Hyppää sisältöön

Merivartioston partiovene upposi juhannuspäivänä, yksi merivartija kuoli – poliisi epäilee rikosta Loviisan edustalla tapahtuneessa onnettomuudessa

Merivartioston partioveneessä oli kolmen hengen miehistö, joista yksi kuoli onnettomuudessa.

Loviisan edustalla juhannuspäivänä karille ajanut ja uponnut merivartiovene PV 183 nostettiin merestä Keipsalon itäisellä selällä 24. kesäkuuta. Kuva: Onnettomuustutkintakeskus

Itä-Uudenmaan poliisi aloittaa rikostutkinnan Suomenlahden merivartioston Vartiolaiva Turvan partioveneen karille ajoon ja uppoamiseen liittyen. Poliisin tekemän esiselvityksen perusteella tapauksessa epäillään palvelusrikosta.

– Tutkittava rikosnimike tai nimikkeet voivat vielä tarkentua esitutkinnan aikana, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta poliisin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Partiovene upposi pohjakosketuksen jälkeen Loviisan edustalla olevalla merialueella lauantaina 20. kesäkuuta. Uppoamisessa kuoli yksi partioveneen miehistön jäsenistä. Hän jäi sisälle vedellä täyttyneeseen veneeseen. Kaksi muuta veneessä ollutta onnistuivat pelastautumaan.

Palvelusrikoksesta epäillään partioveneen kuljettamisesta vastannutta päällikköä. Toista veneestä pelastautunutta miehistön jäsentä ei epäillä rikoksesta.

– Veneen päällikkö vastaa veneen turvallisesta kuljettamisesta. Häntä epäillään rikoksesta, koska hän on ohjannut veneen reitille, jossa ei ole ollut tarpeeksi vettä ja on ollut karikkoa. Nyt selvitämme rikostutkinnassa, miksi näin on käynyt, Minkkinen toteaa.

Veneen päällikkö oli selvin päin

Palvelusrikoksesta (siirryt toiseen palveluun) voidaan tuomita sotilas, joka rikkoo tai jättää täyttämättä palvelukseen kuuluvan velvollisuuden tai määräyksen.

Palvelusrikoksesta voidaan tuomita myös, jos sotilaan kyky suorittaa tehtäviään on päihtymyksen vuoksi alentunut. Palvelurikoksesta voi seurata kurinpitorangaistus tai enintään yksi vuosi vankeutta.

– Poliisi ei epäile partioveneen kuljettajan olleen päihtynyt, kertoo Minkkinen.

Poliisi on kuullut onnettomuuden jälkeen käynnistetyssä esiselvityksessä henkilöitä ja tutkinut tapahtumia. Esiselvitys tehtiin yhteistyössä asiaan nimetyn syyttäjän kanssa.

– Esiselvityksen perusteella kävi ilmi, että tapauksesta on syytä käynnistää rikostutkinta, sanoo Minkkinen.

Myös Onnettomuustutkintakeskus selvittää onnettomuuteen johtaneita tapahtumia.

Uponnut partiovene Loviisan edustalla merellä sunnuntaina 21. kesäkuuta 2020. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lisää aiheesta: