Maskisuositus tuli voimaan: pääkaupunkiseudulla valmistellaan jo maskien jakamista vähävaraisille, HSL ei aio valvoa käyttöä joukkoliikenteessä

Maskisuositus koskee tällä hetkellä kaikkia sairaanhoitopiirejä, joissa on kahden viimeisen viikon aikana todettu koronavirustartuntoja.

Kuvituskuva Pasilan rautatieasemalta. Kuva: Retu Liikanen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja hallitus antoivat tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan maskisuosituksen, joka koskee nyt erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä (HUS). Maskia suositellaan käytettävän joukkoliikenteessä ja niissä tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista.

HUS-alue kulkee koronatartuntojen määrässä omissa sfääreissään verrattuna muuhun Suomeen. Torstaina vahvistettuja uusia tartuntoja on 20.

Helsinki: Jokainen kaupunkilainen vastuussa omasta maskinkäytöstään

Helsingin kaupunki tiedotti infotilaisuuden jälkeen, että lähtökohtana on, että jokainen kaupunkilainen on itse vastuussa omasta maskin käytöstään, maskien hankkimisesta ja tästä aiheutuvista kustannuksista.

Helsingin kaupunki on kuitenkin jo valmistellut kangasmaskien jakamista haavoittuvassa asemassa oleville vähävaraisille kaupunkilaisille. Nyt selvitetään, voitaisiinko maskeja jakaa yhteistyössä muun muassa järjestöjen kanssa.

– Kaupunki tukee omilla toimillaan maskien käyttöä ja varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevilla vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toteaa kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Maskien jakamisen aikataulusta ja jakopaikoista Helsingin kaupunki tiedottaa erikseen. Helsingin kaupungin kansilapäällikkö Sami Sarvilinna arvioi, että maskien hankkiminen ja jakaminen tulee olemaan valtava logistinen haaste.

– Todennäköisesti käytämme kaupungin omia toimipisteitä ja pyrimme verkostoitumaan järjestöjen ja kolmannen sektorin sekä vapaaehtoistoiminnan kumppaneidemme kanssa. Siinä on paljon järjestämistä, Sarvilinna sanoo.

Helsingin kaupunki on varastoinut maskeja jonkin verran. Jos kriisi pitkittyy, maskeja tarvitaan kuitenkin huomattavia määriä lisää. Lisähankinnat on jo käynnistetty.

Sarvilinna on erityisen ilahtunut siitä, että valtio maksaa vähävaraisille ilmaiseksi jaettavien kasvomaskien kulut.

– Näin kunnan edustajalle se oli oikein mieluisa tieto, että valtio kattaa täysimääräisesti tästä aiheutuvat kustannukset. En osannut odottaa enempää. Pääministerin tämänpäiväinen lausunto oli konkreettisin, minkä olen tähän asti kuullut. Ohjeistus on varsin selkeä eikä kunnille kohtuuttoman hankala, Sarvilinna sanoo.

Myös yli 15-vuotiaiden koululaisten suositellaan käyttävän maskeja julkisissa liikennevälineissä. Kouluissa ei silti ole maskisuositusta. Alaikäisten koululaisten maskit julkisilla kulkuvälineillä tehtäville koulumatkoille huolehtii lähtökohtaisesti nuorten vanhemmat. Vähävaraiset perheet saavat maskit yli 15-vuotiaiden koulumatkoille ilmaiseksi.

Lisäksi Helsingin kaupunki tarjoaa maskit sote-henkilöstölleen ja maskisuosituksen piirissä työskentelevälle kaupungin henkilökunnalle. Näin ollen työnantaja varustaa ne työntekijänsä, jotka ovat maskisuosituksen piirissä.

HSL: Bussiin, junaan ja metroon pääsee ilman maskiakin

Bussit, metrot ja junat ovat paikkoja, joissa turvaväliä on etenkin ruuhka-aikoina mahdotonta pitää.

Helsingin seudun liikenteessä eli HSL:ssä maskisuosituksen tuloon oltiinkin varauduttu jo etukäteen, kertoo toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Esimerkiksi suosituksesta kertovia materiaaleja on jo valmiina, ja Rihtniemen mukaan HSL ryhtyy tiedottamaan asiasta mahdollisimman pian.

Koska kyse on suosituksesta, HSL ei aio valvoa maskin käyttöä eri joukkoliikennevälineissä. Se ei myöskään kiellä ilman maskia matkustamista.

– Pitää muistaa, että osa ihmisistä ei voi käyttää maskia esimerkiksi terveydellisistä syistä. Tietysti toivomme, että valtaosa niitä käyttäisi, jotta pääsemme terveysviranomaisten tavoitteisiin, Rihtniemi sanoo.

Rihtniemen mukaan lähtökohtana on, että ihmisillä on maskit omasta takaa. HSL ei suunnittele jakavansa maskeja matkustajilleen.

– Itse joukkoliikennevälineessä maskien jako on jo liian myöhäistä. Vähävaraisille maskien hankkiminen on taas kuntien tehtävä, mutta voimme auttaa esimerkiksi neuvomalla, millaisissa paikoissa niitä olisi järkevää jakaa.

Kuskien maskeille Rihtniemi ei näe suoraa tarvetta. Lähes kaikissa busseissa on jo niin sanottu turvaohjaamo, jolloin kuski on eristettynä matkustajista. Suojamaskien harkinta jää kuitenkin liikennöitsijöille eli kuskien työnantajille.

Torstaisessa infotilaisuudessaan hallitus antoi myös suosituksen tehdä etätöitä. Rihtniemi arvioi, että tämän takia HSL:n matkustajamäärät jäävät yhä normaalia pienemmiksi.

Hänen mukaansa aikataulujen tai linjojen supistamiselle ei kuitenkaan ole tällä hetkellä tarvetta.

Vantaa: Maskien toimittamiseen vähävaraisille on varauduttu hyvin

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on suositukseen tyytyväinen. Se on hänestä pääkaupunkiseudun tartuntatilastojen valossa välttämätön, sillä joukkoliikenne on alueella lähes aina ruuhkainen ja turvavälejä on käytännössä mahdotonta pitää.

Viljanen sanoo, että Vantaalla maskien toimittamiseen vähävaraisille on varauduttu hyvin ja jako pyritään pitämään mahdollisimman vähäbyrokraattisena.

– Olemme odottaneet tätä päätöstä. Valmiudet ovat hyvät. Tarkoitus olisi, että kasvomaski olisi kankainen ja monikäyttöinen, ja niitä annettaisiin muutamia kappaleita yhdelle henkilölle. Pyrimme saamaan ne jakeluun mahdollisimman nopeasti.

Viljanen kertoo, että jakelupisteet tullaan määrittelemään yhteneväisesti muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa. Jakelupaikoista kerrotaan myöhemmin.

– En usko, että kovin kauan siinä menee. Keskusteluissa on arvioitu, että muutama viikko menisi maskien hankintaan.

Jos tartuntatapaukset jatkavat kasvuaan, Viljanen sanoo, että suosituksen alaa voidaan myös laajentaa.

– Uskon, että hallitus pyrkii välttämään, että julkisen palvelun toimintoja ja elinkeinotoimintoja enää suljettaisiin, Viljanen toteaa.

Viljanen uskoo, että ihmiset osaavat järkevästi arvioida, missä tilanteissa lähikontakti on vaikea välttää ja käyttää silloin tarvittaessa maskia.

Espoo: Maskeja voitaisiin jakaa esimerkiksi ruokajakeluiden yhteydessä

Espoon perusturvajohtaja Juha Metso kertoo, että Espoon, Helsingin ja Vantaan edustajat kokoontuvat keskustelemaan maskisuosituksen aiheuttamista toimista pääkaupunkiseudulla lähipäivinä.

Konkreettisia päätöksiä on luvassa mahdollisesti ensi viikon alussa.

Metson mukaan maskeja voitaisiin jakaa esimerkiksi ruokajakeluiden yhteydessä tai sosiaalitoimistoissa. Hän kertoo, että Espoon kaupungilla on maskeja varastossa huomattavia määriä ja satojentuhansien maskien lisätilauksia laaditaan parhaillaan.

– Ruokajakelu, joka on kaksinkertaistunut koronan aikana, voisi olla esimerkiksi sellainen paikka, Metso pohtii.

Päivitetty 13.8. klo 18.03: Pääkuva vaihdettu.

Poistettu 13.8. klo 18.59: Ensimmäinen sitaatti poistettu. Sen sanoi HUSin toimitusjohtaja Juha Tuominen ennen tiedotustilaisuutta eikä pääministeri Sanna Marin, kuten artikkelissa aiemmin luki.

Lue seuraavaksi: