1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verenluovutus

Korona ei karkottanut verenluovuttajia Meri-Lapissa

SPR:n Veripalvelun mukaan epidemiankin aikana tarvitaan verta, joten on tärkeää, että terveenä olevat ihmiset luovuttavat myös silloin.

verenluovutus
verenluovutus, veripussi, näytepussi
Keväällä veren tarve vähentyi sairaaloissa, koska koronaviruksen vuoksi siirrettiin suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia.Terhi Liimu / Yle

Merilappilaiset verenluovuttajat eivät ole säikähtäneet koronavirusta, sillä luovuttajia on käynyt Kemissä ja Torniossa lähes normaalisti.

SPR:n veripalvelusta kerrotaan, että keväällä veren tarve hieman väheni, koska sairaaloissa siirrettiin koronavirustilanteen vuoksi suunniteltuja, kiireettömiä leikkauksia. Tämän vuoksi myös luovutuksia tarvittiin aiempaa vähemmän.

Kesän aikana toiminta on palautunut liki normaalille tasolle ja luovuttajia Meri-Lapissa kiertävässä veripalvelussa on riittänyt.

– Luovuttajia tarvitaan, sillä sairaalat käyttävät valmisteita nyt lähes normaaliin tapaan. Tavoitteena Kemissä ja Torniossa on 70–80 luovutusta per tilaisuus, sanoo alue-esimies Mervi Näyhä Suomen Punaisen Ristin Veripalvelusta.

Ajanvarauksella turvallisuutta

Verenluovutuspisteissä on tällä hetkellä käytössä ajanvaraus, jotta muun muassa turvaväleistä pystytään huolehtimaan. Näyhän mukaan ajanvarauksen avulla pystytään hallitsemaan luovuttajamäärät ja se, että tiloihin ei tule kerralla liikaa väkeä.

– On edelleen tärkeää pitää turvavälit, huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja tulla vain terveenä luovuttamaan. Näillä keinoin pystymme toimimaan turvallisesti ja saamme kerättyä sairaaloiden tarvitseman määrän verta.

Näyhä muistuttaa, että epidemiankin aikana tarvitaan verta, joten on tärkeää, että terveenä olevat ihmiset myös luovuttavat silloin.

Lue seuraavaksi