1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin uusi etätyösuositus toimii: Etätöitä suositellaan nyt kolmelle alueelle, miksi?

Etätyösuositus on palautettu alueille, joilla koronavirustartuntojen määrät ovat kohonneet.

etätyö
Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimistotiloja tyhjillään Helsingin Salmisaaressa.
Koronavirustilanteen vuoksi moni toimisto on ollut tyhjillään. Kuvituskuva.Henrietta Hassinen / Yle

Hallitus on palauttanut etätyösuosituksen niille alueille (siirryt toiseen palveluun), joilla koronavirustartuntojen määrät ovat olleet kasvussa. Tartuntojen perusteella suositus olisi voimassa Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä.

Lue lisää: Hallitus puoltaa THL:n maskisuositusta julkiseen liikenteeseen, suositus etätöistä palautetaan alueellisesti, riskimaille tulossa liikennevalomalli

Suosituksen perusteena on terveysviranomaisten toimenpideohjeet, rajoitukset ja suositukset koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Työterveyslaitoksen kokoaman raportin mukaan laajalla etätyön tekemisellä kuluneena keväänä on ollut merkittävä positiivinen vaikutus epidemian leviämisen estämisessä.

EK: alueellinen suositus parempi kuin valtakunnallinen

Etätyön tekeminen vähentää fyysisiä lähikontakteja työpaikoilla ja esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa. Tartuntariskiä vähentävä vaikutus on sitä suurempi mitä enemmän koronavirusta on työikäisessä väestössä, suosituksessa sanotaan.

Koska epidemiatilanne voi olla erilainen maan eri osissa, etätyösuosituksen käyttöönottoa on suosituksen mukaan syytä soveltaa ensisijaisesti alueellisesti, kuten sairaanhoitopiiri- tai työssäkäyntialuekohtaisesti.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Markku Rajamäki pitää hyvänä asiana sitä, että annettu suositus on nimenomaan alueellinen eikä valtakunnallinen, kuten keväällä.

– Kun ratkaisuja tehdään alueellisesti, haitta elinkeinoelämälle on tavallaan mahdollisimman vähäistä.

Hänen mukaansa suositus on nyt myös hieman edellistä joustavampi.

– Toivomme ymmärrystä sille, että yrityksissä on erilaisia tehtäviä ja joissakin tapauksissa lähityöllekin on paikkansa. Luotamme EK:ssa siihen, että yritykset toimivat vastuullisesti ja pyrkivät suorittamaan lähityöt turvallisesti. Kevät oli hyvä osoitus siitä, että näin voidaan tehdä.

Markku Rajamäki
EK:n Markku Rajamäki pitää hyvänä, että etätyön tarvetta arvioidaan alueellisesti. Arkistokuva.Marjo Koivumäki

Millä perusteella alueellinen etätyösuositus annetaan?

Suosituksessa kerrotaan, että valtakunnallisesti positiivisten näytteiden osuus testatuista näytteistä viime viikolla (viikko 32) oli 0,3 %.

Positiivisten näytteiden osuus testatuista oli alueellisesti suurempi Helsingin ja Uudenmaan (0,62 %), Varsinais-Suomen (0,32 %) ja Länsi-Pohjan (0,33 %) sairaanhoitopiireissä. Osassa uusista kotoperäisistä tartunnoista tartunnan lähde ei ole enää jäljitettävissä.

Näin ollen epidemiologisen tilanteen valossa etätyösuosituksen antaminen näiden kolmen sairaanhoitopiirin alueelle on perusteltua. Jatkossa alueelliset terveysviranomaiset tekevät oman alueensa osalta tarvittavat etätyösuositukset.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen nosti torstain tiedotustilaisuudessa esille Satakunnan neljän viikon aikana pahentuneen tartuntatilanteen. Hänen mukaansa alueella tulee olla varuillaan ja tehdä töitä hallitsemattomien tartuntaketjujen leviämiseen.

Epidemiatilannetta on tarkoitus tarkastella kokonaisuutena. Koronavirus leviää usein ryppäinä, joten alueellisia tunnuslukuja tulee arvioida suhteessa muutosten suuntaan ja nopeuteen sekä alueen väestöpohjaan.

Todettujen tapausten ilmaantuvuuden muutos neljän viikon seurantajaksolla
Samuli Huttunen / Yle

THL:n mukaan epidemian kasvua ja leviämistapaa kuvaavia mittareita ovat seitsemän ja 14 vuorokauden tapausilmaantuvuus ja positiivisten näytteiden osuus kaikista testatuista. Niitä voidaan myös täydentää tartuntojen kasvunopeutta, jäljitettävyyttä ja kotoperäisyyttä kuvaavilla arvioilla sekä sairaala- ja tehohoidon tarvetta koskevilla tiedoilla.

Etätyösuositusta annettaessa on huomioitava koko työssäkäyntialueen koronavirustilanne. Torjuntatoimien vaikutuksia on seurattava vähintään kaksi viikkoa.

Lue seuraavaksi:

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

EK: Maskien on oltava työntekijöille vähennyskelpoinen kulu kodin ja työpaikan välisillä matkoilla jo pelkän suosituksen perusteella

Miten matkustan maskin kanssa? Kankainen vai kertakäyttöinen? Keräsimme vastaukset monia mietityttäneisiin maskikysymyksiin

Lue seuraavaksi