Kiepin korjaustyöt etenevät Kokkolan museokorttelissa: runko ja sisätilat rakennetaan uusiksi, julkisivu kyetään säilyttämään

Korjausten pitäisi olla valmis ensi kesään mennessä.

museot
Vanhan rakennuksen palanut katto.
Tuli vaurioitti laajasti vuonna 1823 rakennettua museorakennusta.Petri Kuikka / Yle

Puolitoista vuotta sitten pahoin palaneen valtakunnallisesti arvokkaan luonnontieteellisen museon korjaus etenee Kokkolassa.

Kiepin korjauskelvottomaksi vaurioituneet osat eli runko ja sisätilat puretaan ja rakennetaan uudelleen. Runko korvataan uudella materiaalilla. Jälleenrakennus tehdään niin, että vanhan osan alkuperäinen asu voidaan palauttaa.

Sisätilojen korjaamisessa huomioidaan se, että rakennusta käytetään museona, mutta myös turvallisuus ja sisäilman laatu.

Suurimmat vahingot tuli aiheutti Kiepin sisätiloihin ja runkoon, vaikkakin valtaosa kokoelmista saatiin pelastettua. Pääosa museon ulkolaudoituksesta, ikkunoista ja ovista pystytään säästämään eli julkisivu säilyy ennallaan.

Museokorttelissa sijaitseva, vuonna 1823 rakennettu talo on suojeltu. Hirsirakennuksen vaurioituneisiin osiin on pitänyt hakea purkulupaa poikkeuslupamenettelyllä. Kaikilta tahoilta eli Ely-keskukselta, K.H. Renlundin museolta ja kaupungilta pyydetyt lausunnot ovat puoltavia.

Kaupungin rakennuspäällikkö Veli-Matti Isoaho arvioi, että korjaustyö valmistuu ensi kesään mennessä.

Laajassa korjaustöiden suunnitteluryhmässä ovat mukana ely-keskus, vakuutuslaitos, museotoimi, Kiepin väki, kaupungin virkamiestyöryhmä ja arkkitehtitoimisto, joka on erikoistunut kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten korjaamiseen.

Lue myös:

Luonnontieteellisen museon tuhoisasta tulipalosta tasan vuosi Kokkolassa: Kiepin korjaus venyy ensi vuoden syksyyn

Luonnontieteellisen museon raunioista löytyy vieläkin näyttelyesineitä Kokkolassa: nisäkkäiden pääkalloja, koralleja ja kiviä

Luonnontieteellinen museo nousee tuhkasta Kokkolassa: palanut rakennus peruskorjataan, kokoelmien konservointi jatkuu vielä kuukausia

Palossa pahasti vaurioituneen Kiepin kohtalo auki – korjaus vai kokonaan uusi rakennus?

Museokorttelissa tulipalo Kokkolassa: Luonnontieteellisen museon kokoelmista iso osa näyttää säästyneen – "Perhoset on pelastettu"