Valko-Venäjällä työläiset lakkoilevat hallintoa vastaan – miliisin pahoinpitelemä venäläistoimittaja kertoi pidätettyjen julmasta kohtelusta

Mielenosoitukset jatkuvat jo viidettä päivää. EU harkitsee uusia pakotteita.

Ulkomaat
Valkoisiin pukeutuneita naisia protestoimassa Lukashenkoa vastaan Minskissä 12. elokuuta.
Valkopukuiset naiset osoittavat mieltään poliisiväkivaltaa vastaan Minskissä 12. elokuuta.Sergei Gapon / LKS

Valko-Venäjällä protestit presidentti Aljaksandr Lukašenkaa vastaan jatkuvat viidettä päivää sunnuntain vaalien jälkeen huolimatta viranomaisten kovista otteista.

Tuhannet mielenosoittajat ovat tänään torstaina muodostaneet ihmisketjuja pääkaupungin Minskin kaduille.

Mielenosoituksiin osallistuu ryhmiä valkoisiin pukeutuneita naisia, joilla on käsissään kukkia. Ketjut olivat suosittu protestin muoto Baltiassa Neuvostoliiton viime vuosina.

– Seison täällä, koska meidän on pikaisesti lopetettava väkivalta. On lopetettava kidutus vankiloissa ja vapautettava kaikki vangitut. Tarvitsemme rehelliset vaalit, tarvitsemme muutoksia, 41-vuotias opettaja Irina sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Vaaliviranomaisten mukaan Valko-Venäjää vuodesta 1994 itsevaltaisesti hallinnut Lukašenka sai 80 prosenttia äänistä, kun taas hänen vastaehdokkaansa Svjatlana Tsihanouskaja vain 10 prosenttia. Mielenosoittajat katsovat, että vaalitulos on väärennetty.

Joukko sairaalan työntekijöitä pitelee plakaattia, jossa lukee venäjäksi: Vastustamme väkivaltaa.
Lääkintähenkilökunta osoitti mieltään väkivaltaa vastaan Minskissä 13. elokuuta.Yauhen Terchak / EPA

Työläiset osoittavat solidaarisuutta

Tilanne on jännittynyt. Minskissä venäläisen hakukoneyhtiön Yandexin ja Uberin tiloihin tunkeutui tänään torstaina aseistautuneita miehiä. Tiloissa on tehty kotietsintä.

Useista yrityksistä on raportoitu vastalauselakoista. Työläisten protesteista on raportoitu muun muassa rakennusyhtiö Grodnožilstroin työmailla ja maan suurimmassa yrityksessä, autonvalmistaja BelAzissa.

Minskistä koilliseen sijaitsevasta Žodinon kaupungista levinneissä kuvissa BelAzin tehtaan työntekijät marssivat kadulle huutaen: "Eroa!" Heidän kerrottiin vaativan maanlaajuista lakkoa Lukašenkan hallintoa vastaan.

Tehtaan lehdistöpalvelu kiisti RIA Novostille (siirryt toiseen palveluun), että meneillään olisi lakko, ja sanoo, että työläiset tapaavat tehtaan ja kaupungin johtoa.

Työläiset vaativat miliisin mellakkajoukkoja pois kaupungin kaduilta.

– OMON ajelee ja aiheuttaa sekasortoa autoilla, joita me valmistamme. Emme siedä sitä, työläiset kertoivat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n venäjänkieliselle palvelulle (siirryt toiseen palveluun).

BBC:n mukaan kaupungin pormestari lupasi työläisille, että sisäministeriön OMON-erikoisjoukot vedetään kaupungin kaduilta ja niillä partioivat jatkossa vain tavalliset miliisit.

Twitterissä leviää kuvaa, jonka kerrotaan tulevan Himvoloknon tehtaasta Grodnossa.

Esimies kertoo työntekijöille Lukašenkan voittaneen vaalit. Kuuluu huuto: "Kuka äänesti Tsihanouskajan puolesta?" Kaikki kuvassa näkyvät nousevat seisomaan.

Kolme OMON-joukkojen miestä kulkee raskaissa tummanharmaissa ja mustissa varusteissa. Taustalla seisoo mies mustassa T-paidassa kasvomaski naamallaan.
Sisäministeriön OMON-erikoisjoukkojen jäsenet vartioivat väliaikaista pidätyskeskusta Minskissä.Natalia Fedosenko /​ TASS / All Over Press

Pidätetyt kertovat väkivallasta

Lakot saattavat olla tyytymättömien kansalaisten seuraava keino osoittaa mieltä, kun poliisi ja armeija ovat käyttäneet brutaaleja otteita mielenosoituksia vastaan.

Kahden ihmisen on kerrottu kuolleen levottomuuksissa.

Uutistoimisto Reuters kertoo viranomaisten vapauttaneen tänään joitakin niistä tuhansista ihmisistä, joita protestien aikana on pidätetty.

Joillakin pääkaupungissa Minskissä vapautetuilla oli mustelmia ja he kuvailivat täyteen ahdettuja sellejä ja pahoinpitelyjä.

Vapautettu Sergei kertoi Reutersille, että tavallisesti viidelle ihmiselle tarkoitettuun selliin oli laitettu 28 pidätettyä. Sergein mukaan he nukkuivat vuorotellen ja saivat kahden päivän aikana vain yhden leivän jaettavakseen.

Okrestinan pidätyskeskuksen luona ihmiset odottivat tietoja sukulaisista ja ystävistään, Reuters kertoo. Poliisit ja sotilaat ajoivat heitä kauemmaksi sisäänkäynnin luota.

– Minut otettiin kiinni, hakattiin, vietiin vankilaan ja hakattiin uudelleen, Vartan Grigorjan kertoi Reutersille.

Hänellä oli kasvoissaan ankaran pahoinpitelyn jäljet.

– Sen jälkeen tunsin oloni pahaksi ja minut vietiin sairaalaan ambulanssilla.

Kaksi nuorta naista istuu sylikkäin. Toinen nojaa toisen olkaan ja itkee pidellen kättään suunsa edessä. Toinen halaa häntä ja katsoo huolestuneena johonkin.
Pidätettyjen omaiset odottivat väliaikaisen pidätyskeskuksen luona Minskissä 13. elokuuta.Natalia Fedosenko / Tass / All Over Press

"Ihmisiä makasi verilammikoissa"

Myös aiemmin pidätettynä ollut venäläistoimittaja on kuvaillut viranomaisten kovia otteita.

Venäläisen Znak.com-uutissivuston reportteri Nikita Teliženko pidätettiin 10. elokuuta. Vuorokauden verran häneen ei saatu mitään yhteyttä. Hänet vapauttiin tiistai-iltana.

Sivustolla (siirryt toiseen palveluun) hän kertoo julmista oloista miliisiasemalla, jonne hänet vietiin pidätyksen aluksi.

– Ihmiset makasivat siellä lattialla elävänä mattona, ja meidän piti kulkea heidän ylitseen, Teliženko kuvailee.

Hän kertoo, että oli vaikeaa olla astumatta ihmisten päälle. Miliisit karjuivat pidätettyjä makaamaan maahan.

– Tajusin, että ei ollut mitään paikkaa asettua makamaan, sillä ympärillä verilammikoissa makasi ihmisiä, Teliženko kirjoittaa.

Venäläistoimittajan mukaan turvallisuusjoukot pahoinpitelivät pidätettyjä brutaalisti.

– Kaikkialta kuului iskuja, huutoja, älinää. Minusta näytti, että joillakin pidätetyillä oli murtumia – kenellä käsissä, kenellä jaloissa, kenellä selkärangassa, koska pienemmästäkin liikkeestä he huusivat kivusta, Teliženko kertoo.

Myös häntä itseään lyötiin.

– Sen jälkeen, kun he näkivät venäläisen passini, lyönneistä tuli vähemmän voimakkaita verrattuna niihin, joita sain, kun minun uskottiin olevan valkovenäläinen.

Murtumisen merkkejä turvallisuuskoneistossa?

Turvallisuuskoneisto vaikuttaa vielä pysyneen uskollisena presidentti Lukašenkalle, mutta netissä leviää merkkejä myös tyytymättömyydestä.

Entiset erikoisjoukkojen jäsenet ja miliisit heittävät kuvissa univormujaan roskiin.

Sisäministeriön joukoissa palvellut mies ilmoittaa videolla, että häntä hävettää ja loukkaa se, miten miliisi kohtelee kansaa. Hän repii tunnukset univormustaan ja heittää sen roskiin.

Novopolotskin kaupungissa miliisikapteeni Sergei Jemeljanov ilmoitti 11. elokuuta Instagramissa eroavansa: "17 vuotta palvelusta meni. Omatuntoni on puhdas. Miliisi on yhtä kansan kanssa."

Hänet pidätettiin syytettynä laittoman joukkotapahtuman järjestämisestä. Oikeus kuitenkin vapautti hänet, Jemeljanovin vaimo kertoi BBC:n venäjänkieliselle palvelulle (siirryt toiseen palveluun).

EU pohtii pakotteita

Euroopan unioni aikoo asettaa uusia pakotteita Valko-Venäjälle myöhemmin tässä kuussa, uutistoimisto Reutersin diplomaatti- ja viranomaislähteet kertovat. Kyseessä olisivat tilien jäädyttämiset EU-maissa ja matkustuskiellot.

Ainakin Saksa, Liettua, Latvia ja Ruotsi ovat julkisesti kannattaneet pakotteita. Itävallan kerrotaan olevan myös toimien takana.

EU:n ulkoministerit keskustelevat asiasta huomenna perjantaina. Ministerien ei kuitenkaan odoteta saavan aikaan lopullista päätöstä asiasta vielä huomenna.

Päätös vaatii EU-maiden yksimielisyyttä. Reutersin lähteiden mukaan Unkari suhtautuu epäillen pakotteisiin ja kehottaa unionia vuoropuheluun Valko-Venäjän kanssa.

Toisaalta Unkari ei aiemmin tällä viikolla estänyt EU-maiden julkilausumaa, jossa mainittiin pakotteet väkivaltaan, epäoikeutettuihin pidätyksiin ja vaalitulosten vääristelyyn syyllistyneitä vastaan.

EU poisti osan aiemmista pakotteista vuonna 2016, kun Lukašenka vapautti poliittisia vankeja. Tällä hetkellä EU on kieltänyt aseiden viennin ja mahdollisesti sortotoimiin käytettävän kaluston viennin Valko-Venäjälle.

EU:ta huolettaa pakotteiden lisäämisessä se, että painostus voi työntää Valko-Venäjää entistä enemmän Venäjän syliin.

Venäjään tiukan kriittisesti suhtautuva Puola on kehottanut EU:ta tukemaan mielenosoittajia ja välittämään vuoropuhelua opposition ja Lukašenkan kesken.

Lukašenka hymyilee maireasti
Aljaksandr Lukašenka äänestyspaikalla Minskissä sunnuntaina.Tatyana Zenkovich / EPA

Valko-Venäjän talous ei selviä ilman Venäjän tukea

Valko-Venäjän talous on voimakkaasti riippuvainen Venäjän halvasta maakaasusta ja öljystä.

– Ilman Venäjän tukea Lukašenkan hallinnon ylläpitämä talousmalli olisi nopeasti ongelmissa, Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Laura Solanko kirjoittaa Euro ja talous -blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Lukašenka on pyrkinyt tasapainottamaan Venäjän vaikutusvaltaa lämmittämällä suhteita länteen.

Nyt Lukašenka vaikuttaa tavallisesta yksinäisemmältä, sillä suhteet suureen naapuriin Venäjään ovat jo pitkään olleet kireät ja mielenosoitusten kovaotteinen kukistaminen viilentää länsisuhteita.

Toisaalta entisen Neuvostoliiton alueen vallankumoukset ovat aina huolettaneet Venäjää, joten maa tuskin katsoisi hyvällä Lukašenkan hallinnon kaatumista.

Lisää aiheesta:

Valko-Venäjällä saattaa olla edessä ankara kurinpalautus, uskoo tutkija — Kolme olennaista kysymystä maan tilanteesta13.8.2020

Nobelisti kehottaa Valko-Venäjän Lukašenkaa: Väisty, ennen kuin maa ajautuu sisällissotaan13.8.2020

Aiheesta muualla:

Artyom Shraibman, Carnegie Moscow Center: Belarus Protests Signal the Autumn of Lukashenko’s Regime (siirryt toiseen palveluun) 13.8.2020

Lähteet: AFP, AP, Reuters