Isis avasi uuden rintaman Afrikassa – Mosambikin armeija hätää kärsimässä jihadistijoukkojen hyökkäyksen edessä

Mosambikin rannikolla käynnistyvä kymmenien miljardien eurojen kaasunpumppaushanke on vaarassa.

Taisteluita paenneita ihmisiä Mosambikin rannikolla. Kuva: Ricardo Franco / EPA

Terroristijärjestö Isis on vallannut Mocimboa da Praian satamakaupungin Mosambikin pohjoisosassa.

Hyökkäys kaupunkiin tapahtui eilen keskiviikkona sen jälkeen, kun jihadistitaistelijat olivat kuluneen viikon aikana tehneet useita iskuja läheisiin kyliin.

Alueelta tulleet tiedot kertovat, että Mosambikin heikot asevoimat ovat vaikeuksissa Isis-taistelijoiden kanssa. Armeijan joukot ovat joutuneet pakenemaan jihadisteja, koska heidän ammuksensa ovat loppuneet.

Kumpikin osapuoli on menettänyt kymmeniä miehiä kaatuneina. Lisäksi Mosambikin laivaston vartioveneen kerrotaan uponneen.

Naapurimaa Tansania kertoo käynnistäneensä operaation alueellaan oleskelevia Isis-joukkoja vastaan.

Konflikti jo vuodesta 2017

Mocimboa da Praia on pieni kaupunki, mutta sen satama on hyvin tärkeä. Sen kautta kulkee huoltoliikenne Afrikan suurimpiin investointeihin kuuluvalle kaasukentälle.

Suuret kaasuyhtiöt arvioivat, että merenpohjan alla on maakaasua 60 miljardin dollarin arvosta. Yhtiöt yrittävät nyt turvata toimintansa ja henkilökuntansa yksityisten turvayhtiöiden avulla, kertoo Britannian yleisradio BBC (siirryt toiseen palveluun).

Aseelliset kapinalliset ovat toimineet Mosambikin köyhässä Capo Delgadon provinssissa jo kolmen vuoden ajan, mutta tämän vuoden puolella taistelut ovat kiihtyneet. Jihadistijärjestö Ahlu Sunnah Wa-Jama on saanut lisävoimia sen jälkeen, kun se ilmoitti olevansa osa Isis-terroristijärjestön Keski-Afrikan osastoa (ISCAP).

Isisin tavoitteena on luoda alueelle islamilainen kalifaatti.

Yli kolme vuotta kestäneissä kahakoissa on kuollut ainakin 1 300 ihmistä ja 250 000 on joutunut pakenemaan kodeistaan. Siviilien tilannetta vaikeutti entisestään viime vuoden huhtikuussa alueella riehunut sykloni Kenneth.