksi naiseksi, joka on nostanut intialais-jamaikalaisen syntyperänsä vahvuudekseen.

Valkoisen talon pelkona on, että presidentti Trumpin viimekertaiset ratkaisevat tukijat, esikaupungeissa asuvat valkoiset naiset ja Trumpia äänestäneet mustat siirtyvätkin Harrisin innoittamina Joe Bidenin äänestäjiksi.

Joe Biden ja Kamala Harris yhteisessä lehdistötilaisuudessa 12. elokuuta Wilmingtonissa.
Joe Biden ja Kamala Harris yhteisessä lehdistötilaisuudessa 12. elokuuta Wilmingtonissa.Olivier Douliery / AFP

Kun vain muutama vuorokausi on ehtinyt kulua Harrisin ehdokkuuden julkistamisesta, ovat presidentti Trump ja konservatiivinen media (siirryt toiseen palveluun)luokitelleet Harrisin ilkeäksi naiseksi, joka jyrää Joe Bidenin ja kääntää hänen politiikkansa äärivasemmalle ja samalla tuhoaa amerikkalaisten turvallisuuden.

Trumpin luottokanava Fox näyttää alkaneen penkoa Harrisin syyttäjänuraa Kaliforniassa (siirryt toiseen palveluun) ja kaivaa sieltä esiin muun muassa seksuaalirikoksiin liittyviä oikeustapauksia. Nämä nostattavat helposti tuohtuneita mielipiteitä.

Odotettavissa seksismiä ja jopa rasismia

Washingtonin Amerikkalainen yliopisto järjesti varapresidenttijulkistuksen jälkeen keskiviikkona paneelikeskustelun, jossa kolme politiikan ja median tutkijaa arvioi, mitä Kamala Harris joutuu republikaanien ja Trumpin puolelta kohtaamaan syksyn aikana.

Kamala Harris
Demokraattien mustat naiskannattajat ovat innoissaan Kamala Harrisin valinnasta varapresidenttiehdokkaaksi. Etienne Laurent / EPA

Yle kysyi videoyhteyden kautta, voiko Trumpin ja republikaanien kampanjastrategia tai sen sävy muuttua nyt kun Valkoisessa talossa tiedetään, ketä vastaan Trump ja varapresidentti Mike Pence kilpailevat.

Yliopiston Sine-instituutin johtaja Amy Dacey uskoi, että Trump jatkaa samalla linjalla kuin edellisissäkin vaaleissa eli hakee erimielisyyksien aiheita.

– Demokraattien ensi viikon puoluekokouksen jälkeen varmasti kirkastuu, painottuvatko republikaanien kommentit Harrisin henkilöön vai hänen politiikkaansa, sanoi Dacey.

Viestinnän koulutuksen professori Jane Hall pyysi muistelemaan, mitä kaikkea Obamat joutuivat kuulemaan vaalikampanjoissaan ja kuinka Michelle Obamaa kuvattiin 'vihaiseksi mustaksi naiseksi'.

– Odotettavissa on republikaanien täsmäiskuja, joilla yritetään luoda mielikuvaa esimerkiksi Harrisin radikalismista.

Tucker Carlson
Konservatiivisen Fox-kanavan toimittaja Tucker Carlson valokuvattiin huhtikuussa 2019.AOP

Jane Hall pitää täysin mahdollisena, että osa kilpailijoiden kommenteista voi olla jopa avoimen rasistisia. Yhtenä tällaisena esimerkkinä Hall mainitsi Fox-uutiskanavan toimittajan Tucker Carlsonin, joka systemaattisesti lausuu Kamala Harrisin nimen korostetun virheellisesti.

"Varapresidentin roolia vaaleissa ei pidä yliarvioida"

Professori David Barker Washingtonin Amerikkalaisesta yliopistosta muistutti, että varapresidentin asemaa ei pidä korostaa liikaa.

– Harris on nyt paljon esillä ja ensi viikon puoluekokous lisää julkisuutta, mutta ei kukaan äänestä Joe Bideniä presidentiksi Harrisin takia. Eikä kukaan äänestä Trumpia Mike Pencen takia.

Barker on sitä mieltä, että syyskuun puolivälin jälkeen kukaan ei enää puhu varapresidentistä, koska hänestä ei äänestetä marraskuun vaaleissa.

Frank Sesno
Frank Sesno toimi uutiskanava CNN:n toimittajana ja Valkoisen talon kirjeenvaihtajana yli 20 vuotta. Pete Marovich / EPA

Samaa mieltä on uutiskanava CNN:n entinen Valkoisen talon kirjeenvaihtaja Frank Sesno. Hän on nyt virkavapaalla Georgetownin yliopiston journalistiikan laitoksen johtajan tehtävästä.

– Loppupelissä vain presidenttiehdokas on ratkaiseva, äänestäjät arvioivat tätä yhtä henkilöä, sanoo Sesno.

Tosin tällä kertaa varapresidentin asema on erilainen aiempiin vaaleihin verrattuna. Joe Biden on jo 77-vuotias. Jos hän tulee valituksi, voi vaativa virka verottaa hänen terveyttään.

Niin Sesno kuin professori David Barker eivät usko, että Trump vaihtaisi kampanjointityyliään näissäkään vaaleissa.

– Trump käy aina henkilökohtaista vaalikampanjaa aivan kuin hän taistelisi nimityksestä republikaanisessa puolueessa, riippumatta siitä, mitkä vaalit ovat kyseessä, sanoo Barker.

Sesno muistuttaa, että Trump on taistelija, joka vihaa häviämistä. Trumpin keino on hyökätä kilpailijaa vastaan, myös omassa puolueessa.

Nyt hyökkäysten kohteena ovat Joe Biden ja Kamala Harris.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Trump ja Pence vapiskaa – Kamala Harris käy päällenne kuin yleinen syyttäjä!

Tilaa tärkeimmät uutiset USA:n vaaleista 2020
Lue seuraavaksi