Maskisuositus otettiin positiivisesti vastaan – silti aamun työmatkaliikenteessä moni ilman maskia

Ylen haastattelemat matkustajat luottivat joukkopaineen voimaan maskisuosituksen noudattamisessa.

joukkoliikenne
Yle seuraa työmatkaliikennettä Rautatientorilla
Yle seuraa työmatkaliikennettä Rautatientorilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) antoi eilen torstaina maskisuosituksen, joka koskee erityisesti joukkoliikennettä käyttäviä.

Koska kyse on suosituksesta, Helsingin seudun liikenne eli HSL ei aio valvoa maskin käyttöä eri joukkoliikennevälineissä. Myöskään ilman maskia matkustamista ei kielletä.

  • Näkyykö maskeja ja hengityssuojaimia joukkoliikenteessä ensimmäisenä maskisuosituksen jälkeisenä aamuna? Matkalaisia Helsingin päärautatieasemalla haastattelee toimittaja Petri Kosonen. Haastateltavana on myös VR:n operatiivinen päällikkö Jaakko Rantala.
  • Voit katsoa suoraa lähetystä jutun pääkuvaa klikkaamalla.

HSL ei suunnittele jakavansa maskeja matkustajilleen. Perjantaiaamuna VR jon järjestänyt Helsingin rautatieasemalla tempauksen, jossa se jakaa asiakkailleen maskeja – yhteensä 10 000. Myöskään VR:n junissa maski ei kuitenkaan ole pakollinen vaan ilman sitäkin voi edelleen matkustaa.

Sekä HSL että VR suosittelevat maskien käyttämistä vahvasti. HSL kuitenkin muistuttaa, että maskinkäyttö ei ole kaikille mahdollista esimerkiksi lääketieteellisten syiden vuoksi ja vetoaa matkustajiin, etteivät nämä huomauttelisi asiasta toisilleen.

"Todella positiivisesti otettu vastaan"

Ylen aamussa Helsingin päärautatieasemalla haastateltu Hanna Tuulonen kiinnitti huomiota erityisesti siihen, että maskeja näkyi etenkin nuorten kasvoilla. Ylen toimittaja Petri Kosonen taas arvioi, että ainakin noin joka kolmannella maski oli.

Myös Tuulonen näki katukuvassa enemmän maskeja kuin aiemmin. Joiden Kososen haastattelemien ihmisten mukaan busseissa oli kuitenkin ollut vain noin joka kymmenennellä maski kasvoillaan.

Kuvassa on käynnissä aamuruuhka Helsingin rautatieasemalla.
VR:n operatiivinen johtaja Jaakko Rantala oli perjantaiaamuna mukana jakamassa maskeja.Arttu Timonen / Yle

VR:n operatiivinen päällikkö Jaakko Rantala toivoi Ylen haastattelussa, että matkustajat noudattavat maskisuositusta ja toisaalta myös, ettei maskitta matkustavia kuitenkaan syytellä. VR halusi helpottaa suosituksen käyttöönottoa jakamalla perjantaiaamulla 10 000 maskia matkustajille.

– Junissa maskeja näkyy vaihtelevasti. Oma arvioni on kuitenkin se, että viikon edetessä maskien määrä on kuitenkin kasvanut, Rantala kommentoi.

Rantala toivoo, että moni matkustaja käyttäytyy vastuullisesti ja alkaa käyttää maskia. Maskien käyttöä ei kuitenkaan valvota, vaan henkilökunta ainoastaan tukee viranomaisten antamaa suositusta. VR:n junahenkilökunta, kuten konduktöörit sekä ravintoloiden henkilökunta, sen sijaan käyttää muutaman päivän siirtymävaiheen jälkeen maskeja.

– Todella positiivisesti on otettu vastaan. Ilo on ollut jakaa näitä, ja todella suosittu tuote on kyllä, kertoo puolestaan Helsingin päärautatieasemalla maskeja jakamassa ollut Minna Kamppi-Lehtonen VR:ltä.

Kuvassa on käynnissä aamuruuhka Helsingin rautatieasemalla.
Maski ei ole pakollinen suojavaruste, mutta sitä suositellaan käytettäväksi.Arttu Timonen / Yle

Ylen haastattelemat matkustajat pohtivat asemalla myös sitä, kuka maskit esimerkiksi opiskelijoille tai vähävaraisille maksaa. Osa taas luotti luovuuden voimaan ja on tehnyt itselleen maskeja – esimerkiksi vanhoista lakanoista.

Haastateltujen mielestä maskisuositus ei ole liiottelua tai turhaa, vaikka isolla osalla rautatieasemalla liikkuneista ei maskeja ollutkaan. Matkustajat kuitenkin uskovat joukkopaineen voimaan maskisuosituksen noudattamisessa.

Lue lisää:

Maskisuositus annettiin lähes koko maahan – ei koske lapsia tai niitä, joilla terveydelliset syyt haittaavat maskin käyttöä

Maskisuositus tuli voimaan: pääkaupunkiseudulla valmistellaan jo maskien jakamista vähävaraisille, HSL ei aio valvoa käyttöä joukkoliikenteessä

Näin uutta maskisuositusta kommentoitiin tuoreeltaan: "Niiden pitäisi olla pakollisia kaikkialla", "Jos vain olisi varaa ostaa"

Ryntäys maskikaupoille alkamassa: tehtaat takovat maskeja putki punaisena, kangasmaskit lähes loppuneet