1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Joukkoliikenteen liput uhkaavat kallistua, aamu näyttää maskisuosituksen tehon, virkamiehet lyövät työllisyyskeinoja pöytään

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ihmisiä linja-autossa.
Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat pudonneet noin puolella. Heinäkuun alussa Helsingin seudun liikenteen busseissa oli melko rauhallista.Henrietta Hassinen / Yle

Korona karkotti puolet matkustajista – lippujen hintojen nousu uhkaa

Joukkoliikenteen matkustajamäärät ovat pudonneet korona-aikana eri puolilla Suomea karkeasti noin 50 prosentilla. Nyt liikenteen järjestäjien täytyy paikata matkalipuista saamatta jääneet tulot keinoilla, jotka ovat toinen toistaan vaikeampia. Lasku lankeaa suurelta osin kuntien maksettavaksi, mutta myös lippujen hintojen korotukset ovat mahdollisia. Tampereen yliopiston apulaisprofessorin mukaan hintojen korotus on omaan jalkaan ampumista: hintoja nostamalla joukkoliikenne tehdään entistä vähemmän houkuttelevaksi.

Näkyykö maskisuositus aamun liikenteessä?

Ihmisiä Helsingin rautatieaseman junalaiturilla.
Sekä HSL että VR suosittelevat maskien käyttämistä vahvasti.Henrietta Hassinen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi eilen maskisuosituksen, joka koskee erityisesti joukkoliikennettä käyttäviä. Näkyykö maskeja joukkoliikenteessä ensimmäisenä suosituksen jälkeisenä aamuna? VR järjestää Helsingin rautatieasemalla tempauksen, jossa se jakaa asiakkailleen maskeja. Voit seurata suoraa lähetystä rautatieasemalta alkaen kello 7.50.

Mihin voi matkustaa ja millä rajoituksilla?

Ihmisiä rannalla Barcelonassa.
Vain harva maa enää täyttää hallituksen asettamia rajoja. Kuva Barcelonasta 8. elokuuta.Enric Fontcuberta / EPA

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi eilen, että hallitus on pyytänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta valmistelemaan “liikennevalomallia” selkeyttämään matkustusrajoituksia. Liikennevalomallissa maat jaettaisiin tautitilanteen mukaan vihreisiin, keltaisiin ja punaisiin maihin. THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan eri värien välisiä rajoja pohditaan parhaillaan.

Valtiovarainministeriö lyö pöytään työllisyyskeinot

Kuvassa on Martti Hetemäki.
Martti Hetemäki poistui neuvonpidosta Helsingin Säätytalolta 22. huhtikuuta.Silja Viitala / Yle

Valtiovarainministeriö esittelee tänään omat lääkkeensä, joilla työllisyysastetta saataisiin nostettua. Ministeriön ehdotus esitellään valtiosihteeri Martti Hetemäen johdolla tiedotustilaisuudessa kello 13. Hallituksen talouspolitiikka nojaa pitkälti siihen, että työllisyysaste saadaan paranemaan. Hallituksen on määrä päättää uusista työllisyttä vahvistavista toimista budjettiriihessä syyskuun puolivälissä.

Republikaanien odotetaan hyökkäävän Bidenin aisaparia vastaan

Donald Trump ja Kamala Harris.
Presidentti Donald Trump ja demokraattien varapresidenttiehdokas Kamala Harris.Jim Lo Scalzo, Tom Williams / EPA

Demokraattien varapresidenttiehdokkaan Kamala Harrisin kannattajat voivat viedä ratkaisevia ääniä presidentti Donald Trumpilta Joe Bidenille vaa'ankieliosavaltioissa. Odotettavissa on republikaanien täsmäiskuja Harrisia kohtaan, arvioi yhdysvaltalaistutkija.

Satunnaisia sadekuuroja

Kuvassa on perjantain sää.
Yle

Perjantaina saadaan vielä yöllä pohjoisen yli kulkeneita sateiden rippeitä. Päivällä sadekuuroja tulee maan länsi- ja pohjoisosassa. Maan eteläosaan virtaa lounaasta perjantaina lämpimämpää ilmaa. Myös idässä on enimmäkseen poutaa. Pilvisyys on kuitenkin yhä vaihtelevaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Juttua korjattu 14.8.2020 kello 13:00: Otsikosta korjattu virheellinen ilmaus hallituksen työllisyystoimista, kun kyse on virkamiesten ehdotuksista.

Lue seuraavaksi