1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Oulu virittää koronatestaustaan ruuhkien helpottamiseksi – drive in - ja fast track -malleista haetaan tehokkuutta

Nopeita testitapahtumia valmistellaan vielä, mutta uusia testauspaikkoja on jo tulossa Oulun hyvinvointikeskuksiin.

Kaupungin koronatestit on Oulussa toistaiseksi keskitetty Kontinkankaan ja Haukiputaan hyvinvointikeskuksiin. Ensi viikolla testejä on tarkoitus alkaa ottaa myös muissa hyvinvointikeskuksissa. Kuva: Marko Väänänen / Yle

Oulun kaupunki miettii kiireisesti uusia koronatestausratkaisuja ruuhkien helpottamiseksi.

Useita muutoksia onkin tulossa jo ensi viikolla, jolloin on tarkoitus avata drive in -testaus. Sen mallia ja paikkaa vielä kuitenkin mietitään.

Lisäksi koronavastaanottoja laajennetaan uusiin hyvinvointikeskuksiin, joihin järjestellään erillinen tila koronaepäilyn vuoksi tuleville potilaille ja näytteenotolle. Näin nyt ruuhkautuneet Kontinkangas ja Haukipudas voisivat ottaa muitakin potilaita kuin covid-19 -tautiepäilyn vuoksi tulevia.

Oulussa suunnitellaan myös niin sanottua fast track -testausta eli nopeutettua testiä lieväoireisille, kertoo kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

– Niin sanotulla ohituskaistalla ei otettaisi muuta kuin testi. Asiakkaiden täytyy siis ymmärtää, että jos fast track -palvelussa ilmaantuu muita terveyspalvelutarpeita, niin ne hoidetaan sitten muualla. Fast track ei saa pysähtyä, Mäkitalo pohdiskelee.

Ajanvarauksella toimiva nopeutettu testaus alkaa ensi maanantaina. Oulun omahoidon kautta voi varata pelkän näytteenottoajan, jos asiakkaan oireet ovat lieviä, eikä hän koe tarvitsevansa ammattilaisen arviota voinnistaan.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.