Siun sotessa pohditaan tänään, miten toimitaan, jos maskisuositus laajenee myös Pohjois-Karjalaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilen antama maskisuositus koskee lähes koko maata, mutta ei toistaiseksi Pohjois-Karjalaa.

Pohjois-Karjala
Yhteispäivytyksen pääovi Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.
Siun sotessa pohditaan parhaillaan, mitä maskisuositus käytännössä tarkoittaisi.Tanja Perkkiö / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n eilen antama maskisuositus puhuttaa nyt ympäri Suomea.

Pohjois-Karjala on yksi harvoista alueista koko maassa, jossa suositusta ei ainakaan vielä tarvitse noudattaa.

Liki kaikkialla muualla Suomessa maskia suositellaan tästä päivästä lähtien käytettävän joukkoliikenteessä, meno- ja paluumatkalla koronatesteihin, riskialueilta palatessa sekä karanteeniaikana.

Jos Pohjois-Karjalassa todetaan nyt yksikin tautitapaus, astuvat suositukset voimaan myös täällä.

Valtiovarainministeriön mukaan jokaisen kunnan pitää kustantaa ilmaiset kangasmaskit ainakin kaikkein vähävaraisimmille kansalaisille.

Siun soten toimitusjohtajan Ilkka Pirskasen mukaan heillä ei vielä ole valmista sapluunaa valtakunnallisten maskisuositusten noudattamiseen, koska suositus ei ainakaan toistaiseksi koske Pohjois-Karjalaa.

Siun soten terveyspalvelut ja infektioyksikkö kuitenkin pohtivat tämän päivän aikana, kuinka mahdollisesti voimaan astuva maskisuositus Pohjois-Karjalassa toteutettaisiin ja tulisiko esimerkiksi ilmaismaskien jakelu kuntien itsensä vai Siun soten vastuulle.

Joensuussa kaupungin valmiusjohtoryhmä käsittelee maskien käyttöön liittyviä linjauksiaan ensi maanantaina 18. elokuuta.

Yle Uutiset seuraa tilannetta.

Täsmennetty 14.8.2020 kello 17:49: Jutussa luki aiemmin, että maskia on käytettävä tietyissä tilanteissa. Täsmennetty, että sitä suositellaan käytettävän.