1. yle.fi
  2. Uutiset

Raittius voi ratketa, jos lähipiiri yhä käyttää – Pinja retkahti ja piikitti vessassa, lapsen katsoessa piirrettyjä: "Tajusin tuhoavani kahden ihmisen elämää"

Osa huumeiden ongelmakäyttäjistä onnistuu raitistumaan. Pinjalle retkahdus tuli 13 vuoden päihteettömän elämän jälkeen.

raittius
Nainen seisoo joenrannalla selin kameraan päin.
Vaikka narkomaani raitistuu, osa huumeiden käyttöä suosivista, neurobiologisista muutoksista ovat pysyviä. Pinja (nimi muutettu) on ollut raittiina nyt vuoden. (Kuvaa käsitelty)Clarissa Jäärni / Yle

Kylpyhuoneeseen kuului oven takaa olohuoneesta epäselvää television ääntä.

Siellä alakouluikäinen lapsi katseli piirrettyjä samaan aikaan, kun hänen äitinsä piikitti kylpyhuoneessa käsivarteensa amfetamiinia.

Kylpyhuoneessa oli Pinja, jonka 13 vuoden raittius oli katkennut pari viikkoa aiemmin juhannuksena.

– Häpesin ja tajusin tuhoavani kahden ihmisen elämää, Pinja kertoo ja hänen silmänsä kostuvat kyynelistä.

Tuosta hetkestä alkoi Pinjan tie takaisin raittiuteen.

– Toivon, että jos vielä joskus repsahdan, joku tekee ilmoituksen lastensuojeluun, Pinja sanoo nyt, eläessään tavallista arkea. Hän opiskelee ja lapsi käy koulua.

Haastateltavan nimi on muutettu aiheen arkaluonteisuuden takia.

Stressi, työttömyys, ihmissuhde- tai taloudelliset ongelmat sekä kaikki haasteet, jotka aiheuttaisivat muillekin ihmisille vaikeuksia, saattavat aiheuttaa paluun päihteiden käyttäjäksi.

Markus Partanen

Päihdelinkin Retkahduksen ehkäisyn käsikirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan retkahtamisen riski kasvaa, kun potilas alkaa flirttailla huumeiden käytön ajatuksen kanssa. Joskus vanhat käyttäjäystävät tai ympäristöt saattavat laukaista retkahtamisen.

A-klinikka Oy:n avohoitopalveluista vastaavan ylilääkäri Markus Partasen mukaan jokainen retkahdus on omanlaisensa ja siihen johtavat syyt yksilöllisiä.

– Stressi, työttömyys, ihmissuhde- tai taloudelliset ongelmat sekä kaikki haasteet, jotka aiheuttaisivat muillekin ihmisille vaikeuksia, saattavat aiheuttaa paluun päihteiden käyttäjäksi, Partanen listaa.

Epäonninen juhannus

Pinjan ajoi takaisin huumemaailmaan tarttuminen ystävän kutsuun lähteä viettämään juhannusta pienellä porukalla.

Se oli epäonninen ratkaisu.

– Tiesin, että siellä vedetään huumeita. Ja tiesin myös, että saatan repsahtaa, Pinja kertoo.

Hän kertoo kieltäytyneensä, kun huumeita tarjottiin juhannusjuhlassa ensimmäisen kerran.

Päätös ei kuitenkaan pitänyt. Pinja kertoo hetken kuluttua maanneensa mökin lattialla, musiikkilaitteiden basson hakatessa tärykalvoilla.

– En kyennyt liikkumaan ja oloni oli kauhea. Joku pariskunta tuli viereeni harrastamaan seksiä, mutta en pystynyt liikkumaan paikaltani, makasin vaan. Kun aineen vaikutus viimein laski, menin vetämään lisää, Pinja muistelee.

Riippuvuus näkyy aivoissa

Päihderiippuvaisilla on nähtävissä aivoissa neurobiologisia muutoksia, jotka suosivat päihteen käyttöä.

Kun riippuvuus on kerran piirtynyt aivoihin, ihminen on alttiimpi palaamaan vanhaan toimintamalliin, jossa helpotusta vaikeaan oloon haetaan turruttamalla tunteet huumeilla.

– Riski on suurempi silloin, kun ihminen ei ole vielä kehittänyt riittävän vahvoja muita tapoja selviytyä vaikeista tilanteista, A-klinikan ylilääkäri Markus Partanen täsmentää.

Vaikka päihderiippuvainen olisi ilman päihteitä koko loppuelämänsä, tietyt aivomuutokset ovat pysyviä.

Siksi esimerkiksi Anonyymit alkoholistit -verkosto teeseissään kiteyttää: kerran alkoholisti, aina alkoholisti.

Erityisesti opioidiriippuvuuden on todettu olevan taudinkuvaltaan pitkäkestoinen. Sille on tyypillistä retkahdukset pitkienkin päihteettömien jaksojen jälkeen.

Kesän aikana päihdehoitoon on hakeutunut henkilöitä, jotka ovat olleet hyvin pitkään – jopa vuosikymmeniä – ilman päihteitä, kertoo A-klinikka Oy:n lääkäri Pilvi Cornet.

– Koronakevään aiheuttamat poikkeusolot ja muutokset ovat saaneet aikaan retkahduksen, Cornet sanoo.

En muista lapsuudesta aikaa, ettei minun olisi ollut paha olla.

Pinja

Huumeita jo 14-vuotiaana

Pinjan päihde-elämä alkoi jo 14-vuotiaana.

Hän kertoo viettäneensä lapsuuttaan sijaisperheissä ja kokeneensa hyväksikäyttöä. Hän oli traumataustainen lapsi, joka ei kyennyt kunnolla koulunkäyntiin.

Kirjastoissa hän kuitenkin viihtyi.

– En muista lapsuudesta aikaa, ettei minun olisi ollut paha olla. En kyennyt keskittymään kouluun, mutta istuin lukemassa kirjastoissa. Kirjoissa esiintyi huumeiden käyttöä ja tiesin jo silloin, että tuo tulisi olemaan myös minun kohtaloni, Pinja muistelee lapsuuttaan.

Ensimmäinen varsinainen pysähdys tuli, kun Pinja seisoi 23-vuotiaana uuden poikaystävänsä hautajaisissa ruumisarkun vierellä. Huumeet olivat vieneet miehen. Hän oli hukkunut huumeiden vaikutuksen alaisena, muiden nukkuessa.

– Tajusimme tilanteen vakavuuden vasta seuraavana päivänä, kun oli liian myöhäistä. Siinä hetkessä ymmärsin, että elämälleni pitää tehdä jotain, mutta en tiennyt mitä. Ennen pitkää tulisin itsekin kuolemaan näin, Pinja sanoo.

Retkahdus voi olla pidempään päihteetöntä elämää viettäneelle muutenkin hengenvaarallinen.

Toleranssi päihteeseen laskee, kun sitä on jonkin aikaa käyttämättä, eikä sopivan annoksen kokoa osaakaan arvioida. Tästä voi seurata yliannostus ja myrkytyskuolema.

Uusi yritys

Retkahtamiseen johtanut prosessi oli Pinjalla pitkä: noin viiden vuoden mittainen.

Retkahdusta edelsi muutto muutto pienemmälle paikkakunnalle, jolloin päihdehuollon kontakti loppui.

Lopulta kolmen samanaikaisen työpaikan taakka kasvoi mahdottomaksi ja hän sairastui masennukseen. Retkahdusta edeltänyt elämä muuttui kaoottiseksi ja mukaan tulivat myös syömishäiriöt.

Reilu vuosi sitten juhannuksena alkanutta kahden viikon syrjähyppyä huumeiden kanssa Pinja kuvailee kauheaksi kokemukseksi.

Pettymys omasta epäonnistumisesta oli suuri. Hän häpesi, että oli 13 vuoden raittiuden jälkeen luisunut takaisin huumemaailmaan.

Yksi suurimpia oivalluksiani on se, etten voi parantua addiktiosta.

Pinja

Lopulta Pinja kuitenkin uskoutui Nimettömät narkomaani (siirryt toiseen palveluun)t -verkoston tukihenkilölle, joka auttoi hänet pääsemään takaisin jaloilleen.

– Yleensä retkahtamisen jälkeen toipuminen on helpompaa, jos ihminen palaa nopeasti takaisin raiteilleen. Kaikki ovat tervetulleita takaisin ryhmiin, vaikka retkahdus hävettäisikin, Nimettömien narkomaanien viestinnästä kerrotaan.

Nimensä mukaisesti myös yhdistyksen viestintä pysyttelee anonyyminä.

Oikeanlaista vai omanlaista onnellisuutta

Retkahdus pakotti Pinjan tarkastelemaan aiempaa raitista elämäänsä uusin silmin. Se auttoi ymmärtämään, että raittiudesta huolimatta hän ei ollut ollut itselleen rehellinen.

– Olin keskittynyt tavoittelemaan onnellisuutta, jota ei ole olemassa. Hankin oikeanlaisen koulutuksen ja kuvittelin, että hyvän elämän näkee sosiaalisen median postauksista. Uudelleen raitistumiseni avulla ymmärsin, että saan elää juuri itseni näköistä, minulle hyvää elämää, Pinja summaa.

Entä nyt, pelottaako uudelleen retkahtaminen?

– Yksi suurimpia oivalluksiani on se, etten voi parantua addiktiosta. On ollut helpompi sitoutua päihdeongelman hoitoon, kun näen, että tilanne voi lähteä käsistä yhdestäkin annoksesta, jopa 13 vuoden jälkeen. Minulle kohtuukäyttökerhoa ei ole olemassa, Pinja lopuksi toteaa.

Korkeakoulututkintoaan viimeistelevä Pinja on nyt ollut raittiina reilun vuoden.

Lue seuraavaksi:

Vankilasta vapautuminen voi olla hengenvaarallista aikaa huumeriippuvaiselle – yliannosriski kasvaa, kun toleranssit laskevat vankeusaikana

Otto ei ole vieläkään päässyt irti huumeista, mutta se ei ole enää hoidon tarkoituskaan – uudenlainen korvaushoito leviää koko maahan

Artikkeliin korjattu 23.8.20 kello 22.32 Markus Partasen nimi, Nimettömien narkomaanien nimi oikein ja kohta "toleranssi päihteeseen kasvaa" muutettu muotoon "toleranssi päihteeseen laskee".

24.8.20 kello 11.16 Muokattu Nimettömät narkomaanit ry:n viestinnän sitaatti '' Yleensä retkahtamisen jälkeen toipuminen on paljolti riippuvaista siitä, kuinka nopeasti ihminen palaa takaisin raiteilleen'' muotoon ''Yleensä retkahtamisen jälkeen toipuminen on helpompaa, jos ihminen palaa nopeasti takaisin raiteilleen. Kaikki ovat tervetulleita takaisin ryhmiin, vaikka retkahdus hävettäisikin.''

Lue seuraavaksi