1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs Friedman: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä

Israelin ja Arabiemiraattien tuoreen sopimuksen merkitys Länsirannan alueliitossuunnitelmille jää epäselväksi.

Israel
Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs David Friedman lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa.
Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs David Friedman lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa 13. elokuuta.Oliver Contreras / EPA

Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä, kertoo Yhdysvaltain Israelin-suurlähettiläs David Friedman. Suurlähettiläs puhui tiedotustilaisuudessa presidentti Donald Trumpin kanssa.

Qatarilaisen al-Jazeeran mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi maan lykänneen liittämissuunnitelmiaan, mutta sanoi niiden olevan yhä pöydällä.

Presidentti Trump sanoi tiedotustilaisuudessa kuitenkin, että Israel olisi suostunut olemaan liittämättä alueita.

– En voi puhua ajasta tulevaisuudessa, se olisi suuri lausunto. Juuri nyt se ei ole pöydällä, Trump sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Israel suostui olemaan liittämättä Länsirantaa itseensä. Se on enemmän kuin (suunnitelmien) poistaminen pöydältä, he ovat suostuneet olemaan tekemättä sitä, Trump taas sanoi taas israelilaislehti Haaretzin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Aiemmin useissa eri medioissa kerrottiin, että Israel olisi mahdollisesti luvannut olla jatkamatta suunnitelmiaan sen jälkeen, kun se sopi Arabiemiraattien kanssa diplomaattisuhteiden solmimisesta.

Lue myös: Israel ja Arabiemiraatit solmivat diplomaattisuhteet – sopimus hälventää konfliktin uhkaa Länsirannalla

Esimerkiksi Arabiemiraateissa sijaitsevan Abu Dhabin kruununprinssi, sheikki Mohammed bin Zayed al-Nayhan tviittasi torstaina, että Israel olisi luvannut osana sopimusta olla jatkamatta uusien palestiinalaisalueiden haltuunottoa.

Suunnitellut alueliitokset ovat osa Trumpin laajasti kiisteltyä Lähi-idän rauhansuunnitelmaa. Israelin on ollut määrä liittää itseensä noin 30 prosenttia miehitetystä Länsirannasta, myös juutalaissiirtokuntia, jotka on maailmalla laajasti tuomittu laittomiksi.

Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri Antonio Guterres sanoo, että hän toivoo Israelin ja Arabiemiraattien saavuttaman sopimuksen edistävän Israelin ja palestiinalaisten välisen kahden valtion ratkaisumallin toteutumista.

Trump sanoi torstaina, että Israel ja Arabiemiraatit allekirjoittavat sopimuksen diplomaattisuhteiden sopimisesta kolmen viikon sisään.

Palestiinalaiset torjuvat Israelin ja Arabiemiraattien sopimuksen

Palestiinalaisten johto torjuu Israelin ja Arabiemiraattien välisen sopimuksen maiden välisten suhteiden normalisoinnista. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas kutsuu sopimusta "aggressioksi ja palestiinalaisten pettämiseksi". Hän vaatii, että Arabiliitto järjestää hätäkokouksen päätöksen vuoksi.

Israel ja Arabiemiraatit sopivat aiemmin suhteidensa normalisoimisesta ja diplomaattisuhteiden solmimisesta. Päätös tehtiin maiden ja Yhdysvaltain neuvotteluiden jälkeen.

Arabimaista Israelilla on ollut tätä ennen diplomaattisuhteet vain Egyptin ja Jordanian kanssa.

Ranska peräänkuuluttaa kahden valtion mallia

Ranska suhtautui positiivisesti Israelin ja Arabiemiraattien historialliseen sopimukseen.

Ranskan mukaan Israelin päätös keskeyttää palestiinalaisalueiden liittäminen on positiivinen askel. Ranska korosti lausunnossaan, että Israelin ja palestiinalaisten olisi nyt aloitettava uudelleen neuvottelut, joiden ajatuksena olisi kahden valtion muodostaminen kansanvälisen oikeuden puitteissa.

Miehitetty Länsiranta jaettiin 1990-luvun Oslon sopimuksessa kolmeen väliaikaiseen hallintoalueeseen. Sopimuksessa suuri osa Länsirannasta jäi Israelin armeijan alaisuuteen. Samalla suurin osa Jordaninlaaksosta jäi Israelin armeijan hallinnon alaiselle alueelle.

Lue myös:

Israel tarjoaa humanitaarista apua Libanonille Beirutin räjähdyksen jälkeen, vaikka maat ovat teknisesti sodassa keskenään

Syttyykö Lähi-itä taas liekkeihin? Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu haluaa liittää miehitetyn Länsirannan osia Israeliin

Israelissa tuhannet vastustivat suunnitelmia Länsirannan alueiden haltuunotosta

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi