Hyppää sisältöön

Näitä 5 varokeinoa nyt suositellaan: Kasvomaskit päähän joukkoliikenteessä, tarvittaessa etätyöhön, maat jaetaan kolmeen riskiryhmään

THL:n ja hallituksen etätyölinjaus koskee Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirejä ja maskisuositus melkein koko maata.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

1

Maski kasvoille joukkoliikenteessä ja paluumatkalla korkean tartuntariskin maasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kasvomaskien käyttämistä tilanteissa, joissa 1–2 metrin turvavälin pitäminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Maskia kannustetaan käyttämään esimerkiksi ruuhkaisessa joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin, tai jos testitulosta odottaessa on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Suositus on alueellinen. Se koskee kaikkia sairaanhoitopiirejä, joissa on ollut koronavirustartuntoja kahden viikon aikana. Näitä ovat kaikki Suomen sairaanhoitopiirit lukuunottamatta Etelä-Pohjanmaata, Keski-Pohjanmaata, Itä-Savoa ja Pohjois-Karjalaa.

Lisäksi kaikkia kannustetaan käyttäämään kasvomaskia silloin, kun palataan matkalta korkean koronariskin maasta eli matkalla esimerkiksi lentokentältä karanteeniin.

THL muistuttaa, että tehokkain keino ehkäistä tartuntoja on käsien pesu ja turvavälien säilyttäminen.

Maskin avulla voidaan ehkäistä koronaviruksen lisäksi flunssaa ja talven influenssoja, muistuttaa apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen. Kuva: Silja Viitala / Yle

2

Maskit maksetaan ensisijaisesti itse, mutta kuntien on tarjottava niitä vähävaraisimmille ilmaiseksi

Jokaisen pitää pääasiassa hankkia ja maksaa kasvomaskit itse.

Valtiovarainministeriö kuitenkin suosittelee, että kunnissa kangasmaskeja jaetaan ilmaiseksi kaikkein vähävaraisimmille ja haavoittuvimmassa asemassa oleville. Kunnat päättävät itse keinot, jolla kasvomaskit jaetaan.

Ilmaiseksi jaetuista maskeista tullut kustannukset hyvitetään kunnille täysmääräisesti.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

3

Jää mahdollisuuksien mukaan kotiin töihin, jos asut Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa tai Länsi-Pohjassa

Etätyösuositus annetaan niissä sairaanhoitopiireissä, joissa koronatartunnat ovat lisääntyneet kahden viikon aikana.

Koronatilanne on tällainen nyt Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä.

Suositus mahdollisimman laajasta etätyön tekemisesta pätee niin julkisen kuin yksityisen sektorin työpaikoilla.

Lisäksi työpaikoille suositetaan järjestelyitä, joilla ihmisten kontakteja voidaan työpäivän aikana vähentää ja turvavälejä noudattaa helpommin.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

4

Matkustamisen liikennevalomalli: punaisista maista tulijat pakolliseen ja keltaisista saapuvat omaehtoiseen karanteeniin

THL on valmistellut hallituksen pyynnöstä mahdollisimman selkeää "liikennevalomallia" riskimaista matkustavien testaamiseen.

Punaisista maista saapuvat henkilöt todennäköisesti testataan Suomeen saapuessa ja heidät voidaan asettaa viranomaispäätöksellä karanteeniin.

Keltaisista maista tuleville riittää omaehtoinen karanteeni, ja vihreistä maista tuleville ei ole tarvetta karanteenille. Vihreitä maita ovat maat joissa on alle 8 tartuntaa 100 000 ihmistä kohti.

Rajaa keltaisten ja punaisten maiden tartuntamäärien välillä ole vielä määritelty. Euroopan maissa yli 120 tartuntaa 100 000 ihmistä kohti on esimerkiksi tietyillä alueilla Espanjan Kataloniassa sekä Balkanilla, kuten Romaniassa ja Bulgariassa.

Finavian koronan infopiste Suomeen saapuville, Helsinki-Vantaa lentoasema Kuva: Jari Kovalainen / Yle

5

Saako korkean riskin alueelle matkustanut lomalainen korvauksen karanteenista? Tätä selvitetään nyt

Pakolliseen karanteeniin asetettu henkilö on oikeutettu korvaukseen karanteenin aiheuttamasta ansionmenetyksestä.

Riskialueille lomalle matkustavien saama karanteeniavustus on herättänyt arvostelua, sillä he ovat tietoisesti vaarantaneet oman ja muiden terveyden.

Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää nyt, voitaisiinko tartuntatautilakia mahdollista muuttaa riskilomien osalta ihmisten oikeustajua paremmin vastaavaksi. Selvitys pyritään tekemään mahdollisimman pian, mutta läpihuutojuttu se ei ole, sillä karanteenissa on kyse pakkotoimesta ja oikeus korvaukseen on lakisääteinen.

Kuva: Enric Fontcuberta / EPA