Afganistanin hallinto aloitti Taliban-vankien vapauttamisen

Taliban on ilmoittanut olevansa valmis aseleponeuvotteluihin, kun sen rikoksista syytetyt jäsenet on vapautettu vankiloista.

Afganistan
Afganistanin turvallisuusjoukkoja partioimassa Helmand maakunnassa 11. elokuuta 2020.
Afganistanin turvallisuusjoukkoja partioimassa Helmand maakunnassa 11. elokuuta 2020. Watan Yar / EPA

Afganistanissa on ryhdytty 400 Taliban-vangin vapauttamiseen vankiloista, kertovat uutistoimistot. Viranomaisten mukaan eilen torstaina vapautettiin 80 ääriliikkeen jäsentä.

Afganistanin kansallisten turvallisuusjoukkojen edustaja Javid Faisal kertoo Twitterissä, että toimella pyritään nopeuttamaan aseleponeuvotteluiden alkamista ja kestävää tulitaukoa.

Jos tviitti ei näy, voit lukea sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Afganistanin hallinto hyväksyi päätöksen vankien vapauttamisesta viime viikonloppuna. Taliban ilmoitti maanantaina olevansa valmis aseleponeuvotteluihin viikon sisällä siitä, kun satoja vakavista rikoksista syytettyjä talibaneja on vapautettu vankiloista.

Neuvottelut on määrä järjestää Qatarin pääkaupungissa Dohassa.

Sopimus solmittiin alkuvuodesta

Yhdysvallat ja Taliban solmivat helmikuussa sopimuksen, jonka mukaan Afganistanin hallitus vapauttaa 5 000 vangittua ja Taliban 1 000 vankia ennen rauhanneuvottelujen alkua.

Tähän mennessä Afganistanin hallitus on vapauttanut kaikki paitsi 400 vankia, joiden katsotaan syyllistyneen kaikkein pahimpiin tekoihin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vankien joukossa on yli 40 ääriliikkeen korkea-arvoista henkilöä, joiden vapauttaminen herättää huolta esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani varoitti eilen torstaina, että vankien vapauttaminen muodostaa "vaaran" maailmalle.

Ghanin mukaan äärijärjestön on löydettävä hallinnon kanssa yhteistä maaperää, jotta neuvottelut onnistuvat vankienvaihdon jälkeen.

Lue myös:

Yhdysvallat ja Taliban allekirjoittivat historiallisen sopimuksen: Yhdysvallat aikoo vetää joukkonsa Afganistanista

Afganistanin hallinto vapauttaa Taliban-vankeja – tulitauko on pitänyt toistaiseksi

Lähteet: AFP, Reuters, STT