1. yle.fi
  2. Uutiset

Jyväskylässä tuhat ihmistä jonottaa koronatestiin – kaupunki suosittaa kasvomaskeja joukkotapahtumiin

Kesäflunssa ja koulujen alku on lisännyt koronatestiin hakeutuvien määrää Jyväskylässä.

Jyväskylä
Ihmisen kasvoilla on nenän ja suun peittävä valkoinen hengityssuojain
Jyväskylä suosittaa kasvomaskin käyttöä myös joukkotapahtumissa. Retu Liikanen / Yle

Koronatestijono on Jyväskylässä venynyt jo tuhanteen ihmiseen. Kaupunki on nyt antanut myös oman kasvomaskisuosituksensa: maskia suositellaan paitsi valtakunnallisen linjauksen mukaisesti joukkoliikenteeseen myös joukkotapahtumiin.

Jyväskylän kaupunki sanoo jonojen kasvun johtuvan siitä, että liikkeellä on paljon kesäflunssaa, mikä tuo potilaita testeihin. Samaan aikaan opetusministeriö on antanut koulun aloitukseen liittyen perheille ohjeen siitä, että koronatestiin pitää hakeutua matalalla kynnyksellä, jos lapsella on pieniäkin flunssaoireita.

Testiin pääsyä on tällä viikolla saanut odottaa pitkään. Esimerkiksi tänään koronatestiä mahdollisen altistuksen takia kysellyt jyväskyläläisnainen sai kuulla neuvontanumerosta, että testiin on viikon jonotusaika.

Jyväskylä kertoo rekrytoineensa näytteenottoon lisää väkeä ja kaupunki on alkanut antaa lähetteitä myös yksityiseen näytteenottoon.

– Sairaanhoitopiiri on luvannut lisäksi apuja ruuhkaisen näytteenoton purkamiseen ja yhteistyö käynnistyy lähipäivinä, kertoo avosairaanhoidon palvelujohtaja Hanna Vihavainen.

Maskisuositus joukkotapahtumiin

Jyväskylä on tänään antanut siis myös oman kasvomaskisuosituksensa.

Kaupunki toteaa tiedotteessaan, että se suosittaa kasvomaskin käyttämistä joukkotapahtumissa, joissa ei voi varmistaa turvaväliä ja joihin osallistuu eri puolilta Suomea tulevia ihmisiä. Jyväskylä edellyttää, että tapahtumajärjestäjät varmistavat osaltaan maskien käytön.

Asukkaiden tulee hankkia maskit lähtökohtaisesti itse. Kaupunki kuitenkin varautuu tukemaan vähävaraisia henkilöitä sekä perheitä maskien hankkimisessa, kuten hallitus tänään ohjeisti.

Jyväskylä jakaa kasvomaskeja muun muassa sosiaalipalvelujen kautta. Maskien jakamisen järjestelyistä tiedotetaan tarkemmin erikseen.

Koronatestiin jonottavat asukkaat ovat kyselleet kaupungilta neuvoa arjen järjestelyihin karanteeniaikana.

Kaupunki neuvoo pyytämään apua läheisiltä tai hyödyntämään kauppojen tilauspalveluja. Tarvittaessa kotikaranteenista voi ottaa yhteyttä päivisin palvelevaan kaupungin neuvontapuhelimeen, 014 266 0550.

Lue myös: Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: Jyväskylässä on todettu viikonloppuna 31 uutta koronavirustartuntaa – Kyllön sairaalassa karanteeniin asetettu 20 työntekijää

Lue seuraavaksi